De week in techLaurens Verhagen

Waarom je zomaar je coronapaspoort kunt mislopen

null Beeld

Het corona­paspoort komt eraan. Maar daarvoor moet je wel je vaccinatiegegevens delen met het RIVM. En dat wordt beslist niet erg duidelijk gemaakt.

Laurens Verhagen

Alles wijst erop dat Nederlanders op 21 juni hun coronapaspoort krijgen, ook wel Digital Green Pass genoemd. Dat paspoort heeft de vorm van een app. Of, voor wie dat niet wil, een papiertje met een QR-code. Digitaal of analoog, het idee is dat die code een ticket naar meer vrijheid is en toegang geeft tot festivals of buitenlandse vakantiebestemmingen. Die code vertelt namelijk in het gunstige geval dat de eigenaar onlangs een negatieve test heeft ondergaan of gevaccineerd is.

De app is al klaar en is ook te downloaden: CoronaCheck. Maar aan de koppeling met alle systemen waarin staat of iemand is gevaccineerd, wordt nog druk gewerkt. Het afgelopen weekend werd al duidelijk dat dit nog niet lekker loopt. Wie zich bij de eigen huisarts laat prikken, bijvoorbeeld bij een zorginstelling, heeft in potentie een probleem. Zoveel huisartsen, zoveel systemen. En niet ieder systeem praat netjes met het centrale informatiesysteem van het RIVM, CIMS genaamd. Volgens Nieuwsuur waren vorige week nog 1 miljoen prikken niet in dit centrale systeem terechtgekomen.

Het is ook om moedeloos van te worden. Hugo de Jonge sprak in de uitzending over ‘de beste Hollandse traditie’ van 38 verschillende systemen waarin de vaccinatiegegevens zijn opgeslagen die uiteindelijk bij het RIVM terecht moeten komen. ‘Monnikenwerk’, aldus de demissionair minister.

Tenzij je een monnik bent, zit natuurlijk niemand op monnikenwerk te wachten, maar het kan altijd erger. Er is namelijk nog een probleem: een flink aantal mensen heeft geen toestemming gegeven om GGD of huisarts de vaccinatiegegevens aan het RIVM te laten doorsturen.

Dat zit zo. Iedereen die aan de beurt is, kan via de site Coronatest.nl (van alle GGD’s en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een afspraak maken voor vaccinaties. Dat gaat per geboortejaar. De geïnteresseerde moet een aantal standaardvragen doorlopen, bijvoorbeeld of hij onlangs positief getest is.

Ook wordt het volgende gevraagd: ‘Mogen we uw gegevens delen met het RIVM?’ Met als toelichting: ‘Het RIVM houdt een vaccinatieregister bij. Uw gegevens zijn belangrijk voor onderzoek naar de werking van het vaccin.’ Tja, dat klinkt niet superconcreet. ‘Belangrijk voor onderzoek’ lijkt net zoiets als een app toestemming geven om je te mogen tracken. Het is kortom niet erg raar dat mensen hier ‘nee’ tegen zeggen. Zoals iemand mij mailde: ‘Misschien ben ik wat te huiverig, maar ik denk heel vaak: hoe minder databases hoe beter.’

null Beeld Coronatest.nl
Beeld Coronatest.nl

Dat was voordat duidelijk werd wat de gevolgen zijn. ‘Nee’ zeggen, betekent geen QR-code en dus geen groen schermpje in je app. Dinsdag was ik zelf aan de beurt, geboortejaar 1969. Dat was drie dagen na het nieuws van Nieuwsuur over de mensen die een vinkje hebben gezet zonder dat ze de gevolgen konden overzien.

Hugo de Jonge had zaterdag nog geen oplossing voor het probleem: ‘Daar moeten we nog iets op verzinnen, maar dat kan wel lang gaan duren.’ Blijkbaar is zelfs het aanpassen van een tekst, met als doel dat de gevaccineerde wél weet wat de gevolgen zijn van zijn keuze, monnikenwerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden