ColumnDe Week van de Hoofdredacteur

Waarom je voor onze app moet betalen en Caspars tocht ten einde

null Beeld
Beeld

De muur werkt

Als het gezicht van marketingdirecteur Bert Willemsen vrolijk staat als ik hem tegenkom, is er vaak goed nieuws voor ons. Zo ook deze week. Na enige vertraging konden we onze betaalmuur afgelopen weekeinde live zetten in de Volkskrant-apps op smartphone en tablet (op de site deed hij het al). Een kassa die het ook doet, dat helpt. Onder Bert is er veel aandacht voor digitale abonnementen. En dat is maar goed ook, omdat steeds meer mensen op die manier onze stukken lezen. Op een van de vele schermen op zijn drukke marketingvloer kreeg Bert maandag een heerlijk omhoog schietende grafiek te zien: de digitale Volkskrant-abonnementen gingen als warme broodjes over de toonbank.

Er zijn natuurlijk ook mensen die alles gratis willen blijven lezen en zich licht geschoffeerd voelen door onze vraag om te betalen voor de artikelen (je kunt er zeven per maand lezen voor dat gebeurt). Een reactie in de app-store: 'Kansloos, als je geen verdienmodel met een gratis app kan vinden dan verdien je het niet op mijn telefoon te staan...7 artikelen en foetsie.’ Dat vind ik natuurlijk jammer. Maar er boos om worden is net zoiets als boos worden dat niet alle kranten zoals Metro gratis in de trein liggen. Het zijn gewoon verschillende producten. Een nieuwsapp die uitsluitend leeft van advertentiegeld kan goed en functioneel zijn, maar nooit ons soort journalistiek brengen. Dat probeer ik uit leggen in een vraag-en-antwoordartikel op de site. Eerste vraag:

Waarom moet ik betalen voor jullie artikelen?

Wij proberen journalistiek te bedrijven die onderzoekt hoe het echt zit. We zijn ter plekke in binnen- en buitenland, om de wereld te doorgronden en aantrekkelijk aan lezers te presenteren. Dat kan alleen door er veel tijd en expertise in te stoppen. Met 190 redacteuren, 500 freelancers en een correspondentennetwerk in Nederland en de wereld behoort de Volkskrant tot de weinige echt grote redacties van Nederland. Dat kost geld.

Het voelt niet chic om jezelf zo op de borst te kloppen. Nodig is het wel.

Caspar sprint

Dat is schrikken: deze week kondigde Caspar Janssen, de man die in het V-katern heel Nederland te voet doorkruist – elke dag een stukje – zijn laatste twee afleveringen aan. Die staan er maandag en dinsdag in. Er volgt nog een grote afsluiting waarin hij op zijn wandeltocht zal terugblikken. Caspar zat maandag even in mijn kantoor, altijd leuk om hem te spreken. Hij vertelde hoe bij hem aanvankelijk de zorg domineerde, over de diversiteit aan landschappen, vogels en insecten die steeds minder wordt. Maar gaandeweg zag hij ook hoeveel goede mensen hiermee bezig zijn en hoeveel initiatief er is om de natuur te redden. Hij eindigt dus op een lichtere noot, en dat is mooi.

Ik voelde me op al die wandelingen van Casper heerlijk buiten, terwijl ik gewoon binnen zat te lezen. Je hoorde de vogels en stapte zelf door de modder. Geestig is dat Caspar zijn ambitieuze plan (twaalf provincies in twaalf maanden) meteen al begon op te rekken. Niets menselijks is hem vreemd. Terwijl hij allang had moeten afzakken, liep hij nog te midden van spurrie en zeeaster op de drassige kwelders langs de Waddenzee. Omdat er zoveel interessante verhalen zijn.

Vrijdag schreef hij dat ‘deze laatste maand voelt als een sprint’. Ik zou deze geweldige slow journalism-reeks van driehonderd stukjes niet snel met dat woord aanduiden. Maar Casper heeft ook gelijk. Hij ziet al die mensen, dieren en landschappen die hij niet heeft kunnen beschrijven. Dat kunnen we natuurlijk ook prima doen als de reeks voorbij is. Caspar Janssen blijft hoe dan ook voor ons schrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden