OpinieLezersbrieven

Waarom is die ene medische ingreep nodig?

De lezersbrieven van donderdag 6 augustus.

Geneesmiddelen in een apotheek. Beeld ANP
Geneesmiddelen in een apotheek.Beeld ANP

Brief van de dag

Huisarts Danka Stuijver stelt impliciet in haar column de vraag of een ton voor een levensverlenging met een jaar bij een 88-jarige verantwoord is, omdat de zorgkosten de pan uitrijzen. Maar meestal weet je natuurlijk van tevoren niet met zekerheid hoe lang de patiënt plezier heeft van een ingreep.

Daarom is het de verkeerde vraag.

Dat een kwart van de zorgkosten wordt opgemaakt door 1 procent van de Nederlanders zal best waar zijn. Mede daarom betalen wij modale Nederlanders een belastingplichtig leven lang naast onze eigen zorgverzekering, naast eigen risico en eigen bijdrage, ook 9,5 procent van ons belastbaar inkomen aan zorgpremie. Pas In de eindfase van ons leven trekken wij 80-plussers daar wel eens profijt van.

Ik zie graag af van een hoognodige nieuwe heup (die nog lang geen kwart kost van die ton) als daardoor een baby met een levensbedreigende ziekte een duur maar noodzakelijk medicijn kan krijgen. Hoewel ik voornemens ben nog zeker vijftien jaar met die nieuwe heup rond te dansen. De goede vraag zou dus zijn: waarom is dat nodig?

Die 90 miljard, die wij met ons allen blijkbaar aan gezondheidszorg ophoesten: die betalen wij zelf, is goed besteed en bij een goede organisatie zou het voldoende moeten zijn, zelfs bij een onverwachte pandemie. Dat is het ook lang geweest tot marktwerking en privatisering het systeem gingen ondermijnen.

Als de gezondheidszorg onbetaalbaar zou worden is dat mede een gevolg van wanbeleid door recente kabinetten. En de B-vraag zou moeten zijn: wanneer wordt de gezondheidszorg eindelijk goed geregeld voor ons allemaal?

Leo Jacobs, 85 jaar, Amsterdam

Eén stem

In alle lagen van de samenleving woeden debatten over het coronavirus, maar de laatste tijd vooral over de te nemen of genomen maatregelen. Een ware kakofonie aan geluiden en meningen wordt over ons uitgestort. Dit laatste werkt ontregelend en verwarrend en ondermijnt daarmee het draagvlak van een zinnig en zo effectief mogelijk beleid.

Met name het recente nogal academische discours van een aantal hoogleraren in de rechtsgeleerdheid dient mijns insziens geen enkel doel en geeft slechts zuurstof aan toenemend verzet tegen beleid dat er uitsluitend op is gericht de bevolking te beschermen tegen de verwoestende werking van een agressief virus.

Het woord waanzin in de naam van de groepering Viruswaanzin lijkt me vooral van toepassing op het bestaan van dit fenomeen zelf. Daarom het verzoek: één stem, RIVM.

I.C. van Golen, apotheker, Duivendrecht

Mondkapjes

Omdat we de maatregel, waarvan we zeker weten dat hij werkt, niet meer voldoende naleven, en er ook niet op willen handhaven, voeren we een extra maatregel in. Waarvan we niet weten of hij werkt, maar die we wel willen gaan handhaven, maar nu nog even niet. In de hoop dat we de eerste maatregel weer beter gaan naleven. Briljant!

Wim Donners, Susteren

Grondrecht

Het verplichten van een mondkapje wordt door juridisch deskundigen als strijdig gezien met de grondwet vanwege het aantasten van de persoonlijke levenssfeer, en ‘gelukkig’ vergeet men het woord privacy niet. In deze tijd wordt mijn persoonlijke levenssfeer vaak en ernstig aangetast door lieden die zich binnen de anderhalve meter van mij begeven bij voorkeur zonder mondkapje. Hoe denken deze deskundigen mijn grondrecht te beschermen?

Chris Wouters, Maasdam

Personeel

Arnon Grunberg meent dat mensen, omdat ze zelf gedomesticeerde dieren zijn, sympathie voelen voor honden en katten die immers ook gedomesticeerd zijn. Hij vraagt zich vervolgens af of domesticatie niet altijd een baasje veronderstelt. Volgens het bekende gezegde hebben honden natuurlijk een baasje, maar hebben katten personeel.

Rudy Schreijnders, Maarssen

Spaanse democratie

Juan Carlos is Spanje ‘uitgezet’, omdat hij miljoenen in zijn zak heeft gestoken. Omkoperij is in Zuid-Europa niet ongewoon maar zo bont als de Spaanse oud-koning het heeft gemaakt, dat zie je niet vaak. Koren op de molen van hen die van mening zijn dat er een onoverbrugbare mentale kloof bestaat tussen Noord- en Zuid-Europa. Zie je wel: wij hardwerkend, eerlijk en spaarzaam en zij lui, niet te vertrouwen en spilziek.

Maar wacht: het duurste koningshuis van Europa is toch echt van ons, miljardenprojecten als de hogesnelheidstrein zijn compleet mislukt maar sancties, ho maar. En toen de ­regering-Lubbers de pensioenpot van het ABP plunderde, had dat geen gevolgen. Een protestants trekje: fouten worden onder het tapijt geschoven. Wie in Nederland de klok luidt over misstanden, kan het verder wel vergeten. Dan sluiten de rijen zich.

Zo niet in Spanje. Hulde aan de journalisten die dit hebben uitgezocht en naar buiten hebben gebracht. De reputatieschade is onherstelbaar. Juan Carlos kan zich troosten met de gedachte dat de prille Spaanse democratie waar hij zich na dictator Franco zo voor heeft ingezet, de grote winnaar is.

Armand Leenaers, Heerlen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden