ColumnPeter de Waard

Waarom haten ceo’s hun werk niet meer?

null Beeld

Het salaris is benijdenswaardig, maar voor de rest is de baan zo’n nachtmerrie dat wat vroeger de bestuursvoorzitter was en zich nu ceo noemt naar een Tibetaans klooster moet verlangen. Leidinggeven aan een groot bedrijf is een grotere straf dan een verblijf op de berg van Job.

Een onderzoek van Harvard Business Review – naar eigen zeggen ‘de eerste uitgebreide en gedetailleerde studie naar de tijdsbesteding van ceo’s van grote ondernemingen over een langere periode’ – geeft een inkijkje in hun verschrikkingen. 27 ceo’s (25 mannen en 2 vrouwen) van miljardenbedrijven hebben meegedaan en elk kwartier verslag gelegd van hun werkzame leven.

Ze werken 62,5 uur tijdens de vijf werkdagen, 4 uur op zowel zaterdag als zondag en nog eens 2,5 uur op een vakantiedag. En van al die uren gaan de meeste verloren aan eindeloos vergaderen: een ceo vergadert gemiddeld 37 keer per week.

Veel ceo’s kampen met het probleem dat ze niet kort kunnen vergaderen – alle maatregelen (staand vergaderen, geen koffie of andere dranken serveren, 2 minuten per spreker) ten spijt. Ze proberen de adviezen ter harte te nemen van zogenoemde no-nonsenseleiders als Elon Musk en Donald Trump, die roepen dat je uit vergaderingen moet weglopen, maar weten dat het in de praktijk niet lukt. De meeste bazen vinden het onmogelijk een vergadering te beperken tot 30 minuten als de rest van de deelnemers minimaal een uur nodig heeft.

Naast de 32 procent van hun tijd die verloren gaat aan vergaderen, spenderen ze nog eens 24 procent aan elektronische communicatie, vooral het lezen en beantwoorden van e-mail.

Wat resteert aan tijd is gericht op persoonlijke ontmoetingen met ­gelijkgestemden. Slechts 6 procent van de tijd wordt besteed aan overleg met mensen van de werkvloer en 3 procent is voor de klanten. De twee samenstellers van de studie – Michael Porter en Nitin Nohria, respectievelijk de strateeg en decaan van Harvard Business School – noemen dat zeer teleurstellend.

Ceo’s erkennen dat ze veel tijd kwijt zijn aan rituelen als bestuursvergaderingen, praatjes voor nieuwkomers en andere bezigheden die ‘nu eenmaal horen bij onderkoningen’. Ceo’s hebben weinig invloed op hun agenda (die is van tevoren bepaald), zijn veel tijd kwijt aan reizen en aan het ergens aanwezig zijn omdat ze er nu eenmaal horen te zijn.

Nadenken over een strategie of het ontwikkelen van een visie lukt nauwelijks. Slechts een kwart van hun werktijd zijn ze alleen, maar zelden duren die periodes langer dan twee uur.

Of ceo’s gelukkig zijn in hun werk, weten ze zelf niet. Dat het verslavend is, blijkt uit de praktijk. Weinig ceo’s geven hun rotbanen op. Misschien is het toch het geld, de adrenaline, de schijnwerpers of het verzoek van een gerenommeerd tijdschrift om eens verslag te doen van hun tijdsbesteding.

Dat laatste was tenminste een afleiding tussen 37 vergaderingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden