Waarom een 21-jarige YouTuber op pedofielen jaagt

Kaya Bouma
YouTuber Sven van der Meulen in zijn zelfgebouwde studio Beeld YouTuber Sven van der Meulen in zijn zelfgebouwde studio
YouTuber Sven van der Meulen in zijn zelfgebouwde studioBeeld YouTuber Sven van der Meulen in zijn zelfgebouwde studio

Als Sven van der Meulen op pad gaat om een pedofiel te ontmaskeren, draagt hij bretels, puntschoenen en een lange bruine jas. Die kleding past goed in 'het format', zegt hij. En verder is het gewoon tof. Aan het begin van elk filmpje brengt hij zijn slagzin ten gehore. ‘Ik zou zeggen: camera aan en actie!’

Het is hier 'echt heel fucking klein’, zegt Sven als hij me voorgaat zijn zelfgebouwde studio in, een kamertje in een studentenhuis in de omgeving van Meppel. De politie heeft de 21-jarige YouTuber afgeraden details over zijn woon- of werkplek openbaar te maken. Voor het geval iemand wraak wil nemen. Sven is niet snel bang, maar in dit geval luistert hij graag naar de politie.

Sven wil presenteren. Na een reeks afwijzingen bij regionale en landelijke omroepen maakt hij sinds drie jaar zijn eigen shows online. Hij probeert te leven van zijn YouTubekanaal.

Telkens bedenkt hij een ander format. Een programma waarbij mensen op straat de inhoud van een kistje moesten raden. Bleek het een dildo te zijn. Of ‘Svens muziekshow’, waarbij artiesten binnen drie uur een hit moesten opnemen zonder muziekinstrumenten. Giel Beelen en rapper Sjaak deden mee, maar voor de views - ‘kijkcijfers’, zegt Sven - maakte het weinig uit.

YouTuber Sven van der Meulen in zijn zelfgebouwde studio Beeld YouTuber Sven van der Meulen in zijn zelfgebouwde studio
YouTuber Sven van der Meulen in zijn zelfgebouwde studioBeeld YouTuber Sven van der Meulen in zijn zelfgebouwde studio

Een paar maanden geleden ontstond het idee met een verborgen camera misstanden te onthullen. In maart had hij zijn eerste succes. Sven deed zich op een chatsite voor als 15-jarige, sprak af met een veel oudere man in de McDonald’s. Zijn verborgen camera had hij naast zich op de bank gezet, waardoor van de man alleen een uitpuilend stuk buik te zien was. In het filmpje heeft hij er een grote blauwe pijl bijgezet en in hoofdletters het woord ‘pedofiel’. Met subtiliteit scoor je geen YouTube hit.

Net als op televisie had Sven de politie vooraf getipt. Die hielden de man ter plekke staande. Inmiddels is ook een onderzoek naar hem gestart. De video werd, met een kleine 200 duizend views, zijn best bekeken werk. Bijvangst was de aandacht van landelijke pers.

Twee weken geleden had Sven opnieuw beet. Toen sprak hij undercover af met mannen die seks willen met dieren. Sven kreeg naar eigen zeggen ook dierenporno doorgestuurd van een voormalig fractievoorzitter in de gemeenteraad, verbonden aan een landelijke partij. Hup, omhoog schoten de kijkcijfers.

De politie is inmiddels niet meer zo blij met de YouTubecowboy uit Drenthe. Sven dreigt zichzelf en lopend onderzoek in gevaar te brengen, zegt een woordvoerder van de politie Noord-Nederland als ik naar hem vraag. Bovendien gaat hij onzorgvuldig om met de privacy van de mensen die hij ‘ontmaskert.’ Hij blurt ze wel, maar hun stem is in de filmpjes gewoon te horen, hun auto te zien. ‘Laat ik het zo zeggen’, zegt de woordvoerder, ‘als jij de buurman bent van zo iemand, ga je hem herkennen.’

YouTuber Sven van der Meulen in zijn zelfgebouwde studio Beeld YouTuber Sven van der Meulen in zijn zelfgebouwde studio
YouTuber Sven van der Meulen in zijn zelfgebouwde studioBeeld YouTuber Sven van der Meulen in zijn zelfgebouwde studio

In zijn studio begint Sven theatraal te gebaren als hij de kritiek van de politie krijgt voorgelegd. Zijn handen schieten vragend de lucht in, hakken vlak daarna iets in mootjes op tafel. ‘Alberto Stegeman doet hetzelfde op televisie. Waarom zou dit dan niet kunnen?’, zegt hij. En: ‘Ik ga altijd zorgvuldig te werk. Ik heb de naam van die politicus toch niet onthuld? Niet eens de naam van zijn partij.’

Er zijn meer vloggers die op pedofielen jagen. In Apeldoorn opende een groep jongens er vorig jaar een speciaal YouTubekanaal voor. Op een van hun filmpjes is te zien hoe ze een man die denkt met een minderjarige af te spreken, klem rijden en tot een bekentenis dwingen.

Sven pakt het zachtaardiger aan. ‘Aan de ene kant wil ik boos op u worden’, zegt hij tegen een man die net heeft verteld wat hij allemaal met een hond zou willen doen, ‘aan de andere kant zie ik ook dat u het echt vervelend vindt.’

Sven wil niet de nieuwe Alberto Stegeman worden. Ook geen Peter R. De Vries. Hij wil ‘toffe content’ maken. Toen hij op zijn zeventiende van school werd gestuurd omdat hij, zegt hij zelf, te druk was en te vaak bleef zitten, heeft Sven elke BN’er die hij maar kon bedenken gemaild. Of ze te gast wilden zijn in de televisieshow die hij ging maken. Van het geld dat hij bij de supermarkt verdiende, bouwde hij een decor. Nepgras, een schutting en een schatkist. ‘Het zag er uit als Linda’s Zomerweek, maar dan lelijk.’

Met die show werd het niets, maar vier jaar en vele formats later heeft Sven de aantrekkingskracht van de scoop ontdekt. Met pedofielen is hij voorlopig wel klaar. Hij gaat zich storten op gesjoemel met wapenvergunningen. Er ligt ook een plannetje rondom gemeentefinanciën. Het mooie aan nieuws is, zegt Sven, het raakt nooit op.

kaya.bouma@volkskrant.nl

Still uit een YouTubevideo van Sven van der Meulen. Beeld YouTube
Still uit een YouTubevideo van Sven van der Meulen.Beeld YouTube
Wetboeken in de studio van Sven van der Meulen Beeld YouTuber Sven van der Meulen in zijn zelfgebouwde studio
Wetboeken in de studio van Sven van der MeulenBeeld YouTuber Sven van der Meulen in zijn zelfgebouwde studio

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden