OpinieBrieven

Waarom daagt de krant de lezers niet uit?

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 4 maart.

Een redacteur van de Volkskrant bekijkt de pagina's.Beeld ANP

Brief van de dag

Via het nieuwe project Open Redactie wil de Volkskrant erachter komen wat lezers willen weten. Mij lijkt het dat zo’n periodieke voorgekookte vragenlijst de verkeerde selectie maakt aan de poort. Het lokt vooral degenen die het geen bezwaar vinden mee te hobbelen in een anonieme massa en zichzelf van tijd tot tijd terug te zien in een statistiekje. Zijn dat typische de Volkskrant-lezers?

Waarom daagt de krant de lezers niet uit en geeft de ingezonden brieven meer ruimte? Plaatst daarin meer dan nu gebeurt lezersinzichten over een palet van nieuwsonderwerpen, inclusief kritiek op de krant.

Een Open Redactie getuigt van een dienstbare opstelling jegens de lezer, maar is ook een brevet van onvermogen. De lezers die kennelijk zulke bijzondere, briljante vragen kunnen stellen, waarom zijn die niet in dienst? Waarom spreken de redacteuren die lezers niet in hun dagelijkse leven? Zo kom je toch ook aan nieuws?

Leeft de Volkskrant-redactie wel voldoende het leven van de lezers?

Fred van Essenoud-redacteur en oud-deelnemer aan het Lezerspanel van de Volkskrant en de Persgroep, Amsterdam

Ongeboren levens

Abortusbuddy’s gaan vrouwen langs opdringerige anti-abortusactivisten loodsen . Weten deze anti-abortusactivisten echt niet dat hun God, bij herhaling en op grote schaal, ongeboren levens heeft uitgeroeid? Bijvoorbeeld bij de Zondvloed (Genesis 7:23) en bij de vernietiging van Sodom en Gomorra (Genesis 19: 24-25). Het is moeilijk te geloven.

J. Visser, Haarlem

Besparen

Zelden was het zo gemakkelijk om zo’n 19 miljoen euro te besparen. Aan alle grensovergangen het bord ‘maximum snelheid’ vervangen door het 100km-verbodsbord. En overal elders in het land alle verbodsborden met 100 km en hoger naar de schroot. Bij de huidige metaalprijs: kassa. Bijvangst: meer duidelijkheid, meer veiligheid, schonere lucht, minder stress dan bij de beoogde gedifferentieerde regeling.

Hoe komt het toch dat wij in Nederland complexiteit en kosten verkiezen boven eenvoud en besparing? Wie het weet, mag het zeggen. En om goede ideeën voor een betere besteding van 19 miljoen zitten we echt niet verlegen.

Ludo Grégoire, Leiden

Minder kwetsbaren

De besmettelijkheid van het coronavirus lijkt groter dan die van de griep, maar dat de helft van Nederland in de laatste maanden van het griepseizoen covid-19 gaat oplopen, lijkt uit de lucht gegrepen. En een hoger absoluut aantal doden dit jaar zal waarschijnlijk deels worden gecompenseerd door een lager aantal in 2021 en 2022, omdat er dan minder kwetsbaren over zijn. Dat is voor mij als 69-jarige vervelend, maar een kleine kans op één jaar minder op ­zeventig mooie jaren, dat kan ik wel hebben. Ik slaap nog steeds goed.

René Dijkgraaf, cardioloog, Harderwijk

Wijwater

Omwille van de hygiëne, in deze tijd van verhoogde alertheid om het coronavirus, hebben de Nederlandse bisschoppen besloten in alle rooms-katholieke kerken geen wijwater in de wijwaterbakken te doen. Als er iets ‘desinfecterend’ was en heilzaam tegen allerlei onheil en ziektes, was dat wel het wijwater. Van alles werd ermee besprenkeld om Gods zegen erover af te roepen, van slapende kinderen en huis- en nutsdieren tot hele woonhuizen.

De huidige generatie rooms-katholieken heeft blijkbaar meer vertrouwen in hedendaagse desinfectiemiddelen. Ze zien wijwater nu zelfs als bron van infectie. Het kan verkeren. Ga zo voort. Er ligt nog een hele berg aan occulte nonsens om op te doeken.

Gerhard Elferink, Rhenen

RIVM

Lieve protestboeren, het coronavirus is in het land. Hoe denken jullie nu over het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)?

Nanke Pancras, Leidschendam

Kunstgras

Weleens het vreselijkste kunstgrasveld van Nederland gezien? Dat is te vinden in Zwolle bij voetbalclub PEC. Het doet zeer aan je ogen en de blessures op dit veld zijn legio. PEC heeft nu bekendgemaakt dat het veld vervangen wordt door een natuurgrasveld. Fijn zou je denken, maar er is een voorwaarde: dat PEC in de eredivisie blijft. Bij degradatie blijft het een kunstgrasveld.

Alle clubs willen van dat kunstgras af. Door het nu bekend te maken dreigt competitievervalsing. Want stel er staat aan het eind van de competitie voor ploegen niets meer op het spel, wie wil dan niet graag natuurgras een handje helpen?

Henk Pruijssers, Odijk

Datacenters

Er zijn helemaal geen nieuwe technologieën nodig om het energieverbruik van datacenters te verminderen. Een van de grootste energieslurpers is de koeling. Nog steeds worden de hallen waarin de servers staan gekoeld tot een temperatuur van 20 graden. Alleen omdat de klant dat wil. Het verhogen van deze temperatuur naar bijvoorbeeld 22 graden kan een enorme hoeveelheid energie besparen. Mijn computer functioneert in de zomer bij 25 graden net zo goed als in de winter.

Ook het geven van financiële prikkels door de overheid is overbodig. De Wet milieubeheer biedt al sinds 1993 de mogelijkheid om bedrijven te dwingen zo veel mogelijk energie te besparen. Door een actievere handhaving kan de benodigde energiebesparing makkelijk behaald worden.

J. van Evert, Haarlem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden