Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

‘Waardeer ook praktisch gericht onderwijs’

De lezersbrieven van dinsdag 29 december

Redactie
Basisschoolleerlingen en hun moeder op een open dag van het RSG Lingecollege voor vmbo-praktijk. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Basisschoolleerlingen en hun moeder op een open dag van het RSG Lingecollege voor vmbo-praktijk.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag

Ieder kind heeft recht op goed onderwijs. Met deze uitspraak kan niemand het oneens zijn. Goed onderwijs is ook in het belang van de maatschappij. Politiek, beleidsmakers en opiniemakers lijken hier eerst en vooral cognitief onderwijs onder te verstaan. Alles om mee te kunnen komen en een bijdrage te kunnen leveren aan de kennismaatschappij.

Ouders en kinderen leven in de veronderstelling dat middelbaar onderwijs beneden de havo de weg blokkeert voor een maatschappelijke toekomst. Met alle (opwaartse) druk, stress en frustraties van dien. Want: voor niet ieder kind is algemene cognitieve kennis datgene wat past. Aanleg en interesse van ieder kind zijn verschillend. De een werkt graag met de handen, de ander heeft groene vingers, de volgende is ritmisch, muzikaal of creatief aangelegd, er zijn de rekenaars, de taalwonders en soms zijn er alleskunners. Dat is altijd zo geweest en dat zal (hopelijk) altijd zo blijven.

De samenleving heeft aan allemaal behoefte, waarbij er vanwege de wetenschappelijke en technologische vooruitgang uiteraard een ontwikkeling is in de richting van maatschappelijke functies en beroepen. Maar aan schilders, timmerlieden, metselaars, loodgieters is eveneens behoefte. Evenals aan kappers, koks, slagers en tuinders.

Wat is in dit perspectief gezien goed onderwijs? Goed onderwijs is onderwijs dat aansluit bij de aanleg, interesses en het niveau van een kind. Waar het kind zich kan ontwikkelen zonder continu op zijn tenen te hoeven lopen, of het grootste gedeelte van zijn tijd moet besteden aan dingen die hij of zij niet goed kan of niet interesseren. Als dit praktisch gericht onderwijs blijkt te zijn dan is dat prima. De maatschappij immers vraagt daar om.

De veronderstelling dat een praktische opleiding de weg naar een geslaagde maatschappelijke toekomst blokkeert, is een breed gedragen misvatting. Het is in het belang van het kind en de maatschappij om praktisch gericht onderwijs net zo te waarderen als (algemeen) cognitief gericht onderwijs.

Alexander Jellinek, docent wiskunde, Roden

Testen

Mijn dochter is voor de achtste keer getest op corona. De uitslag is steeds negatief en zal dat nu ook weer zijn. Zij is ernstig meervoudig beperkt en woont in een instelling. Daar heerst het protocol en door de strenge maatregelen is het virus nog steeds niet binnengedrongen.

Eén keer is bij mijn dochter ten onrechte corona vastgesteld, toen ze in het ziekenhuis was vanwege haar chronische longproblemen, dat was op basis van een CT-scan nadat de sneltest een negatief resultaat gaf. De arts die de diagnose stelde, heeft geen idee van het domino-effect bij een

positief testresultaat. De hele locatie moest op slot, alle ouders en verwanten moesten worden gebeld, bewoners werden in quarantaine op hun kamer gezet en de verzorging moest zich voortdurend in beschermende kleding hijsen.

De paniek en verslagenheid waren groot, iedereen had zo ontzettend zijn best gedaan het virus buiten de deur te houden op een locatie van veertig bewoners. Uiteindelijk was de PCR-test negatief en kon mijn dochter weer naar huis, maar ook toen werd ze uit voorzorg nog even in quarantaine gehouden op haar kamer, omdat ze op een covidafdeling opgenomen was geweest.

Telkens als mijn dochter de gebruikelijke verschijnselen vertoont, die ze om de week heeft, moet ze getest worden – al weet iedereen dat ze niet besmet is – en in quarantaine. Wat moet iemand die afhankelijk is van contact met anderen, die zich niet zelf kan vermaken, na elke test zo’n 48 uur alleen op haar kamer? Wij gaan op bezoek, de kanjers van begeleiders zorgen voor afleiding, maar het grootste deel van de tijd is ze alleen.

Nu is ze voor de achtste keer getest en is het extra lang wachten, omdat er zo veel mensen waren die zich nog even lieten testen zodat ze gezellig negatief aan de kerstdis konden zitten. Voor de uitslag zijn we afhankelijk van, tsja, van wie eigenlijk, het laboratorium van ziekenhuis of ggd. Maar als ouder kun je niet zomaar bellen naar zo’n lab. Gewoon ‘geduldig’ afwachten is de boodschap. Leg dat maar eens uit aan iemand die niet begrijpt waarom ze steeds weer alleen op haar kamer moet blijven.

Ineke Hurkmans, Leusden

Oog

Steeds weer komt de onjuiste beeldspraak terug in de Volkskrant. Als iemand de centrale figuur is in een heftig conflict, dan bevindt hij of zij zich ‘in het oog van de storm’. Het oog van de storm of een orkaan is juist een heel rustig gebied. De storm vormt een depressie, waar de wind naartoe waait. In het centrum van de depressie stijgt de lucht op. Er is minder bewolking en het is er even tijdens het passeren rustig.

De schrijver denkt juist dat daar de wind het hardst waait, alles verwoestend. Onjuist dus. Kijk maar eens op ruimtefoto’s van orkanen. Het oog is daarop duidelijk te zien als een gat in de bewolking.

John Jorna, oud-leraar aardrijkskunde, Odijk

Politieke correctheid

Hoe waar is het statement van Fidan Ekiz, dat politieke correctheid tegenwoordig boven de waarheid gaat. Feiten moeten onder tafel wanneer ze niet politiek correct (bijvoorbeeld stigmatiserend) zijn. Daarvoor zijn tal van voorbeelden. Nog niet zo lang geleden ontstond ophef over een frase in een leerboek, waarin geschreven was dat in sommige bevolkingsgroepen vaderschapsontkenning veel meer aanwezig is dan normaal. Met duizend excuses werd het boek onmiddellijk in de ban gedaan door de onderwijsinstelling. Geen spoor van onderzoek naar het waarheidsgehalte van het statement en hoe het in de leerstof terecht gekomen was.

A. van Mourik, West Betuwe

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden