ColumnAaf Brandt Corstius

Waar zijn de puppy’s van Willem-Alexander en Máxima heengegaan?

null Beeld

Het goeiigste aan het officiële Instagramaccount van het Koninklijk Huis vind ik de fotocredits. Af en toe verschijnt er een foto die duidelijk niet door een persfotograaf is gemaakt, omdat-ie net wat klungeliger is belicht dan de andere foto’s of duidelijk in een privésituatie gemaakt, en dan staat er een icoontje van een fototoestel onder en daarachter: Z.M. de Koning.

Je denkt eerst even dat iemand zo heet, Z. M. de Koning. Dat zou een naam kunnen zijn. En dan denk je: o nee, Zijne Majesteit de Koning heeft deze foto gemaakt. Zelf, met zijn digitale camera met ongetwijfeld heel veel verschillende lenzen en knopjes.

Z.M. de Koning kon onlangs helemaal los qua fotografie, want de koninklijke honden hadden puppy’s gekregen. Van die puppy’s verschenen foto’s op Instagram, gemaakt door Z.M. de Koning, waar veel close reading aan te verrichten was.

Zo was er een foto van een van de puppy’s met een van de volwassen honden in de achtertuin van de Eikenhorst, waarbij de puppy op een zwarte plastic tuinstoel zat. Aan die zwarte plastic tuinstoel kun je gerust een hele ochtend nadenken besteden: kennelijk bezitten koningen dus plastic tuinstoelen. Of, andere gedachtegang, misschien hebben ze apart tuinmeubilair voor de honden.

Een andere vraag waar ik me mee bezighield, en de 203 duizend volgers van het Koninklijk Huis ook, is de vraag waar de puppy’s nu zijn heengegaan. Ze zijn deze week namelijk ‘uitgevlogen’, werd gemeld op het Instagramaccount, op één pup na; die mocht op de Eikenhorst blijven wonen bij vader en moeder Skipper en Nala.

Hoe pak je dat aan, als koninklijk gezin, hoe vind je mensen die jouw puppy’s gaan opvoeden en verzorgen zonder dat ze hun foto’s aan de Privé verkopen of de hele tijd tegen buren en vrienden roepen: ‘Deze hond heb ik van Máxima gekregen!!!’ Vermarktplaatsen gaat niet. Moet je al die mensen thuis ontvangen. Op school een briefje ophangen gaat ook niet; daar krijg je te veel reacties op.

Ik ben er inmiddels uit; ik denk dat Willem-Alexander en Máxima veel adellijke kennissen hebben, en adellijke kennissen hebben altijd veel honden, om mee te jagen en om hun landgoederen te bewaken. Adellijke kennissen zijn bovendien zo opgevoed dat ze nooit expliciet zullen rondtoeteren dat ze hun puppy van de koning en koningin hebben gekregen, want dat is niet chic. Of in ieder geval zitten ze zo in elkaar dat ze het alleen heel subtiel zullen laten vallen op borrels en bij tuinfeesten. Bijvoorbeeld in bewoordingen als: ‘O, onze kleine Brett, dat is er eentje van Nala en Skipper.’ En al hun adellijke kennissen weten dan dat Nala en Skipper de honden van Willem-Alexander en Máxima zijn. Die van de plastic tuinstoelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden