Column Esther Gerritsen

Waar ze ook mee moeten ophouden zijn die reclamecampagnes waar ‘echte vrouwen’ in figureren

Als ze echt een statement hadden willen maken bij de Miss America verkiezing dan hadden ze niet de bikinironde afgeschaft maar de hele bikini. Deze ronde wordt voortaan gewoon naakt gelopen. Deze ronde gaat over het perfecte lichaam zoals wij het nu in onze tijd en onze cultuur perfect achten. Het zou alles zoveel helderder maken: Kijk, hier ziet u borsten, hier de billen, deze hangen wat, deze staan overeind. En deze vrouw kreeg bij toeval de mooiste schouders van de wereld. Het kan. In Frankrijk won iemand twee keer in anderhalf jaar een miljoen. Sommige mensen hebben geluk, andere hebben dat niet. De een wordt geboren met goeie billen, de ander met goeie hersens. Suggereren dat zo’n wedstrijd om persoonlijkheid gaat, is aanmatigender dan een vleeskeuring.

Ik kan het prima accepteren dat ik niet mee mag doen aan een missverkiezing omdat ik de verkeerde maten heb en een rommelig gezicht, waarmee ik nou eenmaal geboren ben. Maar zeg me niet dat het vanwege mijn lullige persoonlijkheid is. Als je zelfs schoonheidswedstrijden kan winnen door eigen verdiensten dan kun je ze dus ook verliezen door je eigen schuld. Ik vind dat er al wel genoeg is waarvoor we onze eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Mogen er een paar vlakken overblijven die daar niet over gaan? Mogen we af en toe het toeval vieren of vervloeken? Natuurlijk, je moet die perfecte borsten op de juiste manier weten te dragen en je moet je bilspieren dagelijks trainen. Maar het begint toch met goed basismateriaal en dat materiaal zie je nu eenmaal veel beter zonder die bikini. Ik ben dus voor naakte schoonheidswedstrijden. Niet minder vlees keuren, maar meer. Maar nee, de wereld wordt alleen maar slechter, en dat allemaal onder het mom van verbetering. Ik word er moedeloos van.

Ikzelf ben heel erg goed in puzzelen, en ik zou graag eens aan zo’n legpuzzelwedstrijd meedoen. Maar ik zou het nogal oneerlijk vinden als daar ineens een prachtige blote vrouw zou zitten, die niet kon puzzelen en toch won. Precies zo horen vrouwen met een geweldige persoonlijkheid zich niet op te geven voor schoonheidswedstrijden, want dat is oneerlijke concurrentie. Daar sta je met je perfecte borsten en strakke billen en dan verlies je de wedstrijd omdat je concurrent beter grappen kan vertellen. Dat is pas echt denigrerend. Het maakt het er allemaal niet helderder op.

Waar ze ook mee moeten ophouden zijn die reclamecampagnes waar zogenaamde ‘echte vrouwen’ in figureren alsof dat ‘echt’ iets revolutionairs is. Dan wordt er een paar centimeter afgeweken van het schoonheidsideaal, dus de vrouwen mogen iets ouder zijn dan voorheen, ook ietsje dikker, of donkerder, of ze mogen heel veel sproeten hebben. Maar nog steeds zijn ze allemaal bloedmooi. Zodat de gemiddelde vrouw die de klote-reclames voorbij fietst nu tenminste kan denken: Ach nee toch, zelfs bij de echte vrouwen steek ik bleekjes af!

We moeten dit gaan terugdraaien. Het wordt de hoogste tijd dat we weer wat strenger gaan toezien op het schoonheidsideaal en dat we weer gewoon zeggen dat dit ideaal voor de meesten van ons onhaalbaar is. Dat is zoveel beter dan al die leugens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden