OPINIEVluchtelingkinderen

Waar is de Nederlandse solidariteit met minderjarige kinderen gebleven?

Terwijl Nederlandse gemeenten gevluchte kinderen uit het overvolle Griekse vluchtelingenkamp Moria willen halen, weigert het kabinet. ‘Waar zijn jullie mee bezig regeringsleiders’, vragen Volkskrant-briefschrijvers zich af. ‘Dit is schrijnend.’

Een migrantenjongen bij het overvolle kamp Moria op Lesbos.Beeld Reuters

Een moment van stilte

Op 5 mei vieren we onze bevrijding, onze vrijheid. Vrijheid is meer dan kransen leggen op de Dam in Amsterdam en even stil zijn. Er zijn duizenden gevluchte kinderen zonder ouders die in Griekenland zijn opgesloten... Het is om stil van te worden.

Aan ons om die stilte te doorbreken.

Hans Nagtegaal, Bussum

Help

Wat let het kabinet om, nu meer dan dertig  gemeenten garant staan, te zorgen voor opvang voor kwetsbare vluchtelingenkinderen uit de overvolle Griekse kampen.

Ondanks dat we al lang weten van de problemen in de kampen, blijft het bij het roepen van hoe schandalig we dit allemaal vinden. Het is hoog tijd om nu daadwerkelijk te handelen en naast andere hulp ter plekke, vluchtelingenkinderen op te vangen.

Ik roep de verantwoordelijke minister en staatssecretaris nu eindelijk te handelen naar eer en geweten, help. Haal deze kwetsbare kinderen uit de overvolle kampen weg en garandeer een goede opvang.

Emmie Bavinck-GriffioenWeesp

Schrijnend

De ster van onze ‘coronaheld’ premier Rutte is voor mij toch wat minder helder gaan schijnen na vernomen te hebben dat hij het kabinet er niet toe kan bewegen om 500 minderjarige kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden in overvolle Griekse kampen leven in ons land op te nemen.

Schrijnend wetende dat diverse Nederlandse gemeenten bereid zijn om 500 kinderen op te nemen. 

Van de totaal 1.600 alleenstaande minderjarige kinderen voornamelijk uit Syrië en Afghanistan (met een gemiddelde leeftijd van circa 13 jaar) worden er volgens Vluchtelingenwerk Nederland zo’n 700 opgevangen in Duitsland, Frankrijk, Portugal, Ierland, Finland en waarschijnlijk ook Kroatië.

Nog een buitenkansje voor de Nationale Vliegmaatschappij KLM... Of vervallen hiermee de steunmaatregelen waar het kabinet wel overeenstemming over heeft?

Peter Vink, Enkhuizen

Liberté, Egalité, Fraternité

In het wegverkeer geldt: voorrang neem je niet, maar geef je. Zoiets zou in de Europese politiek ook moeten gelden voor solidariteit. Maar helaas. 

Hongarije en Polen willen geen vluchtelingen opnemen, en geven ook niet veel om de rechtszekerheid van hun burgers, maar willen wel EU-geld. Frankrijk en Italië vinden de begrotingsafspraken niet belangrijk, maar eisen wel coronabonds, onder het mom van solidariteit. Nederland ziet er geen been in om belastingvoordelen te bieden aan multinationals, en neemt geen kinderen uit Moria (Lesbos) op, maar steekt wel het belerende vingertje op naar anderen.

Waar zijn jullie mee bezig, regeringsleiders? Europa is geen snackbar waar een cafetariamodel geldt. ‘Ask not what Europe can do for your country, but what your country can do for Europe.’ De lijfspreuk van de Franse republiek kan daarbij helpen: Liberté, Egalité, Fraternité. Mag het daarbij dan wel echte gelijkwaardigheid zijn, ‘gelijke monniken, gelijke kappen’? Ik werk van harte langer door, maar het helpt wel als de Zuid-Europese medeburgers ook tot 67 jaar werken.

Bij deze een oproep aan de EU-leiders om over de eigen schaduw heen te stappen. Zo niet, dan kunnen we de stekker van het EU-project er maar beter uit trekken.

Ferdi Timmermans, Nederhemert

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden