columnaaf brandt corstius

Waar doen Famke Louise en Thomas Berge dan precies niet meer aan mee?

null Beeld

Het hoofd van Famke Louise staat altijd een beetje naar achteren gekanteld, zag ik toen ik voor de tienduizendste keer de video bekeek waarin ze aankondigde dat ze niet meer meedeed. Misschien trekt haar lange paardestaart haar hoofd naar achteren, of misschien is het de brij van informatie die daarbinnen onstuimige rondjes draait en zorgt voor een middelpuntvliedende kracht, die een zwaartepunt creëert aan de achterkant. In ieder geval hangt haar hoofd altijd wat naar achteren.

Wilt u deze column liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Een brij van informatie draait er zeker in rond. Famke Louise had besloten dat ze niet meer meedeed. Aan de coronamaatregelen. ‘Alleen samuh. Krijgen we de overheid. Onder controluh. IK!!! Doe niet meer mee. Frie de piepel’, zei Famke Louise met haar geheel eigen intonatie en beklemtoning tegen haar 1 miljoen volgers, gevolgd door de hashtag IK DOE NIET MEER MEE in caps lock. Een keur aan andere sterren, B-sterren en sterren van het type ‘Goh, ik wist niet dat je een ster was’ sloot zich al gauw bij haar aan met dezelfde gesproken boodschap.

‘Ik doe niet meer mee’ is een variant op ‘Je mag niet op mijn partijtje komen’ – de uitroep van een kind van 5 dat zich benadeeld voelt bij tikkertje. Geloof me: ik heb te doen met Famke Louise en haar medestanders van wie ik de namen niet ken – Thomas Berge herkende ik wel, leuk om hem weer eens te zien. Het moet vreselijk zijn om niet te kunnen optreden, je fans niet te zien, geen geld te verdienen.

Maar net zoals ‘Ik doe niet meer mee’ bij kleuters een redelijk betekenisloze uitroep is – meestal doen ze anderhalve seconde later weer mee aan tikkertje, zonder enige herinnering aan kort geleden toen ze niet meer wilden meedoen – is dat hier ook zo. Want waar doe je precies niet meer aan mee? En hoe doe je dat? Ga je de hele tijd dichter dan anderhalve meter bij andere mensen staan? Organiseer je concerten voor duizenden toeschouwers? Hoest je expres in een ander lichaamsdeel dan je elleboog? Organiseer je een bruiloft waarbij je opzettelijk heel innig knuffelt met familieleden?

En dan is er nog deel twee van deze mededeling. ‘Samuh. Krijgen we de overheid. Onder controluh.’ Het is een pakkende satire op de slogan van de overheid zelf, maar wat betekent het? Dat je door in je knie te hoesten macht over de overheid krijgt? Dat Mark Rutte een willoze marionet van deze artiestenrevolte zal worden, puur doordat Famke Louise en Thomas Berge dreigen niet meer mee te doen?

Veel mensen vinden het gevaarlijk als beroemdheden hun gevolg oproepen tot verzet tegen of wantrouwen jegens de overheid. Maar ik vrees dat deze oproep zo stupide is dat niemand er gehoor aan kán geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden