Commentaar Lerarentekort

Waar blijven de onderwijzers?

Het lerarentekort schreeuwt om een plan waardoor onderwijzers meer uren en jaren gaan maken, schrijft Raoul du Pré. 

Directeur Dirk Koops van de Mr.de Jonghschool in Amsterdam- West zoekt leraren Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Minister Slob van Onderwijs is niet te benijden. Sinds hij aantrad in 2017 richten schooldirecteuren en Tweede Kamerleden aan het begin van elk schooljaar de blik vragend naar hem: waar blijven de onderwijzers? Ook dit nieuwe jaar op de basisscholen begint met 1.400 vacatures die naar verwachting niet meer zullen worden opgevuld. Veel scholen moeten zich in rare bochten wringen om te voorkomen dat klassen naar huis worden gestuurd.

Dat kan Slob niet worden verweten. Zijn lijst met maatregelen om het tekort te lijf te gaan groeit elke maand. Er wordt met wisselend succes geworven onder de ‘stille ­reserves’van werklozen en gepensioneerden met een ­bevoegdheid, er komen honderden zij-instromers uit ­andere sectoren aan, er zijn regionale matchingsteams, er is een imagocampagne op komst en er is een offensief gaande ­tegen het relatief hoge ziekteverzuim. Zelfs als het allemaal lukt, zal het tekort in deze kabinetsperiode niet verdwijnen. Ook de forse salarisverhoging van het afgelopen jaar komt daarvoor te laat.

Grijze golf

Dat kan wel de voorgaande kabinetten worden aangerekend. Die kenden al sinds 2005 de zorgwekkende prognose dat de grijze golf in het onderwijs zich rond deze tijd zou doen gaan voelen. Toen was er nog tijd om het werken in het onderwijs een structurele impuls te geven met hogere salarissen, kleinere klassen en vermindering van de werkdruk. Er is onvoldoende aan gedaan.

Aangezien het leger van 55-plussers voor de klas nog ­altijd immens is, staat ook Slob voor een structureel probleem dat zonder onconventionele maatregelen niet zal worden opgelost. Die zullen er in de eerste plaats op ­gericht moeten zijn de inzetbaarheid van het aantal wél ­beschikbare leraren te vergroten. Zolang de juffen en de meesters nog relatief zo vaak in deeltijd werken en gemiddeld zo jong met pensioen gaan, blijft nog heel veel menskracht onbenut. Daar ligt nu de uitdaging voor de minister, de bonden en de schoolbesturen. Het moet met het juiste lokaas toch mogelijk zijn mensen te verleiden iets meer uren en jaren voor de klas te blijven staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden