Opinie Lezersbrieven

Waar blijven de Nederlandse series en films die reageren op de ‘metoo’-beweging?

De lezersbrieven van maandag 11 november

Brief van de Dag

Angela Schijf als de escort Nadine in ‘Meisje van plezier’. Beeld Videoland

Op 1 november lanceerde Apple zijn streamingdienst Apple TV+, met als paradepaardje de serie The Morning Show, over een grote Amerikaanse ochtendtv-show die in zwaar weer komt als de mannelijke presentator op staande voet wordt ontslagen vanwege ongewenste intimiteiten. A-lijststerren Jennifer Aniston, Reese Witherspoon en Steve Carell nemen de hoofdrollen voor hun rekening. In de eerste aflevering vallen meteen al de beladen woorden ‘Weinstein’ en ‘metoo’.

Toegegeven, The Morning Show wil te veel tegelijk vertellen en heeft soms moeite de kijker écht te raken, maar wát een durf, urgentie en vaart. En dit is alweer het zoveelste voorbeeld van een grote film of serie uit de VS die vrouwen laat zien die terugslaan en het heft in eigen hand nemen. Ik kan met gemak tien voorbeelden noemen van de afgelopen twee jaar.

En hier? Hier moeten we het onder andere doen met het tweede seizoen van Meisje van plezier, een Videoland-serie met Angela Schijf in de hoofdrol over een gescheiden vrouw die haar lichaam, en dat van een roedel jonge meisjes, verkoopt om in haar onderhoud te voorzien, vol wellustig rondparaderende, halfnaakte actrices, waarbij gretig wordt ingezoomd op billen en borsten. En waarover de makers dan zelf roepen dat het over een ‘sterke vrouw’ gaat die haar eigen keuzes maakt.

Sommige blinde vlekken zijn nogal hardnekkig in dit land.

Mirjam Groen, journalist en scenarist, Amsterdam

Spijtoptanten

Elma Drayer is ongetwijfeld een fatsoenlijk mens, maar toch vind ik haar stukje over Nederlandse jihadisten weerzinwekkend (Opinie, 8 november). Ze ontzegt spijtoptanten het recht op een Nederlands, eerlijk proces op grond van hun (nog niet per individueel geval bewezen) misdaden; dat doet denken aan het standrecht waaraan NSB’ers en SS’ers na de oorlog soms werden onderworpen. Staat ze daar ook achter?

Ook doet ze schamper over bescherming van betrokkenen tegen mensenrechtenschendingen (‘grote woorden’). We weten dat een eerlijk proces in Syrië of Irak onwaarschijnlijk is, met 10-minutenprocessen en wrede straffen – nog afgezien van de doodstraf. Daarom zou iedereen die voorstander is van berechting ter plaatse hiervoor een uitzondering moeten maken. Ik hoop dat Drayer zich alsnog aansluit bij beschaafde humanitaire en rechtsbeginselen.

Toon van der Aa, Amsterdam

Nationaliteit

Het pleidooi van Elma Drayer tegen het terughalen van jihadi’s is zeer overtuigend. We moeten af van het idee dat nationaliteit een recht is. Ik zou zeggen: je nationaliteit moet je verdienen of op zijn minst respecteren. Jihadi’s geven blijk van het tegendeel. Hoog tijd dit juridisch goed te regelen: wie zich aansluit bij een vreemde strijdmacht, verliest het ­Nederlanderschap, ook als de vreemde macht geen soevereine staat is, maar dit wel beoogt te worden, zoals het kalifaat (hierin schuilt het knelpunt van de huidige wet).

Rien Seip, Geleen

Dapper

Stel je bent 16 en gaat al studeren aan de universiteit. Het is 2017. Je hebt geen recht op studiefinanciering (sorry, net afgeschaft) en je ouders hebben geen recht op kinderbijslag (want je hebt toch recht op studiefinanciering? Niet dus). De laatste maanden gloort er hoop. Bijna iedereen vindt dat de basisbeurs terug moet. Nu lees ik (Ten eerste, 9 november) dat de kinderbijslag in ere wordt hersteld voor studerenden onder de 18. En wat heb jij daaraan? Als je je diploma haalt aan de universiteit, krijg je een voucher van 2.000 euro voor nascholing. Zo onlogisch! De kinderbijslag die je misliep (2.500 euro) wordt niet gecompenseerd. Wie komt op voor de dapperen die desondanks toch gingen studeren?

Justine Zuidgeest, Heemstede

Nieuwegein

Frank Heinen schrijft (Zaterdag, 9 november) dat hij zich steeds minder thuis voelt in Utrecht. Dat begrijp ik. De oplossing voor zijn probleem ligt gelukkig voor de hand. Als hij wil wonen in een stad waar niet alle mensen op hem lijken, die nog vooral ‘gewone’ winkels telt en die ‘authentiek’ is in de ware betekenis van dat woord, kan ik hem maar een advies geven: kom naar Nieuwegein! Gaat misschien een beetje ten koste van je ego, maar je bent in een klap uit de zorgen en de huizen zijn nog betaalbaar. Ook een voordeel: Utrecht, de mooiste stad van West-­Europa, ligt altijd om de hoek. Wel de lusten, niet de lasten.

Johan Nebbeling, Nieuwegein

Kristallnacht

Zaterdag (9 november) worden in de krant zeven pagina’s gewijd aan de val van de Berlijnse Muur. Prima. In dezelfde krant staat echter geen woord over de Reichspogromnacht ofwel Kristallnacht die plaatsvond op 9 november 1938. Beide gebeurtenissen worden op 9 november in Duitsland herdacht. Het is een ernstige omissie van de Volkskrant dit onderwerp niet aan te roeren.

Janet Thio-Jacobson, Wageningen

Armoede

Nobelprijswinnaar Esther Duflo schrijft het succes van haar aanpak in de bestrijding van de armoede toe aan het praktische en empirische gehalte ervan (Economie, 9 november). Ideologie leidt volgens haar tot vooroordelen, zoals die van de luie uitkeringstrekker. Dit is niet juist, dit vooroordeel leefde al bij de filantropen in de 18de en 19de eeuw die hun klanten tijdens de huisbezoekjes duidelijk maakten dat hun armoede het gevolg was van luiheid en geldverkwisting. Ideologen of theoretici waren zij niet, hun ervaringen waren op eigen waarneming gebaseerd.

 A. Kort, ’s-Heer Hendrikskinderen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden