'Waar blijft de voetbalboot op de Gay Pride?'

Alle maatschappelijke gremia zijn onderhand wel present bij Gay Pride, behalve het betaald voetbal.

Gay Pride 2010Beeld anp

Op de boot van Defensie varen maar liefst vijf generaals mee; zij vertegenwoordigen daarmee de vijf krijgsmachtonderdelen. Deze stap tekent de vooruitgang die zich langzaam aankondigt in een bolwerk dat nooit als homovriendelijk te boek stond. Het is immers nog maar drie jaar geleden dat toenmalig staatssecretaris Jack de Vries militairen verbood om in uniform mee te varen.

Acceptatie
Dezelfde progressie tekent zich af met de deelname van boten van grote multinationals, bouwvakkers, christenen, overheden, media, banken, moslims, politieagenten en sporters. Maar waar blijft de boot met voetbalbestuurders, coaches en profvoetballers? Je zou verwachten dat de acceptatie van homoseksuele voetballers nu wel op gang was gekomen. Hoe staat het ervoor?

De KNVB laat op dit moment een onderzoek doen naar de beleving van homo's en de voetbalwereld. Welke drempels ervaren zij en wat kun je ertegen doen? Uit dit onderzoek moet nieuw beleid komen dat de acceptatie van homo's in het voetbal bevordert. Tot op heden hebben voetbalbestuurders, coaches en ook voetballers het onderwerp op afstand gehouden. Het gekke is dat de aanwezigheid van homo's in de eigen straat en familie inmiddels heel vanzelfsprekend is, maar in en rond de stadions ontstaat er ineens een vreemd en ongrijpbaar gedrag: homofobie. Dit is gestoeld op vooroordelen die stuk voor stuk weerlegd kunnen en moeten worden.

De belangrijkste oorzaak van de homofobie in het voetbal zou liggen in de homovijandige spreekkoren en het onberekenbare gedrag van de fans. Een onderzoek onder drieduizend voetbalfans bewijst echter dat dit niet juist is. De Universiteit van Staffordshire heeft aangetoond dat 94 procent van de fans geen enkel probleem zegt te hebben met een homo op het veld, als-ie maar presteert. En die spreekkoren dan? Volgens de meeste fans zijn die onderdeel van het 'circus' om de tegenstander te ontregelen en niet direct gericht tegen individuele homo's.

Misverstand
Een ander vooroordeel dan. Er zouden geen homo's voorkomen in het betaald voetbal. Uit voornoemd onderzoek blijkt dat 27 procent van de profspelers minstens één collega kent die homoseksueel is. Het is dus een wijdverbreid misverstand dat homo's niet voetballen. Het echte probleem ligt bij de onzichtbaarheid van hen, omdat homo's geen veilig voetbalklimaat ervaren en nog geen bescherming krijgen van bestuurders, managers en trainers.

Voetbalbestuurders zien niet in waarom ze actief bescherming moeten gaan bieden aan homo- en biseksuelen, want het zou het voetbal niets opleveren. Ook dat is een vooroordeel. De voetbalwereld heeft juist veel te winnen als ze investeert in een gastvrij en homovriendelijk klimaat. Met positieve acties vergroten clubs hun uitstraling en draagvlak. De verbetering daarvan is hard nodig nu publieksgelden van lokale overheden richting het voetbal vloeien. Mogen we met z'n allen iets terug verwachten?

Positief
Als clubs homovriendelijker worden, gebeuren er nog meer positieve dingen. De sfeer wordt meer ontspannen en dat trekt ander en meer publiek bij de wedstrijden. En wat te denken van de mogelijke toename van inkomsten uit sponsoring en advertenties? Natuurlijk moeten deze financiële voordelen niet de hoofdreden zijn van de acceptatie van homo's, maar ze zijn wel een gunstig neveneffect voor clubs voor wie het water aan de lippen staat.

De bal wordt nog meer van iedereen als het voetbal verschillen accepteert. Ik roep voetbalbestuurders, trainers en profspelers op om een duidelijk gebaar te maken, door volgend jaar met een voetbalboot aan de grachtentocht deel te nemen. Er is geen enkele reden om dat te laten, want voetbal is van iedereen, of je nou jong of oud, zwart of wit of homo of hetero bent.

Huub ter Haar is communicatiestrateeg, theoloog, auteur en coach.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden