lezersbrievenwoensdag 28 november

Waar begint onze burgerplicht en waar houdt deze op? De burgemeester van Amsterdam geeft een bedenkelijk voorbeeld

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 28 november.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam bij de opening van de Noord-Zuidlijn.  Beeld ANP
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam bij de opening van de Noord-Zuidlijn.Beeld ANP

Waar begint onze burgerplicht en waar houdt deze op? Als burgers zaken waarnemen waarbij de wet overtreden wordt, is het een burgerplicht hierop te acteren. Dit kan actief of passief. Als je ziet dat iemand beroofd wordt kun je de dief proberen aan te pakken (actief) of direct de politie bellen en het feit met een foto vastleggen (passief).

Als een burgemeester aangeeft geen rechtsvervolging in te zullen zetten op een wettelijke overtreding van een boerkaverbod roept dit de vraag op wat je dan met je burgerplicht moet doen. Moet je nu melding maken van het feit dat een burgemeester de wet en regelgeving niet naleeft of moet je een persoon die met een boerka over straat gaat straks vastleggen en aangeven?

Los van de zin en noodzaak is het goede voorbeeld dat de burgemeester van Amsterdam ons nu geeft, ‘het past zo niet bij Amsterdam, het heeft geen prioriteit’, een bedenkelijke. Als het ons persoonlijk ‘zo niet past’ om ons even niet aan de wet te houden zou het boetebeleid of een rechter daar dan ook rekening mee gaan houden?

Om hierop te kunnen anticiperen is het denk ik handig als Femke en haar collegaburgemeesters de gehele lijst publiceert van die onderwerpen waar geen rechtsopvolging op volgt. Zet uw fiets in ieder geval dubbel op slot, u loopt namelijk de kans dat bij diefstal de burgemeester het zo niet Amsterdams vindt om de dader op te sporen.

Ronald Motta, Velddriel, oud-raadslid te Rotterdam

Klassenjustitie

Als jan met de pet meineed pleegt, wordt hij veroordeeld. Als een rechter dat doet, worden al zijn kosten vergoed door de Raad voor de Rechtspraak (‘Chipsholzaak eindigt met het duurste belletje aller tijden’, Ten eerste, 27 november). Vervolging blijft uit. Ik noem dit klassenjustitie.

Ad Bolier, Ommen

VVD

Terecht dat die boswachter zich boos maakt op de VVD (Ten eerste, 26 november), wie haalt het in zijn hoofd om zoveel plastic in de natuur en dus in het milieu van het volk te droppen gekoppeld aan papieren ideeën die alleen maar gaan over het verblauwde ikke ikke.

Peter Peters, Budel

Jong en oud

CU-voorman Segers positioneert zich als verdediger van overbelaste jongeren met keuzestress en studieschuld (Ten eerste, 23 november). In het debat over het pensioenstelsel wordt geen link gelegd met het debat rond studieschulden. Bij pensioenen is het argument dat de solidariteit tussen generaties (jong helpt oud) onhoudbaar lijkt. Mensen moeten zelf sparen. Het onrecht dat oud al betaald had voor nóg ouder moet nog wel worden weggewerkt. Dan kunnen we door met ‘ieder spaart voor zichzelf’.

Andersom wordt bij onderwijsbekostiging (oud helpt jong) die discussie helemaal niet gevoerd. Sterker, het leenstelsel is te zwaar voor de jeugd, naast alle andere eisen waar sommigen burn-out van raken. Maar als jong niet meer voor oud wil betalen waar-om zou oud dan wel voor jong betalen? Een studieschuld vanaf de Stint is dan de tegenhanger van sparen voor je eigen pensioen, toch? Ieder voor zich.

Het is aan de politiek om de eeuwige belangenstrijd tussen maatschappelijke groepen te kanaliseren. Onderliggende waarden als solidariteit tussen generaties onhaalbaar noemen trekt een doos van Pandora open. Voor Segers zouden vanuit zijn christelijke achtergrond waarden als solidariteit en nee leren zeggen tegen maatschappelijke verleidingen een basis kunnen vormen.

Sibolt Mulder, Leiden

Zware beroepen

Henny Goedemans (U-pagina, 24 november) stelt dat mensen die 40 jaar gewerkt hebben met pensioen moeten kunnen. Iemand die op z’n 18de is begonnen, meestal in een zwaar beroep, kan dan op z’n 58ste stoppen.

En mensen die lekker genieten van hun studententijd en pas op hun 30ste gaan werken, moeten door tot hun 70ste. Ik weet niet wat Henny voor een indruk heeft van studeren, maar dat was en is hard werken. Om het hoofd boven water te houden moeten veel studenten, naast hun studie, werken. Ook dat is vaak laagbetaald, zwaar werk. En als ze dan afgestudeerd zijn, vindt niet iedereen een goedbetaalde baan waarmee je veel geld kunt sparen om eerder te kunnen stoppen. Overigens zijn er onder hbo- en universitair afgestudeerden ook beroepen die ik als zwaar zou willen beoordelen.

Fons Maathuis, Soesterberg

Chopin

Hoewel ik weinig sympathie opbreng voor het gedachtegoed van de heer Baudet, wil ik een lans breken voor zijn muzikale keuze voor de muziek van Chopin. De reactie van Ralph Posset (Geachte redactie, 27 november) op die keuze raakt kant noch wal. Chopin is geen componist van het zwijmelgenre! Deze toondichter is een meester in het combineren van uitgelezen lyriek met bijna duivelse strofen. Beluister zijn preludes, de scherzi, sonates en de vier ballades, bijvoorbeeld in een uitvoering door Martha Argerich en ontdek de ware kwaliteit van deze muziek.

Marja van Charante, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden