VVD-plan is zuiver populisme

 

Jeroen DoomernikInstituut voor Migratie- en Etnische Studies en UvA
Een vluchtelingenkamp in Libanon. Beeld ANP
Een vluchtelingenkamp in Libanon.Beeld ANP

De VVD vindt het tijd dat Europa ophoudt met het opvangen van vluchtelingen uit andere regio's. Het worden er te veel. Bovendien gaan duizenden mensen dood in hun poging Europa te bereiken. Als ze hier niet welkom zijn, hoeven ze die reis niet meer te wagen. En het uitgespaarde geld kan besteed worden aan opvang in de regio. Dit is populisme van het zuiverste soort omdat dit plan om diverse redenen niet uitvoerbaar is. En dat zullen ze bij de VVD ook best weten.

Bezwaren

Allereerst zijn er fikse juridische obstakels. De EU-lidstaten zijn partij in het Vluchtelingenverdrag. Uit dat verdrag volgt dat eenieder het recht heeft asiel te vragen en dat een vreemdeling niet mag worden teruggestuurd naar een onveilige situatie. Ook in de Europese wetten zijn deze uitgangspunten vastgelegd. Dat zijn geen vrijblijvende afspraken. Ook het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (dat de lidstaten van de Raad van Europa bindt) biedt vreemdelingen bescherming. Dit alles zou moeten worden opgezegd, met alle consequenties van dien voor de overige internationale afspraken die in Europa gemaakt zijn.

Er zijn ook andere bezwaren. Verreweg de meeste vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika blijven ook nu al in de regio. Vaak leven zij al jaren, en soms generaties lang, in een vluchtelingenkamp. Volgens de VN zijn nu bijna vier miljoen Syriërs hun land ontvlucht. Van hen bevindt zich 97 procent in Libanon, Turkije, Jordanië, Egypte en Irak. Het ontbreekt hen aan veel. De internationale financiële en praktische solidariteit is onvoldoende om hun een toekomstperspectief te bieden. Kinderen gaan niet naar school, volwassenen hebben geen werk.

Problematisch

Is het vreemd dat die mensen ergens heen willen waar dat perspectief wel bestaat? Als Europa niet een relevant aandeel in de opvang voor zijn rekening neemt, mogen we dan van bovengenoemde landen verwachten dat zij dat wel blijven doen? Het is zelfs voorstelbaar dat zij de doorreis van vluchtelingen gaan aanmoedigen. Dan nemen nog meer mensen de boot. Hoe stelt de VVD zich voor dat er dan met die mensen wordt omgegaan? Slepen we hun bootjes terug de zee op? Moeilijk voorstelbaar en juridisch problematisch. Ze mogen dus aan land komen. Dan zal blijken dat niets zo lastig is als het terugsturen van mensen die per se niet weg willen.

Uiteindelijk moet het ons gaan om het beschermen van mensen in nood. Één deel van het VVD-voorstel biedt in dat opzicht perspectief: verbeter de opvang in de regio. Als die een niveau bereikt waarop voor ontheemden een toekomstperspectief ontstaat, neemt de drang af een riskante reis naar Europa te maken. En dan is het formeel beëindigen van Europese opvang van mensen uit andere regio's overbodig geworden.

Het pleidooi van de VVD zou dus moeten luiden: meer geld naar internationale solidariteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden