Opinie

'VVD, laat kabinet én Rutte zo snel mogelijk vallen'

Mark Rutte buigt als leider van de VVD nog een stuk verder naar links dan zijn voorgangers deden, meent Ed Sinke.

Mark RutteBeeld anp

Het kabinet-Rutte II is een gruwelverhaal aan het worden voor de VVD-achterban. Zelfs de komkommertijd geeft ons, getergde liberalen, geen rust: na het plan van de regering om de zelfstandigenaftrek af te schaffen, komt nu naar buiten dat we weer enorme lastenverzwaringen krijgen in plaats van echte bezuinigingen. Dit is tekenend voor het ontbreken van een balans in de Nederlandse politiek. Zo heeft links het voor het zeggen en rechts zegt niets. Intussen zakt de economie steeds verder de modder in.

Elke keer als dit kabinet het heeft over 'bezuinigen' zie ik de neus van Mark Rutte langer worden. Wat echt gebeurt, is dat de lasten worden verzwaard voor burgers en bedrijven, terwijl de overheid onveranderd te veel geld blijft uitgeven.

Stoere taal
Voor liberalen is dit typerend voor een linkse regering. Maar de VVD is de grootste van de twee coalitiegenoten en levert ook nog eens de premier. Gezien de resultaten van de laatste verkiezingen konden de VVD-stemmers op iets anders rekenen. Stoere taal bezigen tijdens de campagne, dat kan Rutte. Zo zei hij te vrezen dat zelfs de krentenbol onder de PvdA inkomensafhankelijk zou worden. En hij deed fraaie beloftes, bijvoorbeeld dat alle werkenden 1.000 euro zouden krijgen.

Maar wat brengen twee kabinetten-Rutte ons? De overheid is nog steeds een waterhoofd. Het aandeel van de overheidsuitgaven in het bruto binnenlands product (bbp) ligt boven de 53 procent en is groeiende, zeker nu de economie krimpt. Onze staatsschuld steeg in één jaar van 66,7 naar 72 procent van het bbp.

Het kabinet kiest niet voor werkgelegenheid, maar voor lastenverzwaring voor burgers en bedrijven. De verhoging van btw, accijnzen en assurantie- en energiebelasting heeft in combinatie met de inkomensafhankelijke huurverhoging geleid tot een inflatie van 3,1 procent (eurozone: 1,6 procent). De werkloosheid is opgelopen tot 8,5 procent. Het gemiddelde uurloon daalde met 6 procent sinds Rutte aantrad en de koopkracht holt achteruit. En dan is er nog de onbegrijpelijk slecht getimede beperking van de hypotheekrenteaftrek, die heeft geleid tot een complete stagnatie van de woningmarkt.

Handen uit de mouwen
Onder de lastenverzwarende en nivellerende Rutte, die tijdens de campagne zei: 'Handen uit de mouwen in plaats van handen ophouden', groeit de afhankelijkheid van de overheid. Tegelijk wordt er bezuinigd op zaken die volgens het liberalisme kerntaken van de overheid zijn, zoals wegen, spoorwegen en veiligheid.

Roept er iemand: het is nu eenmaal crisis? Klopt, maar in de omringende landen zie je een voorzichtig economisch herstel, in Nederland niet. Het herstel gaat niet alleen aan ons voorbij, net als Griekenland dreigen we in een vicieuze cirkel te belanden.

Dit kabinet voert een beleid dat voortdurend ingaat tegen het liberale gedachtengoed. Natuurlijk is Nederland een coalitieland, maar waarom geeft de grootste partij nu al twee kabinetten lang alles weg waar ze voor dient te staan? Ruimhartig weggeven aan links is iets dat de VVD in feite al twintig jaar doet. Bij de paarse kabinetten was er geld genoeg om dat te kunnen verbloemen, maar nu is er geen geld meer om zowel de PvdA als de VVD tevreden te stellen. Er moeten échte keuzes worden gemaakt.

Wanhopige oproep
En dan buigt de huidige leider van de VVD ook nog eens een stuk verder naar links dan zijn voorgangers. Hij ontbeert de wil om iets te bevechten: Rutte is een man die eerst alles weggeeft en pas dan gaat onderhandelen. Hij is iemand die koste wat het kost aardig gevonden wil worden. Bovendien, Rutte weet het óók allemaal niet, dat blijkt wel uit zijn wanhopige oproep aan mensen om nou eens die auto te gaan kopen.

Mark Rutte is de boer die in een tijd van droogte wacht op regen en in de tussentijd niets doet om het land voor te bereiden op de regen, of om daarvoor alternatieven te vinden. Hij wacht op een wonder.

Ondertussen houdt hij zich schuil. We zien geen leider, krijgen geen inspiratie, horen geen visie. Pas als het wonder geschiedt, zal hij weer tevoorschijn komen, lachen en joviaal iedereen op de schouders slaan.
In deze tijd van crisis hoor je vaak: als het kabinet maar blijft zitten.

Destructief
Fout! Dit kabinet is aantoonbaar des­tructief. Dus VVD: stop ermee, accepteer dat dit het tweede verloren kabinet is voor de partij, erken dat je de kansen die je had als grootste partij niet genomen hebt en accepteer dat je geen leider hebt. Dit kabinet moet zo snel mogelijk vallen en de VVD moet zo snel mogelijk een nieuwe leider op economisch rechts krijgen. Daarmee bedient ze niet alleen haar achterban, het is ook broodnodig voor het land.

Er moet een serieus tegenwicht komen voor links, zodat er weer een alternatief is voor mensen die niet geloven in de socialistische maakbaarheidsmaatschappij, maar in het creëren van een gezonde economie.

Ed Sinke is ondernemer en lid van de VVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden