Opinie

VVD is raar bezig met vaderschapsverlof

Uitbreiding van vaderschapsverlof is voorlopig van de baan, omdat de VVD het 'te controversieel' vindt. Ik heb het bericht driemaal opnieuw bekeken, om te kijken of het er echt stond. Helaas. Demissionair minister Asscher wilde per 2019 het vaderschapsverlof van twee naar zes dagen uitbreiden, maar de grootste partij van Nederland vindt deze verandering 'nu niet nodig'.

Jim Jansen
Papa en kind genieten van de zon. Beeld anp
Papa en kind genieten van de zon.Beeld anp

De opstelling van de VVD is niet alleen kortzichtig, maar vooral ontzettend jammer voor zowel de moeder en vader. Ik vertel natuurlijk niets nieuws dat vrouwen zijn ondervertegenwoordigd bij topfuncties in het bedrijfsleven of in de wetenschappelijke wereld. Als je het aantal Nederlandse vrouwelijke hoogleraren vergelijkt met andere EU-landen, dan bungelen we met dertien procent onderaan. In Nederland zijn er meer vrouwelijk studenten, meer vrouwelijke promovendi, maar daarna domineert de man.

Hoe kan dat? Een van de antwoorden is dat de vrouw vrijwel exclusief verantwoordelijk is de voor de opvoeding van kinderen, wat desastreus is voor haar carrière. De Nederlandse vader brengt in vergelijking met vaders uit bijna alle andere Europese landen de minste tijd door met zijn kind. Alleen de Oostenrijkse vader doet het nog beroerder.

In praktische, empathische, emotionele en sociale zin zijn vaders onmisbaar. Een vader interacteert op een andere manier met zijn kind, onderneemt ander activiteiten en stelt andere prioriteiten. Daarnaast is het vooral ontzettend leuk en dankbaar om veel tijd met je kinderen door te brengen.

Maar er is meer. Onderzoek heeft uitgewezen dat als vaders vanaf het begin betrokken zijn bij de opvoeding van hun kind, de kans op echtscheiding lager is. Een actieve vader draagt ook in grote mate bij aan het welbevinden van het kind. Deze argumenten, vaak wetenschappelijk onderbouwd, zijn waarschijnlijk niet besteed aan de heren (en dames?) van de VVD.

Jim Jansen (Amsterdam), hoofdredacteur New Scientist en vader van een dochter (11) en zoon (9)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden