'VVD'ers zeggen nee!' kopte de krant van kakker Nederland

De Betrouwbare Mannetjes
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Dagen achtereen had ze met haar fluwelen Noord-Hollandse timbre het 'klimaatoptimisme' de nationale ether in mogen slingeren. Zelfbenoemd 'innovatiestrateeg' Marianne Zwagerman stoorde zich er wezenloos aan dat de media maar één kant van het verhaal vertellen. Die massale hysterie, daar moesten we eens mee ophouden. De arrogantie, alsof wij mensen het klimaat zouden kunnen beïnvloeden. Het was een beetje 'als tegen Bruce Springsteen zeggen: weet jij waar jij eens een liedje over moet schrijven?' En de kritiek dat zij dan niet 'geleerd' genoeg zou zijn, was dan weer een beetje 'als tegen een misdaadverslaggever zeggen: jij moet je bek houden, je hebt niet eens een strafblad.'

De Betrouwbare Mannetjes werden er duizelig van. Het was een beetje als tegen een innovatiestrateeg zeggen: ken jij nog wat moeilijk lopende metaforen? Maar het punt was, zo leek Zwagerman te willen benadrukken, er zitten twee kanten aan het verhaal en er wordt stelselmatig voor de meest hysterische gekozen. Kijk, dat herkenden we dan wel weer.

'Meesterzet of grote gok' kopte de Volkskrant nadat Theresa May de nieuwe verkiezingen had aangekondigd. En terwijl wij ons nog afvroegen waar we ons in dit spectrum ongeveer bevonden, stonden de Britse tabloids al te trappelen alsof Lady Di zojuist haar auto was ingestapt. 'Crush The Saboteurs' schreef de Daily Mail over de 'Remoaners'.

En NRC mocht dan melden dat bij de formatieonderhandelingen de 'scepsis over GroenLinks' leek 'weg te ebben', bij De Telegraaf zagen ze het juist helemaal misgaan. Een coalitie met die 'militante club van betweterige oud-communisten, milieufanaten en pacifisten', dan is het einde nabij. 'VVD'ers zeggen nee!' kopte de krant van kakker Nederland boven een stuk waarin een trits partijprominenten en Frits Huffnagel hun walging mochten ventileren.

Aan de Europese oostgrens is een dictatuur in de maak, Barcelona haalt niet eens de halve finale van de Champions League, en een megalomaan kind staat op het punt een atoomoorlog in Azië te ontketenen. En dan hebben we het nog niet eens over Kim Jong-un gehad. Nee, wij begrijpen wel dat de hysterische kant van het verhaal dezer dagen beter verkoopt. Drie potjes winnen en je bent kampioen klinkt nou eenmaal een stuk saaier dan 'Houdt Feyenoord het hoofd koel?' Een islamitische aanslag op een spelersbus in Dortmund, dat vonden de mensen nog wel interessant. Bleek het gewoon een Rus te zijn die een bom had laten ontploffen om geld te verdienen aan een koersval van het aandeel Borussia. O. Laat dan maar.

Nee, met wat paniek maak je nou eenmaal het meest indruk. En je zou denken dat dat helemaal geldt als de andere kant van het verhaal niet bestaat. Nu durven wij onszelf geen innovatiestrateeg te noemen, maar misschien moeten we met dat klimaat juist eens wat overtuigender op de hysterie inzetten. Klimaatoptimisme, da's toch een beetje als tegen 97 procent van de wetenschappers zeggen: zeg, zijn jullie al in het nieuwe winkeltje van Marianne Zwagerman geweest?

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Nog een reden om Ajax maar snel van de beurs te halen.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden