OpinieVS

VS stappen uit de Mensenrechtenraad van VN: ‘Fout en gevaarlijk’

De VS stappen uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Een onverantwoordelijke zet of juist een onvermijdelijke actie? Media zijn verdeeld.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley, 15 mei 2018.Beeld EPA

ForbesAmerikaanse regering doet het harde werk van generaties teniet

Volgens Forbes-redacteur Michael Posner is de keuze van de VS om uit de Mensenrechtenraad te stappen een teken van ‘fout, gevaarlijk leiderschap’. ‘Ooit gezien als wereldleider op het gebied van mensenrechten, zijn de VS nu een marginale speler die zich terugtrekt uit de leidende positie die het land sinds de Tweede Wereldoorlog heeft ingenomen.

‘In de naoorlogse periode speelden de VS een belangrijke rol als architect van het VN-systeem en andere organisaties. De veiligheid van het land en zijn economische en politieke belangen zijn daardoor drastisch verbeterd. Daarom is het terugtrekken uit de VN-Mensenrechtenraad een vergissing.

‘Op veiligheidsgebied leidden de inspanningen van het Amerikaanse leger tot de vier conventies van Genève. Deze akkoorden hebben overheidspersoneel bijna zeven decennia beschermd.

‘Op economisch front namen de VS het voortouw bij het opstellen van de zogeheten Bretton Woods-akkoorden die hebben geleid tot de oprichting van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds.

‘En politiek gezien hebben de VN in 1946 de Commissie voor de Mensenrechten opgericht. Onder leiding van Eleanor Roosevelt heeft die de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens opgesteld en aangenomen, een document dat onder andere vrijheid van meningsuiting en religie nastreeft, en verklaart dat mensen overal recht hebben op deze bescherming.

‘De huidige Amerikaanse regering slaagt er niet in om deze inspanningen voort te zetten, het leidt zelfs tot een poging om het harde werk van generaties ambtenaren teniet te doen.

‘In een tijd waarin mensenrechten overal ter wereld worden aangevallen, is leiderschap van de VS harder nodig dan ooit. Uit de Mensenrechtenraad stappen zal de rechten van de meest kwetsbaren niet helpen beschermen; het zal hen meer isoleren en onzeker maken.’

Commentary‘De rede triomfeert’

Noah Rothman van Commentary noemde eerder deze week het potentiële vertrek uit de Mensenrechtenraad juist ‘de triomf van de rede’: ‘Dit zou de eerste keer zijn in de geschiedenis van het instituut dat een actief lid van deze Orwelliaanse raad uit protest eruit stapt. Dat feit alleen al illustreert het tekort aan integriteit, ethiek en moed van dit gebrekkige instituut.’

Rothman hekelt de houding tegenover Israël en de verkiezing van landen als Saoedi-Arabië in de raad. Volgens hem slaagde ambassadeur Haley er al in om barsten in die vooringenomenheid tegenover Israël aan te tonen. Zo werd een door haar ingediende motie waarin Hamas werd veroordeeld ondersteund door een kleine meerderheid in de Algemene Vergadering.

‘Haley nam een substantieel risico door de passieve Amerikaanse rol in de VN te laten varen. Eerdere Amerikaanse ambassadeurs blokkeerden enkel de afkeuring van Israël. Dat Haley zelf een motie ter verdediging van Israël indiende, was echt een omslag. De verwachting was dat de stemming zou falen. Deze overwinning reflecteert zowel de veranderende regionale dynamiek als de competentie van de ambassadeur.’

Prijzenswaardig, vindt Rothman de inzet van Haley ‘om de ergste impulsen van de VN niet alleen te beteugelen, maar ze ook te openbaren en medeplichtigen aan te spreken. Dit is het soort durf dat de onderdanige toewijding van diplomaten vaak uitsluit. Zonder twijfel leiden Nikki Haley en de regering-Trump de meest ethische en vaardige missie binnen de Verenigde Naties in decennia.’

BuzzFeedPerfecte tijd om de Mensenrechtenraad te verlaten

BuzzFeed-redacteur Hayes Brown kan zich eveneens vinden in het terugtrekken uit de Mensenrechtenraad, juist vanwege de huidige tekortkomingen van de Trump-regering, zoals de behandeling van migrantenkinderen en het vervreemden van bondgenoten, met name de G7-leden. ‘De VS kunnen nu niet de rol vervullen die de wereld nodig heeft.’

Brown deelt Haleys kritiek op de raad, waaronder de buitensporige focus op Israël, de enige staat waaraan een permanent agendapunt is gewijd. Maar ook als de Mensenrechtenraad op deze punten verbetert, hebben de VS daar volgens hem nu weinig te zoeken.

‘Waar Haley heeft bewezen een uitgesproken voorvechter van mensenrechten te zijn, heeft dat zich niet vertaald in gedeelde normen en waarden bij de top van de regering. De obsessie met het verdedigen van Israël heeft de overhand gekregen, met als gevolg het contraproductieve idee dat weglopen Israël op een of andere manier meer zou beschermen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden