VS moeten Israel en Palestijnen loslaten

De regio is verslaafd aan eeuwige steun van de VS

Thomas Friedman

Het mislukken van de Amerikaanse poging om Israël om te kopen met militaire leveranties ter waarde van 3 miljard dollar, in ruil voor een bouwstop van drie maanden om de gesprekken met de Palestijnen nieuw leven in te blazen, is bijzonder verhelderend geweest. Daarmee is aangetoond hoezeer de Israëlische en de Palestijnse leiders het contact met de werkelijkheid hebben verloren.

Drug
Olie is voor Saoedi-Arabië wat de onvoorwaardelijke Amerikaanse steun is voor Israël, en wat de onvoorwaardelijke Arabische en Europese steun is voor de Palestijnen: een hallucinogene drug waarmee ze denken de wetten van de geschiedenis, geografie en demografie te kunnen weerstaan. Wij hadden al veel eerder moeten ophouden hun dealers te zijn.

Terwijl de werkloosheid in de VS is opgelopen tot bijna 10 procent, zitten de Israëliërs en de Palestijnen met hun armen over elkaar te wachten op meer Amerikaans geld of garanties om hen over te halen tot iets dat in hun eigen belang is: onderhandelen over een tweestatenoplossing. Maar de leiders van Israël en de Palestijnen hebben andere prioriteiten. Het is tijd dat we hen daarmee alleen laten. En voor de gevolgen laten opdraaien.

Ze snappen het gewoon niet: wij zijn niet meer het oude Amerika. Wij hebben grote problemen. De Israëlische en Palestijnse onderhandelaars zouden de woorden ‘bezuinigingen’, ‘brandweer’ en ‘scholen’ eens moeten googelen. Dan krijgen ze een lange lijst van Amerikaanse steden te zien, die gedwongen zijn tot drastische ingrepen in de brandweerkorpsen en het onderwijs.

Als iemand tegen die steden zou zeggen ‘we willen graag 3 miljard schenken aan de brandweer en scholen als jullie iets willen doen wat in jullie eigen belang is’, dan zou hun enige antwoord zijn: ‘Waar kunnen we tekenen?’ Dat had Israël ook moeten zeggen.

Enige vriend
Als een land, dat jou de afgelopen halve eeuw met miljarden dollars heeft gesteund en in internationale organisaties talloze malen heeft verdedigd, vraagt drie maanden te stoppen met het bouwen van nederzettingen om de vredesbesprekingen weer op gang te krijgen, dan is er maar één goed antwoord: ‘Doen we, want jullie zijn onze enige vriend in de wereld.’

Palestijnse president Abbas, wat denkt u? De Israëlische ex-premier Olmert bood u een prima tweestatenakkoord en dat aanbod liet u lopen. En u komt met uw eigen voorwaarden. Als u denkt dat de Chinezen u zullen bevrijden van Israël nadat Amerika is verzwakt, dan hebt u het mis. Voor u het goed en wel in de gaten heeft, zal China u inruilen voor Israëlische onbemande vliegtuigjes, software en microchips.

Ik begrijp het probleem: Israëlische en Palestijnse leiders kunnen het conflict niet beëindigen zonder een burgeroorlog in hun eigen gemeenschappen. Premier Netanyahu moet het opnemen tegen de kolonisten en Abbas tegen Hamas en de radicale tak van Fatah. Aan beide zijden bestaan zwijgende meerderheden die hen zouden steunen. Maar beide mannen voelen zich niet ongemakkelijk genoeg in de bestaande situatie om die burgeroorlog in eigen kring te riskeren terwille van vrede met de ander.

Permanent
De kans op een tweestatenoplossing vervliegt snel. Dan krijgen we een éénstaatoplossing. Dit betekent dat de Israëlische bezetting van de Westoever permanent wordt. Dan heeft Israël 2,5 miljoen Palestijnen zonder burgerrechten, plus 1,5 miljoen Israëlische Arabieren. ‘Die ene staat zal een apartheidsstaat zijn of een tweede Libanon’, voorspelt filosoof Moshe Halbertal van de Hebreeuwse Universiteit.

Het belangrijkste dat president Obama en minister Clinton van Buitenlandse Zaken nu kunnen doen, is uit beeld verdwijnen. Dan hebben beide leiders en beide volken onbelemmerd zicht op een vreselijke toekomst in één staat. Amerika moet uit de weg gaan, zodat de Israëliërs en de Palestijnen duidelijk kunnen zien welke onverantwoordelijke keuzen hun leiders maken.

©The New York Times

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden