Opinie

'Vrouwenquotum is slecht voor iedereen'

Een verplicht vrouwenquotum voor topfuncties doet meer kwaad dan goed. Het dwingt bedrijven onervaren vrouwen in dienst te nemen en bezorgt vrouwen het stigma dat zij louter op basis van hun geslacht de top bereiken, betoogt Laurence Stassen, lid van het Europees Parlement voor de PVV.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers spreekt de zaal toe nadat zij tijdens de bekendmaking van de vijfde Top-100 machtige vrouwen van Nederland is gepresenteerd als winnaar.Beeld anp

Het Europees Parlement heeft woensdag het voorstel voor een vrouwenquotum aangenomen. Grote beursgenoteerde ondernemingen worden daarmee verplicht om tegen 2020 40 procent van de bestuursposities toe te wijzen aan vrouwen.

In het Europees Parlement viert men dit uiteraard als een overwinning, maar in werkelijkheid zal dit voorstel meer kwaad doen dan goed. Het quotum doet niets aan de oorzaak van het geringe aantal vrouwen dat op bestuursposities plaatsneemt en zal contraproductief blijken. Het is daarmee het zoveelste EU-dictaat waar niemand (ook vrouwen niet) op zit te wachten.

Noorwegen wordt vaak aangehaald als zogenaamd lichtend voorbeeld voor het succes van het vrouwenquotum. Onder dreiging van liquidatie voldoen bedrijven daar inmiddels in groten getale aan een quotum, opgelegd door de Noorse regering.

Waardedaling
Onderzoek heeft echter uitgewezen dat Noorse bedrijven sindsdien minder goed presteren en een waardedaling hebben ondergaan. Niet echt wat je noemt een succesverhaal voor het Noorse bedrijfsleven en al helemaal niet voor de beeldvorming over de toegevoegde waarde van vrouwen in bestuursfuncties.

Het Noorse voorbeeld onderstreept hoe onverstandig het is om met grof geschut via quota meer gelijkheid af te dwingen. Het vrouwenquotum doet namelijk niets aan de kern van het probleem. Dat probleem ligt niet bij vermeend seksisme of glazen plafonds, zoals men dat in Brussel graag wil geloven.

Onderzoek naar het effect van vrouwenquota in Noorwegen concludeert dat door het opgedrongen quotum veelal onervaren vrouwen van de ene op de andere dag naar voren zijn geschoven. Er blijken op dit moment simpelweg nog te weinig vrouwen die beschikken over de combinatie van een hoog opleidingsniveau, ervaring en ambitie, die nodig zijn om 40 procent van de bestuursposities door vrouwen te laten bekleden.

Ervaring
Onder de jongere generaties in Nederland overtreft inmiddels het aantal hoogopgeleide vrouwen weliswaar het aantal mannen met een hoger opleidingsniveau, maar deze vrouwen moeten net als ieder ander eerst ervaring opdoen. Het effect hiervan op het aantal vrouwen in bestuursposities zal voorlopig nog uitblijven, maar vrouwen zijn wel degelijk met een opmars bezig.

Behalve dat hoogopgeleide vrouwen eerst ervaring moeten opbouwen, speelt er in Nederland nog iets anders een rol, en dat is dat Nederlandse vrouwen kampioen deeltijdwerken zijn. Met deeltijdwerk kom je moeilijker aan de top, omdat daar nu eenmaal veel uren voor moeten worden gemaakt. Werkweken van 60 uur of meer zijn hierbij eerder regel dan uitzondering. Dit betekent dat de talentenpool waaruit het bedrijfsleven momenteel kan putten in Nederland voorlopig beperkt is. Het EU-vrouwenquotum zal dit niet verhelpen.

Symptoombestrijding
Het EU-vrouwenquotum is dan ook louter symptoombestrijding dat een boemerangeffect zal hebben. Bedrijven worden er niet beter op door onder dwang van Brussel relatief onervaren vrouwen in de richting van de top te lanceren. Vrouwen hebben hier evenmin baat bij. Hoogstens leidt het tot het stigma dat vrouwen louter op basis van hun geslacht de top bereiken, aangezien men in dit stadium nog niet aan alle verwachtingen zal kunnen voldoen. En wat te denken van de eigenwaarde van vrouwen? Als vrouw wil je er toch geen enkele twijfel over laten bestaan dat je volledig op eigen kracht de top bereikt? Zo dreigt het quotum juist ten koste te gaan van vrouwenemancipatie.

De Brusselse schijnoplossing van een vrouwenquotum zal juist averechts werken. De EU hoort zich dan ook helemaal niet met emancipatiebeleid te bemoeien. Een opkomende generatie vrouwen in Nederland staat al in de startblokken. Het is een kwestie van tijd voordat zij op basis van hun eigen kwaliteiten en ambitie doorstromen naar topposities. Deze vrouwen zitten helemaal niet te wachten op een vrouwenquotum. Nederland moet zich in de Raad dan ook met hand en tand tegen dit EU-dictaat verzetten.

Laurence Stassen is lid van het Europees Parlement voor de PVV.


 
Het EU-vrouwenquotum is dan ook louter symptoombestrijding dat een boemerangeffect zal hebben
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden