OpinieBaringsproces

Vrouwenlichaam kan beter zonder keizersnede

We moeten af van het automatisme van de vaginale bevalling, zegt aanstaand hoogleraar gynaecologie Bas Veersema. Welnee, zeggen drie docenten Verloskunde: ‘weg met die ‘paternalistische visie’ op het vermogen tot baren.’

Artsen bereiden een geboorte via keizersnede voor.Beeld Getty

Het vrouwenlichaam leidt aan een ontwerpfout, staat in het Volkskrant-artikel over de oratie van professor Bas Veersema. Vrouwen worden de dupe van deze ontwerpfout wanneer ze gaan baren, en ook nog jaren daarna. Om hen dit leed − zowel fysiek als psychisch − te besparen, is er een oplossing voor handen: een keizersnede, een chirurgische bevalling.

Maar ligt het onvermogen tot baren wel bij het vrouwenlichaam? Is dit niet een benadering die zorgverleners en het systeem dient in hun behoeften aan regie over het baringsproces en het beperken? En dient het hen om de tijd om vrouwen te ondersteunen te beperken, en ruimte te geven voor manieren om ‘gewoon’ te bevallen?

Wij stellen een minder ingrijpende oplossing dan een keizersnede voor: continue begeleiding van barende vrouwen en ruimte voor hen om te bewegen en prettige houdingen te zoeken (met of zonder ruggenprik). Manieren die effectief zijn en het fysiologische baringsproces respecteren. Vanuit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat continuïteit van zorg leidt tot minder interventies (waaronder minder keizersneden en kunstverlossingen) in de geboortezorg en tot betere uitkomsten. Vrouwen ervaren meer controle over het baringsproces, wat leidt tot minder angst.

Daarnaast zijn vrouwen de experts over hun eigen lichaam. Ze geven aan betrokken te willen worden bij hun geboortezorg, regie te willen hebben over de beslissingen die worden genomen, vanuit gelijkwaardigheid en niet vanuit een paternalistische visie op het vermogen tot baren.

Marianne NieuwenhuijzeSuzanne M. ThompsonMeta Weltensdocenten Academie Verloskunde, Maastricht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden