Vrouwen zijn helemaal niet zo zelfstandig

Mij verbaast het niks dat door de emancipatie miljoenen vrouwen in de war zijn.

Volgens Jolande Withuis behoren mensen te worden gezien als individuen en niet te worden gereduceerd tot hun sekse (Forum, 15 juli). Dat is vreemd, want geslachtloze individuen bestaan natuurlijk niet. Als mens/individu zijn we altijd of man of vrouw, de mate waarin wordt hormonaal bepaald.

Een paar jaar geleden stelde dr. Els Rommes in Opzij, dat je als volwassene bij de geboorte van een kind niet meer moet vragen of het een jongetje of meisje is. Want anders gaan kinderen ook volgens die sekselijn denken en leven. Dus geen roze en blauwe muisjes meer, geen jongetjes- en meisjesnamen meer?

Maar als het om de liefde en romantiek gaat, willen vrouwen ineens weer wel nadrukkelijk als vrouw worden aangesproken, ja als een prinsesje behandeld worden, dat hij haar hoffelijk en attent bejegend. Echter maatschappelijk en politiek wil zij als neutraal individu worden gezien.

Mij verbaast het niks dat door de emancipatie miljoenen vrouwen in de war zijn.

Titanic

En zijn vrouwen nu echt wel zo zelfstandig? Bij autopech weten zij zich al geen raad. En toen de Titanic in 1912 zonk werd driekwart van de vrouwen gered, waardoor driekwart van de mannen verdronk. Evenzo wordt 99 procent van alle ontdekkingen en uitvindingen op aarde door de man verricht. Ja, dankzij de industriële revolutie van de man heeft de vrouw nu meer vrije tijd en comfort... om carrière te maken.

Volgens de Amerikaanse hoogleraar Camille Paglia zouden we nog in het Stenen Tijdperk leven als vrouwen het ooit voor het zeggen hadden gehad... als we nog zouden leven. Want dankzij 'de oerknal van 's mans geest' leven u en ik nog, in tegenstelling tot onze homonide voorouders.

Vrouwen als Withuis willen graag de eerste viool spelen, maar ze vergeten steeds wie de vioolbouwer is. Omdat haar prestatie namelijk altijd afhankelijk is van zijn creatie.

Zelfs over een eigen taalidioom beschikt de vrouw niet, want zij communiceert cognitief via zijn taal. Dus is de man niet Atlas en Christus in één? Zijn het niet zijn schouders die nog steeds de zwaarste lasten torsen?

Evolutie

Vrouwen hebben wel veel praatjes, maar als het om overleven gaat kloppen ze wel weer bij de man aan. Een unicum in de evolutie, want in de natuur moet elk wijfje zichzelf zien te redden, geen mannetje dat haar te hulp schiet.

Het verschil in sekse maakt dus een wereld van verschil. Heus, zonder Tarzan overleeft Jane de jungle niet. In deze wereld is de mannelijkse sekse namelijk de anima mundi (wereldgeest). Zonder hem gaat niets. En als het erop aankomt weten vrouwen wel waar Abraham de mosterd haalt, en kan zij nog slechts stamelen: 'Vader, in uw handen beveel ik mijn geest.' En niet alleen als de Titanic vergaat.

Al het andere is feministische prietpraat en/of getuigt van enghartig politiek correct denken.

null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden