Lezersbrieven 27 december 2018

Vrouwen starten dagelijks revoluties

Zuid-Koreaanse vrouwen steunen de #MeToo-beweging op Internationale Vrouwendag. Beeld AP

Brief van de dag: arme mensen en politieke revoluties

Ik viel bijna van mijn stoel toen ik het volgende Volkskrant-twitterbericht voorbij zag komen: ‘Het is een misverstand dat arme mensen politieke revoluties starten, schrijft Willem Melching: zij hebben daar helemaal geen tijd voor.’

Ik klikte op het berichtje en toen las ik het volgende: ‘Het is een wijdverbreid misverstand dat arme mensen politieke revoluties maken. Arme mensen hebben helemaal geen tijd om een revolutie te maken. Ze hebben het veel te druk met arm zijn. In een enkel geval willen ze nog wel eens wat plunderen, maar er zijn geen voorbeelden bekend van armen die een echte politieke revolutie hebben ontketend (O&D, 24 december).’

Wow, ook ik moest het even opnieuw lezen en tot mij laten doordringen wat deze aan de Universiteit van Amsterdam verbonden Leidse historicus nou precies wilde zeggen. (Arme) vrouwen starten namelijk dagelijks revoluties. De suffragettes bijvoorbeeld startten een revolutie om de erbarmelijke omstandigheden van vrouwen in Engelse fabrieken aan de kaak te stellen en de straatarme Phoolan Devi startte als bandiet en later als politicus een revolutie om geweld tegen vrouwen aan de kaak te stellen in India. Alleen is er op dat vlak wereldwijd nog een lange weg te gaan, zie ook de #MeToo-beweging, de vele verkrachtingen wereldwijd en de recente moorden op vrouwen dichter bij huis in bijvoorbeeld Rotterdam. Dat allemaal omdat vrouwen over de hele wereld opstaan tegen onrecht, armoede, ongelijkheid en honger. Deze strijd, of men het nu wil of niet, wordt nu erkend en wordt opgenomen in de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN om ‘de wereld in 2030 een betere plek te maken’.

Erik van Loon, coördinator Vrouwendag Rotterdam

Zó verminder je uitstoot snel

Door de term emissieloze auto er bij de bevolking in te rammen hopen de Klimaattafels (Elektriciteit en Mobiliteit) de ongeruste klimaatbewuste burger voorlopig weer in slaap te hebben gesust. Maar de elektrische auto is voorlopig verre van emissieloos. De werkelijkheid van alledag is dat diezelfde elektriciteit nog steeds afkomstig is van fossiele brandstof.

Het is een illusie om aan te nemen dat er in 2030 geen fossiele auto’s meer op de weg te zien zullen zijn, ook gezien de kostprijs van elektrische auto’s. De genoemde klimaattafels hebben een enorme kans laten liggen door verlaging van de maximumsnelheden niet als doel voor te stellen.

Dit zou een spotgoedkope maatregel zijn geweest, die bovendien in een periode van enkele maanden had kunnen worden gerealiseerd. Simpele fysica leert ons dat het energieverbruik per tijdseenheid evenredig is met het kwadraat van de snelheid van de auto, terwijl de tijd per gereden kilometer slechts omgekeerd evenredig met de snelheid afneemt.

Indien er verlagingen van respectievelijk 130 naar 100 km/u (snelwegen), 100 naar 80 km/u (autowegen) en 80 naar 60 km/u (provinciale wegen) zouden worden ingevoerd, realiseert men hoge percentages brandstofreductie. Dit principe geldt uiteraard ook voor elektrische auto’s: hoe sneller je rijdt, hoe sneller de batterij leeg is en hoe eerder je aan de (fossiele) laadpaal staat.

Kees Koedooder, Loenersloot

Topidee

Mede dankzij Teun van de Keuken word ik een steeds kritischer consument. Topidee Teun, dat groene hesje om te laten zien dat je het niet eens bent met de btw-verhoging op groente en fruit (Economie, 24 december).

Is een polsbandje ook oké?

Mijn nieuwjaarsvoornemen: een flink aantal polsbandjes fabriceren (haken) om zelf te dragen en om uit te delen. Mag er ook een geborduurd (MSC-)visje op?

Maria Koning, Amsterdam

Verschil moet er zijn

‘Onze verschillen zijn geen bedreiging, maar een verrijking’, aldus de paus in zijn kersttoespraak. Tenzij die verschillen berusten op seksuele geaardheid natuurlijk. Want nog maar een paar weken terug zei de paus in een voorpublicatie van zijn jongste boek: ‘Het lijkt er zelfs op dat homoseksualiteit in de mode is, en deze mentaliteit beïnvloedt de kerk tot op zekere hoogte.’

Tot slot hekelt de paus materialisme. Ik zou zeggen: verkoop uw kerkschatten wereldwijd, want met goud en zilver in een kerk dien je God niet. Wél door het te verkopen en het geld aan de armen te geven. In de woorden van Jezus: ‘Wat ziet gij den splinter, die in het oog uws broeders is, maar den balk, die in uw oog is, merkt gij niet?’

D. Weijers, Amsterdam

Doe die deur dicht

Ik vlieg niet, eet geen vlees, heb zonnepanelen, reis zoveel mogelijk per trein en ben aan het sparen voor zo’n onbetaalbare elektrische- of waterstof auto. Alles voor het milieu. Alles opdat mijn (klein)kinderen op termijn niet hoeven te verhuizen naar een plek ten oosten van strand Amersfoort. En dan loop je door de stad, zie je de terrasverwarmingen bij lege terrassen en de vele, veel te vele, wijd open winkeldeuren.

Mijn energiegebruik wordt zwaarder belast, ik moet driedubbel glas kopen, en een warmtepomp (in een huis van 1906), maar bedrijven mogen hun kosten aftrekken van de belasting en verspillen per dag per bedrijf meer energie dan ik in een maand gebruik.

Doe die deur dicht!

A. Jacobsen, Dordrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.