CommentaarCarlijne Vos

Vrouwen moeten wereldwijd de straat op om te laten zien wie de baas is in eigen buik

Een demonstratie voor zelfbeschikkingsrecht in Warschau. Beeld AFP
Een demonstratie voor zelfbeschikkingsrecht in Warschau.Beeld AFP

De vrouwenemancipatie is nog lang niet voltooid en wordt zelfs weer afgebroken, zo blijkt in Polen.

De nieuwe anti-abortuswet in Polen die woensdag ondanks hevig verzet in werking is getreden, is een klap in het gezicht van vrouwen wereldwijd. Het recht om over het eigen lichaam te beschikken is een fundamenteel grondrecht, waar vrouwen zich decennialang met succes voor hebben ingezet.

Dat Poolse vrouwen dit zelfbeschikkingsrecht met één pennestreek wordt ontnomen door een rechts-conser­vatieve – mannelijke – minderheid in hun land, is uiterst zorgelijk en bovendien in strijd met de Europese rechtsstatelijke principes. Helaas heeft de Poolse rechts-conservatieve PiS-regering, die sinds 2015 het land steeds verder van de Europese moderne waarden afvoert, hier maling aan. En vandaar dat de regering haar zin doordrukte via het Poolse Constitutioneel Hof toen het parlement niet meewerkte.

Het Europees Parlement noemde het voornemen van het Poolse hof om abortus te verbieden in oktober al ‘een schending van mensenrechten’ en een ‘bewijs’ dat de rechtsstaat in Polen in toenemende mate politiseert. Ook waarschuwde het parlement voor de gezondheidsrisico’s wanneer vrouwen voor een zwangerschapsafbreking ­moeten uitwijken naar clandestiene aborteurs of naar het buitenland.

Poolse vrouwen vrezen bovendien dat ook de prenatale screenings worden afgeschaft nu artsen toch niet meer ­mogen handelen als ze afwijkingen vinden bij het ongeboren kind. Vrouwen moeten hun zwangerschap dan in angstige onzekerheid doormaken dankzij een stel ‘ideologische fanatici’, zoals onze correspondent de zorgen van Poolse demonstranten eerder verwoordde.

Ook elders in de wereld dreigen felbevochten vrouwenrechten minder vanzelfsprekend te worden onder druk van ultraconservatieve en religieuze bewegingen. In de VS is abortus in sommige staten al aan banden gelegd en zelfs in Nederland – ooit gidsland dankzij de Dolle Mina’s – stuiten vrouwen steeds vaker op belemmeringen, morele verontwaardiging en zelfs ronduit agressie bij hun gang naar een abortuskliniek.

Hoewel vrouwen in Argentinië vorige maand nog juichend de straat opgingen omdat abortus daar eindelijk is gelegaliseerd, gebeurde deze maand in Honduras het ­tegenovergestelde. De vrouwenemancipatie is dus nog lang niet voltooid en wordt nu elders zelfs weer afgebroken. Dat zou reden moeten zijn voor vrouwen wereldwijd om de straat op te gaan en te laten zien wie de baas is in eigen buik.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden