Opinie

Vrouwen in topposities? Zie de realiteit onder ogen

Werkende vrouwen zijn sterk inhoudelijk betrokken en hoeven niet zo nodig manager te worden.

Moeders op de Huishoudbeurs in Amsterdam. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Moeders op de Huishoudbeurs in Amsterdam.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De reden dat er zo weinig vrouwen in topposities zitten is simpelweg omdat de meeste vrouwen geen toppositie ambiëren. Ik zie twee dingen om me heen.
Werkende vrouwen hebben een sterke inhoudelijke betrokkenheid en motivatie bij hun werk maar een beperkte behoefte om op te klimmen in een organisatie door middel van een managementpositie. Ze ervaren het gewoon niet als wenselijk.

In de praktijk leidt een managementfunctie vaak tot een verlies aan inhoudelijkheid, een toename van stress over slecht presterende medewerkers, interne conflicten en machtsspelletjes. Degenen in mijn omgeving die wel ambitie hebben op managementniveau zie ik zonder problemen doorstomen naar het door hen gewenste niveau. Maar feit is dat veel minder vrouwen dan mannen zijn geïnteresseerd in leidinggeven en alles wat daarbij komt kijken.

Vrouwen rekenen elkaar ook niet af op het aantal mensen dat ze 'aansturen'; mannen doen dat wel. De tweede kant van de zaak is een biologische. Op de meeste vrouwen heeft het krijgen en hebben van kinderen een totaal ander effect dan op mannen.

Waar veel vrouwen er niet mee zitten om in en rond het huis te scharrelen in de jaren dat de kinderen klein zijn en daarna wachtend tot ze uit school komen is dit voor de meeste mannen een nachtmerrie-scenario. De gebiologeerdheid, ik zou bijna willen zeggen de obsessie van veel moeders met hun kinderen, observeer ik dagelijks en kan ongetwijfeld worden teruggevoerd op biologische/hormonale verschijnselen.

undefined

Bekijk het positief

Het probleem van de gendertheorie die beweert dat de opvoeding verantwoordelijk is voor het verschil tussen jongens en meisjes wordt steeds verder ondergraven door de verschillen tussen mannen en vrouwen die worden gesignaleerd in hersenonderzoek en het voorkomen van een sterke geslachts-orientatie in transgender kinderen.

Maar ook zonder dit onderzoek wisten we natuurlijk al dat die verschillen er zijn. Het is jammer dat zoveel tijd en energie door zoveel mensen wordt verspild met ideeën die misschien politiek correct zijn maar uiteindelijk geen verandering zullen brengen in de situatie.

En bekijk het eens van de positieve kant: nog nooit is de situatie voor ambitieuze vrouwen zo gunstig geweest als nu. Ieder bedrijf is, onder politieke druk, koortsachtig op zoek naar vrouwen met directie-potentieel. Door te blijven hameren op de noodzaak van het aanstellen van vrouwen riskeert Nederland Noorse toestanden waar een beperkt contingent commissarissen bij verdacht veel bedrijven terug te vinden is.

En waarom dit alles? De stelling dat de aanwezigheid van vrouwen in de hoogste gelederen van een bedrijf tot een beter functioneren leidt is door onderzoek al lang achterhaald (zie The Economist: Sex in the boardroom, Claims that women manage differently from-or better than-men are questionable )

Josephine Bersee is sociaal geograaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden