Vrouwelijke architecten, maak ruimte voor damesplasjes

De ingezonden brieven van donderdag 5 januari.

Iedereen kan bedenken dat een damesplasje minstens twee keer zoveel tijd en ruimte vergt als dat van een man. Beeld anp
Iedereen kan bedenken dat een damesplasje minstens twee keer zoveel tijd en ruimte vergt als dat van een man.Beeld anp

Brief van de dag

Helemaal eens met de ingezonden brieven waarin de loftrompet wordt gestoken over de oudejaarsconference van Claudia de Breij. Maar wat ik nou niet begrijp, is dat zo'n kritische, autonome en toch lichtelijk feministisch ingestelde vrouw uitlegt dat ze, om de rijen bij de dames-wc's te ontlopen, vaak bij de mannen gaat plassen. Ze ziet dan de genderneutrale wc als toekomstige oplossing. Terwijl iedereen kan bedenken dat een damesplasje minstens twee keer zoveel tijd en ruimte vergt als dat van een man, worden anno 2016 nog steeds bij ver- en nieuwbouw van theaters, concertzalen, musea en dergelijke de beschikbare ruimten voor toiletten eenvoudig in tweeën gedeeld, de helft voor de mannen en de helft voor de vrouwen. Inmiddels zijn er toch ook veel vrouwelijke architecten en worden ook in de besturen van genoemde voorzieningen vaak vrouwen waargenomen. En toch gaat deze onlogische indeling van de toiletruimtes nog steeds gewoon door, met enorme rijen wachtenden voor de damestoiletten als gevolg. Waarom pikken de vrouwen dat nog steeds? Dat had Claudia de Breij aan de kaak moeten stellen.

Sjef Leermakers (man die in pauzes vaak op zijn vrouw staat te wachten), Hillegom

Grenscontroles

De registratie van trein- en busreizigers (Voorpagina, 4 januari) heeft geen zin zonder, en zal uiteindelijk leiden tot, algemene grenscontroles.

Alle recente aanslagplegers waren al bekend bij de inlichtingendiensten. Alleen om terroristen ná hun aanslag te kunnen pakken, gaan we terug naar een Europa met grenscontroles, een Europa dat ik (33) nooit gekend heb.

Tijmen Stam, Amsterdam

Blanco stemmen

De oprichter van de Partij voor de Niet-Stemmer, Peter Plasman, zegt dat als je bij de verkiezingen thuisblijft of blanco stemt je stem wordt verdeeld over de partijen (Ten eerste, 4 januari). Dit is onjuist. De site van de Rijksoverheid meldt: 'Uw blanco stem heeft alleen een symbolische betekenis. Uw blanco stem heeft, net als wanneer u niet stemt, geen invloed op de zetelverdeling. Een niet-uitgebrachte stem gaat dus niet naar de grootste partij. Een blanco stem telt wel bij het bepalen van de opkomst van de verkiezing.'

En dat laatste is ook de angst van menig politicus. Als veel mensen blanco gaan stemmen, komt dit bij de uitslag duidelijk naar voren als een signaal van ontevredenheid over de politiek.

Ton Grauwen, Purmerend

Tegen stemmen

De Partij voor de Niet-Stemmer lijkt een leuk idee voor de ontevreden massa, maar levert uiteindelijk niets op, want er zal toch geregeerd moeten worden. Een beter idee zou zijn de tegenstem te introduceren. De laatste jaren zijn we eerder ergens tegen dan voor. Zo vind ik het persoonlijk gemakkelijker een tegenstem op een partij uit te brengen dan een voorstem. Het werkt heel simpel je mag als kiezer 1 voorstem en 1 tegenstem uitbrengen. De tegenstemmen op een partij worden afgetrok- ken van de voorstemmen. Denk even door en je weet dat we meteen een goed antwoord hebben op het opkomend populisme. Als de regering wat haast maakt, zou ze toch een meerderheid bij de normale partijen moeten kunnen vinden om dit erdoor te krijgen, naar alle waarschijnlijkheid zijn ze er zelf sterk bij gebaat.

Ton Janssen, Eindhoven

E-sigaret

Hebben rokers eindelijk het besef dat niet iedereen het prettig vindt als er rook in het gezicht geblazen wordt, rukt de e-sigaret op met allerlei geurtjes. Ik sta in Utrecht bij een broodjestent, komt er een verkoper van e-sigaretten een broodje halen. Hij loopt te stomen met zijn e-sigaret en roept ondertussen dat de rook alleen maar damp is. Als ik er iets van zeg, blaast hij een flinke wolk wc-verfrisser in mijn gezicht met de mededelingen dat het niet schadelijk is en dat ik wat toleranter voor de genoegens van de medemens moet zijn.

Henk van Lievenoogen, De Bilt

Schatjes

Yolande de Kok heeft een punt als ze schrijft dat gevaarlijke honden 'niet in de openbare ruimte' thuishoren (Brief van de Dag, 4 januari). Alleen is de stelling dat het hier grote(re) honden betreft helaas niet correct. Het aantal bijtindicenten door kleine honden is niet te onderschatten! Veel eigenaren van kleine honden vinden dat hun schatjes niet degelijk getraind hoeven te worden, en als er dan weer een jack russell in de enkels van een fietser hangt, is het allemaal niet zo bedoeld. Gevaarlijke honden? Gevaarlijke eigenaren! Daar dient de aandacht naar uit te gaan. Iemand die zijn hond niet traint, of hem traint om te vechten, dient levenslang een verbod te krijgen op het hebben van een hond.

Emmy Rood, Enschede

AOW en pensioen

Het valt mij op dat er in artikelen over de verhoging van de AOW-leeftijd vrijwel altijd wordt gesproken over pensioenleeftijd. Zo ook in het artikel 'Pensioenleeftijd omhoog is vaak niet haalbaar' (Ten eerste, 4 januari). Hier wordt 'AOW-leeftijd' bedoeld.

Pensioen is het inkomen dat men krijgt van een pensioenfonds en staat eigenlijk los van de AOW-leeftijd. Pensioen kan ook eerder ingaan dan het moment waarop men AOW krijgt. Niet iedereen heeft recht op pensioen, AOW krijgt (vrijwel) iedereen. AOW-leeftijd is de leeftijd waarop de staat AOW gaat uitbetalen en pensioenleeftijd is het moment waarop iemand zijn pensioen (vervroegd) laat ingaan.

Peter Dickmann, Velp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden