Opinie

Vrouw is geen glijbaan, man geen toy boy

De nieuwe omstreden reclameposters van pakkenmerk SuitSupply schaden zowel mannen als vrouwen', betoogt Veerle Weustink, onderzoeksassistent bij Emancipator.

Veerle Weustink en onderzoeksassistent bij Emancipator.
Een foto uit de nieuwe reclamecampagne van SuitSupply. Beeld SuitSupply.nl
Een foto uit de nieuwe reclamecampagne van SuitSupply.Beeld SuitSupply.nl

Als je deze week langs een bushokje loopt, kan het je bijna niet ontgaan: de nieuwe reclameposters van pakkenmerk SuitSupply. Hierop zijn twee mannen te zien die van de borsten van een zwarte vrouw glijden, als ware zij een glijbaan. 'Toy Boys' heet deze nieuwe campagne en op de website van SuitSupply zijn meerdere foto's te zien waarin mannen in pakken naast vrouwen poseren, die tot bizarre proporties zijn uitvergroot. Nouja, naast vrouwen?

Naast delen van vrouwen. Borsten, billen en lippen spelen een glansrol. Ook is een rol weggelegd voor 'de vrouw als meubelstuk'. De SuitSupply-heren relaxen op een vrouw als ligstoel in het zwembad. Genietend van het uitzicht op een comfortabel stoeltje, gemaakt van vrouwenlippen, nemen ze een welverdiende pauze terwijl ze leunen tussen een stel borsten.

Het is bijna te gemakkelijk om grappen te maken over deze campagne, maar eigenlijk is het om te huilen. Naast objectificering van vrouwen en een extreme focus op 'losse lichaamsdelen', waardoor de vrouw zelf irrelevant wordt, is er ook een raciaal aspect te zien in de keuze van uitvergroting van specifieke lichaamsdelen. Beide vrouwen worden neergezet met een focus op borsten en lippen, maar alleen bij de zwarte vrouw worden haar billen centraal gesteld. Dit sluit naadloos aan op de racistische discourse van de Jezebel, zoals onder andere beschreven door bell hooks (sic), waarin zwarte vrouwen systematisch worden neergezet als seksueel object. Dit gaat vaak gepaard met een focus op de billen van zwarte vrouwen waarbij ze worden neergezet als 'exotisch', 'dierlijk of 'wild'.

Zweem van correctheid

Hoewel van de beelden van de nieuwe reclamecampagne mijn nekharen al overeind gaan staan, is het misschien nog wel interessanter om te kijken naar de tekst die de campagne vergezelt: 'Sometimes it seems like it's a woman's world these days, and we just live in it. (...) She's beautiful. She's brilliant. She's a bona fide titan. It's hard not to feel...Well, dwarfed. So what's a guy to do?'

SuitSupply verklaart zijn campagne door te zeggen: 'Welnee, we objectiveren vrouwen niet! We bewonderen ze juist zo erg dat we ze uitvergroten, zodat mannen nietig lijken in hun bijzijn'. Prachtig argument natuurlijk, ware het niet dat dit moeilijk vol te houden is als het resultaat een campagne is waar we volledig geklede mannen naast lichaamsdelen van halfnaakte vrouwen zien. Deze tekst is niet meer dan een zweem van correctheid gooien over een campagne die op alle mogelijke manieren vrouwen tot seksuele objecten reduceert.

Veerle Weustink Beeld -
Veerle WeustinkBeeld -

Eendimensionaal

Maar zonder dat SuitSupply het waarschijnlijk door heeft, stellen ze een hele belangrijke vraag: 'What's a guy to do? Want hoewel vrouwen duidelijk geschaad worden door dit soort campagnes, komen mannen er ook niet goed vanaf. Sunny Bergman merkte in haar column op VPRO.nl al terecht op dat tegenover elke mooie naakte man op een billboard er honderd blote vrouwen te zien zijn. Hoewel dit absoluut een feit is, moet ook opgemerkt worden dat dit soort campagnes naast een eendimensionaal beeld van vrouwen, ook een onzinnig en bekrompen beeld geven van wat een 'echte man' is en hoe hij zich tegenover vrouwen hoort te gedragen.

Een man zijn, is meer dan een mooi pak dragen terwijl je omringd wordt door schaarsgeklede vrouwen. Je hoeft geen dominante playboy zijn om een 'echte man' te zijn, mannen kunnen net zo goed zorgzaam en kwetsbaar zijn. Door dit type reclames ontstaat echter het beeld dat deze eigenschappen bij mannen onwenselijk of zelfs onmogelijk zijn.

Ik, en met mij vele anderen heb ik de afgelopen dagen gemerkt, worden boos en moe van de eendimensionale afspiegeling van vrouwen en mannen in reclames. Laat het voor eens en altijd duidelijk zijn: de vrouw is geen glijbaan en de man is geen toy boy.

Veerle Weustink is onderzoeksassistent bij Emancipator, een organisatie voor mannen en emancipatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden