Commentaar Arnout Brouwers

Vroeger was voetbal oorlog, nu het sinterklaasfeest

Burgemeesters moeten hun verantwoordelijkheid nemen bij de viering van het sinterklaasfeest.

‘Houd rekening met elkaars gevoeligheden en zeker die van kinderen.’ Beeld ANP

De aankomst van Sinterklaas begint gelijkenissen te vertonen met de komst naar de Nederlanden, 451 jaar geleden, van de hertog van Alva en zijn troepen. Ook al wil de Sint geen doodstraffen aan revolutionairen uitdelen, maar snoepgoed aan kinderen.

In verschillende steden bereidt de politie zich voor op opstootjes tussen strijdbare voor- en tegenstanders van Zwarte Piet en een leger journalisten staat zaterdag op de Zaanse kade om verslag te doen van eventuele incidenten bij de intocht. Vroeger was voetbal oorlog, nu Sinterklaas.

Hierover valt een hele verhandeling te houden, maar iedereen weet stiekem hoe je dit noemt: waanzin.

Drie jaar geleden stelden we in dit commentaar tevreden vast dat het sinterklaasfeest door de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet niet om zeep geholpen werd maar slechts ontdaan werd van elementen die door een deel van de samenleving als kwetsend worden ervaren.

We juichten te vroeg — niet over de aanpassing van het feest, maar over het overleven ervan. De aanpassing van het sinterklaasfeest is namelijk al jaren in volle gang, zeker in de Randstad, en met steeds grotere publieke steun. Gelukkig maar.

Maar dat heeft de vrede niet dichterbij gebracht. Wat gaat er mis? Enige kritische zelfreflectie zou de media niet misstaan. Zoals het nu gaat, kaapt een klein groepje militante voor- en tegenstanders alle aandacht —en daarmee het feest.

Maar dat het volksfeest nog steeds wordt verpest, ligt ook aan de vaak slappe houding van de autoriteiten. Burgemeesters kunnen de viering van het feest in hun gemeente ongestoord doorgang laten vinden, en tegelijkertijd — op een andere plek, uit het zicht van de kinderen — het recht op demonstreren garanderen. Zo moeilijk is dat niet. Een beroep op de openbare veiligheid is daarbij terecht, zeker waar kinderen in het geding zijn. Den Haag en Nijmegen geven al het goede voorbeeld.

Het is precies waarop je zou hopen in een tolerante, multi-etnische samenleving: demonstreren is goed, ga volop in debat, maar houd rekening met elkaars gevoeligheden en zeker die van kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.