Column Sheila Sitalsing

Vroeger was het gewoon waar wanneer een planbureau had gesproken. Tegenwoordig wordt er teruggepraat

. Beeld .

Nederland is geen land van standbeelden, maar áls er een standbeeld bij kan, gewoon een kleintje, of een plaquette aan de rand van een vijvertje, of desnoods een op canvas gedrukte spreuk in krulletters met kortingscode aangeschaft bij de Hema, dan zou ik er graag twee willen bestellen: eentje voor ^sw en eentje voor ^mk. En als er budget is voor meer, want hoewel we prudent boekhouden in Nederland is er heel soms ruimte voor een uitspattinkje: ook eentje voor ^ms en voor ^nv.

^Sw en ^mk en ^ms en ^nv en al die andere initialen werken bij het socialmediateam van het RIVM en ze zijn dezer dagen volcontinu in de weer om iedereen te woord te staan die via sociale media vragen stelt over de meetmethodes, de gehanteerde modellen en al het andere dat met de neerslag van stikstofdioxide te maken heeft.

Dat doen ze daar tussen de niet aflatende stroom vragen over vaccins door (waarom is er ‘zulke beperkte, slechte en suggestieve informatie’ over vaccinaties, beklaagt een jonge vader zich) met volharding en beheersing.

Dus wanneer op twitter @motorclubnoser, die zich NO SURRENDER noemt, vraagt: ‘graag ontvang ik alle cijfers uit het model waar jullie mee rekenen, tevens ook welke grond begin cijfers er in zijn gevoerd. Dus compleet de methode van meten en rekenen’, volgt er een link met alle modellen en uitleg.

Ze tikken de vingers blauw. Over de sensoren die wel of niet gebruikt worden om stikstofneerslag te meten. Over modellen, onzekerheden, cijfers en over houtstook als stikstofbron.

Invloedrijke critici die het netjes vragen worden binnen uitgenodigd voor een gesprek, en wanneer een enkeling zich op zijn beurt woedend toont over het uitnodigen van ‘vaandeldragers van rabiaatrechts gedachtengoed’ en ‘hitsers met een extreem-rechts wereldbeeld’, schrijft ^nv opgewekt terug: ‘Ha Paul, we staan open voor een gesprek met mensen in de samenleving waar ons werk invloed op heeft. Daarnaast konden we zo ook veel vragen beantwoorden die leefden in deze discussie over stikstof. Hij vroeg om een afspraak en wij zijn hierop ingegaan.’

De website wordt permanent bijgewerkt, met nieuwe antwoorden op nieuwe vragen, met inzage in modellen en methoden, met verslagen van ontmoetingen met ontstemde boeren en hun steunpilaren, er wordt prettig weekend gewenst en er worden excuses gemaakt voor de verwarring als iets ondanks herhaaldelijke uitleg vragen blijft oproepen.

Alle onderzoeksinstituten maken het tegenwoordig mee: ze worden bevraagd en met argwaan bekogeld. Vroeger was het gewoon waar wanneer een planbureau had gesproken. Tegenwoordig wordt er teruggepraat. En dat kan best heilzaam zijn.

Want met geïrriteerd constateren dat de domheid regeert komt een instituut er niet meer, net zoals met klagen dat het allemaal de schuld van Boris Johnson is niet helpt, of met jammeren dat het doodzonde is om kostbaar geld aan het onderzoeksbudget te onttrekken omdat de afdeling social media moet worden verzesvoudigd.

Wel met de deuren opengooien, de dialoog zoeken, vragen zo goed en rustig mogelijk beantwoorden waar onbegrip heerst. En met kalmpjes doorverwijzen naar de politiek, waar zoveel boter op zoveel hoofden ligt, en waar zoveel goedkoop opportunisme rondwaart, en waar zoveel rookgordijnen worden opgetrokken, dat een boer daar snel het spoor bijster zal raken. Maar daar kunnen ^sw, ^mk, ^nv en al hun collega’s helaas niet bij helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden