ColumnOlaf Tempelman

Vroeger had je tien geboden, in het digitale tijdperk heb je nog een elfde: gij zult evalueren

null Beeld

Beste avondklokklant, graag horen we van u hoe we het doen. Helpt u ons een stapje beter te worden? Deze klanttevredenheidsenquête is anoniem en duurt maximaal 10 minuten om in te vullen. 1) Bent u tevreden over de manier waarop de avondklok is gepresenteerd? 2) Beantwoordt de avondklok tot nu toe aan uw verwachtingen? 3) Hoe waarschijnlijk is het dat u de avondklok aan andere landen zou aanbevelen?

Sportscholen zijn gesloten, in restaurants is geen licht aan – maar digitale evaluatieverzoeken blijven in lockdown doorgaan, sterker: daar is bijna geen beginnen aan. Hoe meer mensen online uitspoken, hoe meer ze online feedback moeten geven. Ik had vorige week zeven ‘Hoe doen we het?’-mailtjes in mijn inbox zitten, van de cartridgesleverancier tot een geprikkelde derde herinnering van het telecombedrijf: ‘Jouw beoordeling helpt ons product te verbeteren!’

Elke bewuste evaluatieweigeraar wordt gestraft met aanmaningen. Mijn dochter mocht na zeven dagen ‘op basis van anonimiteit’ invullen hoe tevreden ze was met de online-lessen. Ook in het onderwijs lopen mensen rond die ‘reuze benieuwd zijn hoe we het doen’. Ik vond dat licht verbijsterend: dat online-onderwijs is godbetert een noodgreep. Leraren die geplaagd worden door haperende wifi kunnen een klanttevredenheidsonderzoek waarin de onderwijsclièntele zich beklaagt over hun modem missen als kiespijn.

Vroeger had je tien geboden, in het digitale tijdperk heb je nog een elfde: gij zult evalueren. Vroeger maakten mensen wc’s schoon, tegenwoordig zijn ze bezig online de wc-borstel te beoordelen (‘Lekker ding, wel aan de harige kant’). Gisteren kreeg ik een verzoek een online aangeschafte binnenband te evalueren (een noodaankoop: analoge fietsenmakers mogen in de lockdown wel binnenbanden plakken, maar niet verkopen). Ik besloot te kijken welk proza mijn gehoorzame medemensen op die binnenband hadden losgelaten. Eentje schreef: ‘Tja, valt weinig over te zeggen, gewoon een fietsband.’ Ik sluit me daar bij aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden