Opinie

Vroedvrouw Smulders stelt haar ideologie boven feiten

Vroedvrouw Beatrijs Smulders uit in het Magazine van zaterdag haar woede over de hervorming van de geboortezorg. Helaas maakt ze de feiten ondergeschikt aan haar overtuigingen.

Beatrijs Smulders (midden) tijdens de presentatie van een nieuwe organisatie van verloskundigen en zwangere vrouwen. Beeld anp
Beatrijs Smulders (midden) tijdens de presentatie van een nieuwe organisatie van verloskundigen en zwangere vrouwen.Beeld anp

Ze stelt dat de babysterfte in Nederland na de 28ste zwangerschapsweek de op een na laagste ter wereld is. Ze baseert zich echter op de Eurostat-database die voor babysterfte niet bruikbaar is, omdat niet alle sterftes bij de burgerlijke stand worden gemeld. Volgens de meest betrouwbare cijfers, die van de Europese geboortezorgregistratie Peristat, staan we in de Europese middenmoot. Opvallend is dat verloskundigen als Smulders eerder gepubliceerde cijfers waaruit bleek dat de babysterfte in Nederland relatief hoog was, weigerden te geloven. Nu er voor hen - omstreden - gunstiger cijfers beschikbaar zijn, omarmen ze die wel.

Zij zouden zich beter kunnen richten op het terugdringen van de vermijdbare sterfte, die zo'n 20 procent is, wat neerkomt op twee dode baby's per dag. Maar Smulders noemt de cijfers 'uitstekend' en beroepsvereniging KNOV leidde de aandacht van babysterfte af met 'positieve framing'.

Toen wij in april naar aanleiding van de doodgeboorte van onze zoon Mikki een artikel publiceerden in de NRC, bestempelde Smulders dit als 'persoonlijk leed smakeloos gecombineerd met NVOG-retoriek' (de beroepsvereniging van gynaecologen), zaterdag noemde ze ons kind 'een lobbycasus'. Wij schreven het artikel uit eigen beweging om de geboortezorg te belichten vanuit het perspectief van ouders die een kind verloren.

Volgens Smulders 'zet de integrale geboortezorg de deur open naar ongebreidelde onnodige medicalisering'. De integrale geboortezorg heeft als doel verloskundigen en gynaecologen beter samen te laten werken. Zij hebben elk hun eigen 'bril': de verloskundige bewaakt de gezonde zwangerschap, maar interpreteert symptomen soms te rooskleurig, de gynaecoloog ziet die soms te snel als niet pluis. In overleg kunnen zij tot de beste besluiten komen om er snel bij te zijn als er iets misgaat, maar ook om onnodig ingrijpen te voorkomen.

Om deze verdergaande samenwerking te blokkeren, startte Smulders de actiegroep Keer het Tij. De bijhorende petitie tegen de plannen van minister Schippers schoven verloskundigen tijdens en na consulten onder de neus van hun cliënten. Daarbij misbruikten ze hun behandelrelatie, die gevrijwaard moet zijn van de politieke voorkeur van de zorgverlener. Een groot deel van de 40.000 handtekeningen werd dus ingezameld op een manier die nota bene indruist tegen de eigen beroepscode.

Smulders komt niet op voor de zwangere. Ze komt op voor haar beroepsgroep en vooral voor haar eigen kijk op zwangerschap en bevalling, als iets wat 'natuurlijk' zou moeten en koste wat kost weggehouden moet worden bij de gynaecoloog. Ze lijkt daarmee terug te willen naar een tijd waarin de babysterfte vele malen hoger was dan nu, niet op basis van medische vooruitgang en kennis, maar van een ideologie die al veel te lang gedomineerd heeft in Nederland.

Jop de Vrieze en Zvezdana Vukojevic zijn journalisten uit Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden