OpinieCommentaar

Vrijheid brengt, zeker voor een volksvertegenwoordiger, ook verantwoordelijkheid met zich mee

Vrijheid brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Daarom nam Wilders donderdag de juiste beslissing.

Demonstranten in Lahore (Pakistan) protesteren tegen de geplande cartoonwedstrijd van Geert Wilders.Beeld AP

Zonder twijfel kreeg Geert Wilders in de afgelopen weken dat waarop hij uit was. Nadat zijn ‘islam-is-dodelijk’-spotje en het filmpje met de Mohammed-cartoons tamelijk geruisloos waren gepasseerd, wekte hij nu toch weer de radicaal-islamitische woede met zijn cartoonwedstrijd. Het parachuteerde hem terug in zijn rol van 2008, toen zijn film Fitna wekenlang wereldnieuws was: een provocatieve belletjestrekker in de ogen van zijn critici, een koene ridder van het vrije woord in de ogen van zijn aanhangers.

Dat bracht het kabinet in dezelfde netelige positie als destijds. Van buitenaf klonk de oproep om Wilders verantwoordelijk te houden voor de veiligheid van Nederlanders in islamitische landen, voor de opgevoerde veiligheidsmaatregelen en voor de maatschappelijke onrust hier, maar het is goed dat het kabinet niet voor die verleiding bezweek. Op goede smaak is Wilders al jaren niet te betrappen, met de hoofddoekjes ‘die hij rauw lust’ en zijn ‘tsunami van islamisering’, maar de overheid is geen smaakjury. De vrijheid van meningsuiting is ruim en voor volksvertegenwoordigers telt die vrijheid extra zwaar. Het waren niet Wilders en zijn PVV die in dit geval de veiligheid in gevaar brachten, maar de radicaal-islamitische geestelijken die opriepen tot geweld tegen Wilders en Nederland.

Dat neemt niet weg dat het prettig is dat Wilders donderdagavond liet zien dat hij ook belangen van anderen meeweegt. Rond Fitna ging hij daar onzorgvuldig mee om. Het kabinet noch de veiligheidsdiensten kregen inzage in zijn plannen en wisten te lang niet waarop zij zich moesten voorbereiden. Datzelfde scenario dreigde nu, omdat Wilders lange tijd zo schimmig deed over de precieze aard en de toegankelijkheid van zijn tentoonstelling.

Totdat hij het hele plan donderdag afblies om anderen niet in gevaar te brengen, zoals hij zei. Hij zal nu van sommigen het verwijt krijgen dat hij capituleert voor intimidatie. Beter is het om dit een overwinning te noemen van het gezond verstand. Vrijheid brengt, zeker voor een volksvertegenwoordiger, ook verantwoordelijkheid met zich mee. Dat heeft Wilders nog net op tijd begrepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden