OPINIECORONACRISIS

Vrijetijdsgedrag van veel Nederlanders brengt ongewilde lockdown dichterbij

Met hun vrijetijdsgedrag hebben veel Nederlanders de lockdown onbedoeld dichterbij gebracht.

Politie agenten houden mensen tegen op de toegangswegen naar de boulevard en het strand van Noordwijk. Door het zonnige weer trekken veel mensen erop uit ondanks de coronacrisis.Beeld ANP

Aangemoedigd door fraai voorjaarsweer hebben veel Nederlanders het gebod van sociale onthouding dit weekeinde wel heel rekkelijk geïnterpreteerd. Een bezoek aan de milieustraat of de bouwmarkt werd, bij gemis aan ander vertier, tot familie-uitje opgewaardeerd. De files die op werkdagen zijn opgelost, keerden zaterdag terug op de aanvoerwegen naar Zandvoort. In parken, op weekmarkten en andere openbare plekken werd die ‘anderhalve meter’ die het sociale leven zou reglementeren blijmoedig gedecimeerd.

Veel strandwandelaars en doe-het-zelvers zullen zelf niet minder verbaasd zijn geweest over de samenscholingen waarvan zij een onderdeel waren dan de thuisblijvers die er ’s avonds bij het NOS Journaal kennis van namen. Toch zal het vrijetijdsgedrag van veel Nederlanders de lockdown die zij niet willen wel degelijk dichterbij hebben gebracht. Beelden van volle stranden wekken ten onrechte de indruk dat in Nederland alles mag terwijl in de ons omringende landen het openbare leven is stilgelegd.

Het nonchalante gedrag van sommigen prikkelt anderen tot vermaningen waaruit vooral de behoefte blijkt om een scherp onderscheid te maken tussen mensen die wel en niet deugen. Het betreurde gemis aan ‘sociale controle’ in normale tijden heeft plaatsgemaakt voor een tot niets verplichtend geroep in de digitale ruimte. Een lockdown wordt vaak niet met medische maar met morele argumenten bepleit: de losbandigheid moet worden beteugeld.

Met een eerbiediging van de oproep van de burgemeesters van enkele kustgemeenten om niet naar het strand te komen en van het NL Alert om toch vooral die fysieke afstand van anderhalve meter in acht te nemen, kan de bevolking zichzelf behoeden voor een verdere vrijheidsbeperking. Met de afkondiging van een relatief mild regime heeft de regering vertrouwen getoond in het verantwoordelijkheidsbesef van de Nederlanders – ook met betrekking tot een gevaar dat voor velen nog enigszins abstract is. Mogelijk ontwikkelt de situatie zich de komende dagen zodanig dat de regering alsnog moet overgaan tot een lockdown. Hopelijk hoeft zij zich daarbij niet te beroepen op de ongezeglijkheid van te veel Nederlanders.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden