Vrijdag: investeer wel in softe clubjes

Cultuur en sport zijn effectief tegen jeugdcriminaliteit. De PVV in Den Haag en Almere denkt veel geld voor veiligheid en meer blauw op straat te kunnen weghalen bij wat zij noemen ‘linkse hobby’s’ zoals culturele vorming, muziekscholen, buurtverenigingen en sportclubs.

Martin Kroon en Leiden


Volgens de PVV ligt de keuze tussen óf veiligheid óf cultuur en sport. Die vormen in de praktijk een verrassend bondgenootschap. Wat bij Glen Mills (een heropvoedingsschool naar Amerikaans voorbeeld, red.) intussen bewezen is, is het geringe en kortstondige effect van de harde aanpak. Straffen bevredigt alleen de wraakgevoelens van gefrustreerde burgers, de PVV-achterban dus.

Preventie bereik je juist met culturele instellingen en sportclubs. Jongens die in teamverband sporten – of individueel zoals bij kanoën of vechtsporten – hebben geen energie of agressie meer over voor potenrammen of rellen. Die leren samenwerken en verlies nemen en ervoor gaan.

Jongeren die muziek beoefenen, behoren sowieso tot de minst criminele. Die vervelen zich niet te pletter op een hangplek. Subsidies voor ‘softe’ clubjes zijn dus de beste investering in criminaliteitspreventie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden