ColumnSander Schimmelpenninck

Vrees niet de authentieke woede van Sylvana Simons, maar vrees de Thierry’s, Gideons, Sywerts en Enesjes

null Beeld

Het was een huiveringwekkend fragment uit ons parlement afgelopen week, dat helaas niet de aandacht kreeg die het verdiende. FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren, een oud-militair en eveneens Statenlid in Zuid-Holland, sprak in de Tweede Kamer over de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), een ambtelijk orgaan dat wat hem betreft ‘gesaneerd’ moet worden omdat zijn partij onterecht verdacht zou worden gemaakt.

Toen Kamerlid Mirjam Bikker hem glashelder uitlegde dat een oproep tot ‘sanering’ van een ambtelijk apparaat geen pas geeft, kwam er een koele woede over de 33-jarige Achterhoeker, die merkwaardig genoeg versterkt werkt door zijn brugklasdictie en weeïg oosters accent, dat deed denken aan ‘De Dames van Jiskefet’. Van Meijeren jammerde dat de NCTV ‘totaal bizarre ideeën heeft over extreemrechts’, waarmee hij geestig genoeg onbedoeld toegaf dat FvD inderdaad extreemrechts is.

Daarna werd zijn bijdrage grimmig. Tot wel zeven keer noemde hij jennerig de naam van een ambtenaar die de radicale elementen binnen FvD onderzocht, nadat Bikker hem had gevraagd dat juist niet te doen. Zowel wát Van Meijeren zei was naargeestig, als hóe hij het zei. Verbeten, maar ook kalm en plechtig. Fascistoïde intimidatie in het fatsoenlijke pak van een accountant.

Wilt u dit verhaal liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Baudets madrassa

Van Meijeren viel omhoog op de lijst van FvD omdat alle anderen zo’n beetje wegliepen. Hij is één van de overgebleven loyalisten uit Baudets madrassa: gesoigneerd, met slechte smaak weliswaar, maar geheel in lijn met het kleinburgerlijke beeld van een fatsoenlijke jongeman. Wel slechts voor de bühne, want in de geopenbaarde groepsapp van de JFvD, de jongerenclub van FvD, liet hij eerder zijn ware aard zien. Hij kreeg de stompzinnige vraag ‘Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?’ en antwoordde met ‘Hell no.’

FvD-jojo Theo Hiddema noemde de nieuwe garde Baudettista’s in een zeldzame vlaag van helderheid ‘vroegoude, in driedelige pakjes rondstruinende types’. Oud-FvD’er Henk Otten pleitte deze week zelfs voor vervolging van de JFvD door het Openbaar Ministerie. Zij kunnen het weten. Vooralsnog zit Gideon van Meijeren gewoon in de Kamer, dankzij al die fatsoenlijke FvD-stemmers.

Een ander dieptepunt afgelopen week was de internetshow van voormalig treitervlogger Ismail Isgun. Met islamgeleerde Enes Ulusoy besprak hij het boek van Lale Gül. Ulusoy bleek een islamitische Van Meijeren: plechtig en gespeend van elke vorm van humor betoogde hij dat vrouwen niet het strand op mogen, omdat dat chaos zou creëren en de ‘gezinsrechten’ zou schenden. De islam handelt gewoon preventief, aldus het orakel. Achterlijkheid, maar welbespraakt en fatsoenlijk geserveerd.

Beide veelvuldig gedeelde fragmenten haalden de krant van fatsoenlijk Nederland niet. Wél werd er door De Telegraaf groot nieuws gemaakt van de ‘woedeaanval’ van Sylvana Simons, die minister Grapperhaus eloquent het vuur aan de schenen legde en boos wegliep. De woede van Simons vond De Telegraaf onfatsoenlijk, de intimidatie van Van Meijeren blijkbaar niet.

Fatsoensbegrip

De fatsoenlijken zijn altijd rechts-conservatief, of dat nu op de Koran, de Bijbel of simpelweg de veelvuldige afwijzing van meisjes gebaseerd is, en hanteren een zodanig rekkelijk fatsoensbegrip dat alle kritiek op hun vaak verwerpelijke ideeën als onbeschoftheid, schelden of onfatsoen kan worden afgedaan. Kleinburgerlijk fatsoen en quasi-intellectualisme is waarmee Thierry Baudet en zijn legertje malloten de Kamer in kwamen, en waarmee Sywert van Lienden 55 duizend volgers kreeg op Twitter, die hij later zou gebruiken om de overheid te chanteren en zijn mondkapjesmiljoenen te verdienen.

Allemaal dankzij de heersende legalistische definitie van fatsoen, die doet denken aan de manier waarop belastingadviseurs belastingontwijking benaderen. Toch moet fatsoen niet draaien om de vorm, maar om de inhoud. Schelden of oprechte woede zijn niet half zo erg als extreemrechtse hitserij, en of de boeken kloppen is irrelevant als je je op moreel laakbare manier verrijkt.

Vrees dus niet de authentieke woede van Simons, maar vrees de Thierry’s, Gideons, Sywerts en Enesjes. Val niet over een vloek, maar val over de plechtige zinnen van geparfumeerde jongemannen met bruine schoenen en slechtzittende pakken. En let altijd extra op als mensen zich op fatsoen beroepen. Fatsoen zit niet aan de buitenkant, fatsoen moet je doen.

Sander Schimmelpenninck is journalist en ondernemer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden