Opinielezersbrieven

Vraag blijft of het besluit om P. in 2012 geen tbs op te leggen wel juist was

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 16 juni.

Redactie
Een rechtbanktekening van het proces tegen Michael P. (derde van links). Beeld ANP
Een rechtbanktekening van het proces tegen Michael P. (derde van links).Beeld ANP

Brief van de dag: Michael P. en tbs

Heleen Mees (O&D, 13 juni) stelt dat op het besluit van het Arnhemse hof bij de eerdere veroordeling van Michael P. ­wegens verkrachting niets valt aan te merken. De president van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vindt hetzelfde (Zaterdag, 2 juni). Maar klopt het wel?

Tbs kan worden opgelegd als er risico bestaat op herhaling en de samenleving daardoor gevaar loopt. Op het delict moet ten minste 4 jaar gevangenisstraf staan. P. kreeg uiteindelijk een gevangenisstraf van 11 jaar.

P. weigerde onderzoek naar toerekeningsvatbaarheid gedurende zijn verblijf in het Pieter Baan Centrum (PBC). Een aandeel van een psychische stoornis moet de rechter-commissaris hebben vermoed, anders overweeg je zo’n plaatsing niet. Was het niet ‘psychiatrisch verdacht’ dat P. trots was op de gepleegde feiten? Een gedragsdeskundig rapport is opgemaakt, maar details omtrent de ­diagnose worden niet vermeld in de ­gepubliceerde uitspraak. Na zijn detentie ging P. naar een psychiatrische inrichting, wat niet voor de hand ligt als je geen (relevante) stoornis hebt.

Hoewel het PBC geen oordeel kon vellen over toerekeningsvatbaarheid, is het nog steeds de vraag of de rechter, en daarna het hof, niet bij machte waren tbs op te leggen. Het arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in de Hoogerheide-moordzaak (2015) onderschrijft in ieder geval de mogelijkheid om tbs op te leggen zonder dat een diagnose kan worden gesteld in relatie tot het delict.

Rechter Rinus Otte legde als raadsheer van het Arnhemse hof in 2012 P. geen tbs op en verklaarde eind december 2012 in Trouw dat hij meer ziet in het straffen dan behandelen van verslaafden die de wet hebben overtreden. Ook uitte hij zich negatief over de beroepsgroep van psychiaters en psychologen, hun diagnostisch systeem en behandelmethoden.

Nu is dit alles een rechter niet verboden, maar het roept wel de vraag op of Otte onbevangen genoeg de zaak van P. heeft kunnen behandelen. Daarom verdient de integriteit van het destijds ­genomen besluit wel degelijk discussie.

Valentijn Holländer, Amsterdam, psychiater

Kidney Houston

Onder de kop ‘Best Kept Secret, ban de kipsaté en de rendang!’ (O&D, 13 juni) verwachtte ik een juichend artikel over de overdaad aan veggie, vegan en biologisch voedsel op dit fantastische festival. Want de vele kraampjes, foodtrucks, tenten en caravans boden een scala aan vegetarische pita, groentesoepen, vega taco’s en wraps, papadums, falafel, couscous, vegan bami of loempia, bonenburger (Kidney Houston), Veggie Chili, enz.

Maar nee, het was een mooie oproep voor een geheel vleesvrije editie van het festival. Maarten Keulemans, je eet op festivals ‘drie ons vlees per dag’, gelokt door geurende Indiase curry’s en de ‘roadkill’-tent. Maar het is niet alleen de weeïge geur van gebraden vlees die over het festivalterrein kringelt: de hierboven genoemde overdaad geurt minstens zo lekker. Het water loopt me nu al in de mond voor BKS 2019.

Frank Laan, Amsterdam, cold turkey vegetariër

Zeespiegelstijging

Bij het constateren van zeespiegelstijging wordt meteen gedacht aan dijkverhogingen. Je zou het overtollige water ook de woestijnen in kunnen pompen. Dan komt er beplanting, waarmee de CO2 weer kan worden teruggedrongen.

Hylke ten Cate, Haarlem

Turkse stemoproep

Voor de Turkse stemoproep in Nederland hebben we een mooi woord: stoken. Turkije stookt tussen de inwoners van Nederland. Het zou zijn voormalige inwoners met rust moeten laten en de ruimte moeten geven om zonder schuldgevoel een mooie nieuwe toekomst in Nederland op te bouwen.

Jaap Bakels, Purmerend

Zelfmoord

Het is weer zover. Om de zoveel jaar laait de discussie op over de termen zelfmoord, zelfdoding, suïcide. Meestal wordt gepleit voor de ‘vriendelijker’ termen als zelfdoding en suïcide. Ooit hoorde ik Renate Dorrestein over dit ­onderwerp. Zoals bekend, heeft de zelfmoord van haar zus een grote invloed gehad op haar leven. Ja, zelfmoord, want, zoals Dorrestein zei: zelfmoord is een gruwelijk iets en daar hoort een gruwelijke term bij: je doet het zelf, en met voorbedachten rade, dus moord. Het ­gebruik van andere termen maakt het feit echt niet beter te verteren.

Madzy van der Kooij, Rijswijk

Youp van ’t Hek

‘Ik heb geen zin om politiek correct te worden’, verkondigt Youp van ’t Hek in het artikel over de door hem bespoedigde ondergang van het alcoholarme Buckler. ‘Ik schreef laatst in NRC over ­iemand die we vroeger ‘neger’ genoemd zouden hebben. Een donkere meneer. Maar hoe moeten we een donkere ­meneer dan nu noemen?’

Mijn antwoord op deze vraag: ­‘meneer’.

Tijs Rolle, Leusden

Meulenbelt slaat grandioos plank mis

Daniela Hooghiemstra schrijft een interessant stuk (O&D, 11 juni), mede naar aanleiding van het SCP-rapport, met een boeiende analyse. Over verschillende soorten samenlevingen en de daarmee ­samenhangende vorm van het huwelijk, die een rol spelen bij moslima’s of niet-moslima’s. Je kunt het daarmee eens zijn of niet, maar haar stelling, je kiest impliciet voor een samenlevingsvorm, snijdt wel hout en is onderbouwd.

Dan komt Anja Meulenbelt (O&D, 12 juni). Die zet kennelijk haar ‘white privilege’-bril op en dan mag het niet deugen wat Hooghiemstra schrijft. Ze beschuldigt haar ervan een norm te stellen, maar Hooghiemstra stelt helemaal geen norm; ze analyseert. Dat ziet Meulenbelt niet. Die raast door over ‘superindividualistische seculiere met-blote-borsten-op-het-strandfeminisme’. Waarmee ze de plank grandioos mis slaat.

Ate Flapper, Winschoten

Feministische hoofddoek?

Anja Meulenbelt vindt de islamitische hoofddoek samengaan met feminisme. Er worden twee verklaringen gegeven waarom vrouwen een hoofddoek moeten dragen: om de lusten van mannen niet op te wekken of als onderwerping aan Allah. In het eerste geval zou het uitsluitend van feminisme getuigen als mannen verplicht worden oogkleppen te dragen. Het tweede geval is uitsluitend acceptabel als Allah een vrouw blijkt te zijn.

Rudy Schreijnders, Maarssen

Kloof

Anja Meulenbelt verwijt Daniela Hooghiemstra dat zij een norm verplicht stelt en daarmee de door haar geconstateerde kloof zelf maakt. Mevrouw Meulenbelt, keer het eens om: De jonge moslima’s in lange jurken en jassen en met een hoofddoek houden zich aan de zienswijze van hun profeet, die in de ­Koran honderden keren twee soorten mensen onderscheidt: wij, de gelovigen en zij, de kafirs. Over kloof gesproken.

J.J.M. Groot, Amersfoort

Benauwend

De gewaardeerde schrijfster Anja Meulenbelt verwijt Daniela Hooghiemstra dat zij met haar op zijn minst interessante bijdrage over de hoofddoek en het probleem dat deze oplevert voor feministen, een hele bevolkingsgroep opzijzet. Ik kom zelf uit een ‘zwartekousenkerk’, waarvan ik en enkele van mijn broers ons met veel moeite hebben losgevochten. Mijn zus deed dat ook, op haar feministische wijze.

Dat steeds meer vrouwen er nu voor kiezen zich te tooien met een hoofddoek, een religieus symbool, is hun goed recht, en dat ontzegt Daniela hun evenmin. Maar het stemt mij toch droevig, ­temeer omdat ik mij niet aan de indruk kan onttrekken dat dit een teken is van een toenemende fundamentalistische uitoefening van een geloof, die dan ook nog eens gepaard gaat met een instemming met de onderwerping van de vrouw en een benauwende interpretatie van seksualiteit. Alsof de vrouw haar ­onvermijdelijk verleidelijke lichaam zou moeten bedekken voor de man, die zijn lusten van nature niet de baas zou kunnen.

Hans Altena, Wageningen

Zorgt staat voor mijn kinderen?

Het pleidooi voor erfbelasting (Economie, 14 juni) is sympathiek als we in een volmaakte wereld zouden leven. Maar je moet dit wel zien in samenhang met andere belastingen en uitkeringen. Van mijn drie kinderen hebben er twee speciaal onderwijs gevolgd, de derde volgt een universitaire studie. Voor die twee betekent dat dat ze een werkzaam leven lang afhankelijk zijn van een Wajong-uitkering of een inkomen op bijstandsniveau. Dat is geen vetpot (70 procent van het ­minimumloon) en het is al moeilijk daar een aantal jaren van rond te komen, maar zij zullen er nooit bovenuit komen.

Daarom stelt het mij gerust dat zij na het overlijden van mijn vrouw en mij met onze erfenis toch nog iets leuks van hun leven kunnen maken. Van mij mag alles na onze dood naar de staat gaan, maar mag ik dan ook een garantie van de staat dat hij mijn kinderen een leefwaardig inkomen garandeert? Gelijk over­steken graag!

Joop Verduijn, Houten

Driedubbel belast

Als je met arbeid 1.000 euro hebt verdiend, wordt dit bedrag eerst belast met loonbelasting, daarna wat overblijft jaarlijks met vermogensrendementsheffing en tenslotte met erfbelasting. Dat is dus geen dubbele belasting (Economie, 14 juni), maar een drievoudige belasting op die ene geldsom.

Roland Wiersema, Hillegom

Vele keren ‘gepakt’

Rutte wilde de erfbelasting afschaffen omdat hij vond dat we daardoor twee keer ‘gepakt’ worden (Economie, 14 juni). Zullen we de btw, de bpm, de ­accijnzen en de overdrachtsbelasting dan ook maar afschaffen?

Peter Baars, Den Haag, belastingadviseur

Iedereen in ontwikkeling

Een teveel aan studenten verpleegkunde en een tekort aan verpleegkundigen (Voorpagina, 8 juni) is eenvoudig op te lossen. De chemie-opleidingen van ­Hogeschool Zuyd beschouwen de ­studenten als startende professionals, die samen met ervaren professionals het vak leren. Bijkomend voordeel is dat de ervaren professionals nieuwe dingen ­leren van de jonge collega’s. Zo ontwikkelen studenten, docenten en nieuwe ideeën zich allemaal tegelijk!

Maar helaas, ons onderwijs is van ­basisschool tot universiteit gericht op kennis overdragen. Zo blijf je altijd achterlopen.

Gino van Strijdonck, Valkenburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden