Commentaar

Voorzittersverkiezing is volstrekt onvoorspelbaar

Nu maar hopen dat de Kamer zich bij de voorzittersverkiezing niet laat leiden door de randzaken.

Kandidaat-Kamervoorzitter Khadija Arib Beeld anp

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat de verkiezing van de voorzitter van de Tweede Kamer een zaak was voor de achterkamers. Een groot deel van de Kamer had er weinig over te vertellen.

Dat is dan toch tenminste één punt waarin de politiek na de Fortuynrevolte van 2002 een stuk transparanter is geworden. Bij de meeste partijen kiezen de leden tegenwoordig hun partijleider en in de Tweede Kamer moeten de voorzitterskandidaten vechten voor elke stem.

Dat leverde in deze eeuw al enkele fascinerende verkiezingen op, waarin ook kandidaten van dezelfde fracties het tegen elkaar opnamen en de afloop zelfs voor politieke insiders volstrekt onvoorspelbaar was.

Dat is dit keer niet anders. Met Ton Elias (VVD), Khadija Arib (PvdA), Martin Bosma (PVV) en Madeleine van Toorenburg (CDA) heeft de Kamer een ruime keus. Zelf zeggen de kandidaten te hopen dat hun collega's hen puur op hun voorzitterskwaliteiten zullen beoordelen, maar we weten dat dat een illusie is. Zo heeft Elias een handicap omdat zijn gesneuvelde voorganger ook VVD'er was en de liberalen ook al de minister-president en de voorzitter van de Eerste Kamer leveren. Er zullen Kamerleden zijn die het tijd vinden voor een wat eerlijker verdeling.

In nog sterkere mate speelt dit bij Arib. Tegen haar zijn de afgelopen weken al veel bezwaren ingebracht. Er wordt getwijfeld aan haar managementkwaliteiten. Ook wijzen critici op de rol die zij de afgelopen jaren speelde in het aldoor ruziënde presididum.

Dat is allemaal prima. Arib heeft echter ook reden om zich diep beledigd te voelen. Op de sociale media wordt een kwetsende haatcampagne tegen haar gevoerd die alleen draait om haar afkomst ('nep-Nederlander!') en nu en dan onverholen racistisch is. Het is te hopen dat de stemmende leden dit aspect vandaag volstrekt negeren. Aribs afkomst is geen argument voor haar, maar ook niet tegen haar. Het enige wat nu telt, is dat de nationale vergadering een zelfverzekerde, vaardige voorzitter krijgt met natuurlijk overwicht, gevoel voor timing en het vermogen om boven partijen te staan. Na het overspannen tijdperk-Van Miltenburg weten we dat dit voor het aanzien van het parlement niet onbelangrijk is.


Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden