Voorwoord: Hoezo culturele oorlog?

Chris Buur. Beeld
Chris Buur.

In deze tijden van potsierlijke polarisatie kost het geen moeite om overal een culturele oorlog te ontwaren, zo ook in deze Sir Edmund. In Loopgraaf A: de kunstopvatting dat less more is, en sober beter, en kaal kunstzinniger. Loopgraaf B: de woeste, vrijbuiterige barok van de stijl zonder grenzen.

Voorvechters uit het eerste kamp zijn bijvoorbeeld de bewonderaars van Nescio, hét voorbeeld van een schrijver die in heel precieze stijl recht op zijn doel afgaat (je ziel). Ook Rineke Dijkstra lijkt van die school, met haar fantastisch zorgvuldige fotografie, met een schitterend gevoel voor ingehouden emotie.

Grappig genoeg noemt ze als Onze Gids Deze Week het nummer Mad World van Tears for Fears een ‘vrolijk dansnummer’. Best opmerkelijk, voor een song waarin toch, betrekkelijk gemeend, de tekstregel ‘The dreams in which I’m dying are the best I ever had’ wordt gezongen. Maar Dijkstra raadt dan ook niet dit origineel, maar de cover ervan aan, van de wat klagelijk kijkende singer-songwriter Gary Jules, die het nummer van alle synthesizergestuurde tierelantijnen en dwingend dwarse beats ontdeed en een somber pianoriedeltje en angstig stemmetje overhield. Met indrukwekkend resultaat, dat wel, maar volgens mij persoonlijk ook hét voorbeeld dat less zeker niet per se more is, want juist de botsende stijlen en de orkestrale dwarsstraten maken de Tears for Fears-versie zo’n boeiende 80s-klassieker.

Ilja Leonard Pfeiffer is ook geen liefhebber van het verstikkend calvinistische dogma dat schrijfstijl kaal moet zijn, blijkt in de cursus Nescio, les 8, pagina 21.

Maar de truc is natuurlijk: er hóéft hierover helemaal geen cultuuroorlog te zijn. Het kan toch béíde mooi zijn, zuivere precisie én heerlijk barokke aanstellerij? STOP MET DENKEN IN TEGENSTELLINGEN!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden