BrievenDit schrijven onze lezers

Voortplantingsles is leuk en belangrijk

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 4 september.

Op basisschool De Waaier in groep 7 en 8 wordt seksuele en relationele voorlichting gegeven.  Beeld
Op basisschool De Waaier in groep 7 en 8 wordt seksuele en relationele voorlichting gegeven.

Met het schaamrood op de kaken las ik ‘Hormonen’ van Paulien Cornelisse. Als mannelijke biologiedocent en vader van twee dochters en een zoon weet ik hoe belangrijk het is om open te kunnen praten over seks en alles wat daarmee gepaard gaat. Het onderdeel voortplanting is ieder jaar in klas 2 en 4 een belangrijk en erg leuk onderwerp. Juist op deze momenten bereik je veel leerlingen met een onderwerp wat hen bezighoudt. Reden temeer om hier uiterst zorgvuldig mee om te gaan.

Met name voor de jongens is er veel te winnen als het om begrip moet gaan voor de meisjes. Er zijn zo ontzettend veel misverstanden die het almachtige internet totaal niet verheldert (eerder verergert), dat goed en open onderwijs hier een heel belangrijke rol speelt. Het is zaak uiterst voorzichtig te zijn en tegelijkertijd zoveel mogelijk open te gooien. De biologiedocent in Cornelisse’s 150 heeft daar helemaal niets van begrepen. Het onderwerp biedt juist zo ontzettend veel mogelijkheden om echt een goed gesprek aan te gaan met je leerlingen.

Om alle meisjes in het land een hart onder de riem te steken, zou ik willen zeggen dat juist het uitleggen van de hormonale cyclus een uiterst bijzonder en nuttige vinding van moeder natuur is. Jongens zijn in dezen eerder gemankeerde schepselen die een stukje dna missen(het Y-chromosoom mist een pootje), waardoor wij mannen niet in staat zijn om een kind te laten groeien in ons lijf.

Veel belangrijker is het leren van wederzijds begrip over de werking van het hormoonstelsel en alles wat dat doet in de puberteit met jongens en meisjes. Essentieel onderdeel in de ontwikkeling van een puber tot een volwaardig volwassen respectvol mens.

Bas Higler, Amsterdam

Ontkennen

Een aantal Russische vergiftigingsgevallen uit de recente historie worden gememoreerd: Markov, Politkovskaja, Litvinenko, Kara-Moerza, Verzilov, Skripal. En dan nu de zaak Navalny. Allemaal in opdracht van, of op z’n minst met medeweten van, Poetin. En wat doen de Russen? Glashard ontkennen; ondanks in enkele gevallen overtuigend bewijs.

Zelfs in de MH17-zaak blijven ze ­betrokkenheid ontkennen. Maar als zij in de gaten krijgen dat enkele van hun diplomaten door de AIVD worden gevolgd en zij in Den Haag daartegen protesteren, putten wíj ons uit in excuses en doen alle moeite om daar een mooi verhaal omheen te breien.

Fout, fout, helemaal fout. Gewoon een koekje van eigen deeg geven: glashard ontkennen en verder niets.

Koos Peeters, Doesburg

Amerikanisten

Het aantal vaderlandse Amerikanisten is dankzij Trump de Verschrikkelijke exponentieel gegroeid. Zoiets stemt dankbaar. Ik zou hen alleen willen ontraden Joe Biden op afstand van advies te dienen. ‘Toch kan het allemaal een stuk agressiever’ of ‘De Democraten moeten het veel meer over hun eigen visie hebben’, enzovoort. Uit ervaring weet ik dat Nederlandse kranten slecht worden gelezen in de Verenigde Staten. Biden hiervandaan oppeppen is daarom tamelijk zinloos. Maar tegelijk: alle begrip voor de verleiding.

Alfons Lammers, em. hoogleraar Amerikaanse geschiedenis, Otterlo

Ferry de Kok

Laten we mensen met een camera zoals Ferry de Kok vooral geen fotograaf noemen. Dit is een belediging voor de fotografen die dagelijks hun brood verdienen middels professionele fotografie. Zij weten hun beeldend vermogen, ervaring en technische kennis bewust in te zetten om tot een goed beeld te komen dat recht doet aan het verhaal dat verteld moet worden. Dit is echt wat anders dan een middag in het struikgewas doorbrengen. Jammer dat paparazzi met hun ranzige ­fotografie zo veel aandacht opeisen.

Michiel Pothoff, fotograaf, ­Veenendaal

Nieuwe blik

Wanneer ik om de zoveel tijd de twee hele pagina’s tegenkom waarop nieuwe auto’s besproken worden, ­bekruipt me een gevoel van onbehagen en ergernis, omdat mijn krant zo schaamteloos en opgewekt het nieuwe blik etaleert anno 2020.

Beter om die kostbare pagina’s te besteden aan het vergelijken van zonnepanelen, regentonnen en oplossingen om bestrating terug te dringen in de stad. Om maar eens een onderwerp te noemen. Als de krant zo graag consumentenbond wil spelen, dan graag een groene versie.

Doreen Hartman, Arnhem

Oordelen

‘Als je wilt oordelen over kunst, hou dan je snelle mening voor je’, schrijft Volkskrant-redacteur Wieteke van Zeil in haar overtuigende pleidooi voor weloverwogen oordeelsvorming. Een goede aanleiding voor de Volkskrant om nu eens te stoppen met het uitdelen van sterren bij recensies van boeken, concerten, tentoonstellingen en theatervoorstellingen.

We hebben meer aan een verslag van de ervaring van de recensent, zonder die quasi-objectieve sterren. Als dat verslag mij inspireert om het boek te lezen of de voorstelling te bezoeken, dan vorm ik daarna graag mijn eigen oordeel met behulp van de tips van Wieteke van Zeil.

Henk de Regt, Duivendrecht

‘Los’ roepen

Wie kan mij uitleggen waarom ik wel anderhalf uur in een zaaltje mag volleyballen en daar contact met teamgenoten mag hebben? ‘Los’ mag roepen en tegenover de tegenstander hijgend omhoog mag springen, met nog slechts een net ertussen?

Ondertussen met onze twaalf paar handen dezelfde bal aanraken, terwijl ons continu (terecht) op het hart wordt gedrukt om anderhalve meter afstand van elkaar te houden, voortdurend de handen te wassen en niet met elkaar te juichen of te zingen?

Ivonne de Vries, Apeldoorn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden