LezersbrievenDinsdag 23 juli

Voormalige sociale huurflats kosten nu bijna 1.000 euro huur per maand

Lezersbrieven van dinsdag 23 juli

Redactie
Sociale huurflats eerder van woningcorporaties Mitros en Portaal in Kanaleneiland, Utrecht.  Beeld Angeliek de Jonge
Sociale huurflats eerder van woningcorporaties Mitros en Portaal in Kanaleneiland, Utrecht.Beeld Angeliek de Jonge

Brief van de dag: En wie hielp vastgoedcowboys aan winst?

Een trefzekere uitspraak van Woonbond-directeur Jansen bij het verhaal over huisjesmelkers en woningbeleggers (20 juli): ‘Buitenlandse beleggers en vastgoedcowboys met mini-appartementjes gaan voor snelle winst.’

De huidige Woonbond-directeur stemde in zijn vorige functie als SP-wethouder Wonen in Utrecht in met dit verdienmodel. Sterker, Jansen en zijn ambtenaren hielpen deze cowboys bij het maken van ‘snelle winst’. Ze tuigden er zelfs een ‘publiek-private’-samenwerking voor op. In februari 2018 verdedigde wethouder Jansen de ‘Qatardeal’ (of ‘Kanalengate’) nog fel. Qatarese oliesjeiks en Wallstreet-bankiers van bank Crédit Suisse kochten 252 sociale huurflats op Kanaleneiland van woningcorporaties Mitros en Portaal. Voor nul euro. De koopakte meldt ‘nihil’.

Ze investeerden 29 miljoen in het opknappen van flats, en omgeving, en verkochten ze binnen een jaar voor 52 miljoen aan de Canadese belegger Capreit. De ‘vastgoedcowboys’ scoorden zo 83 procent jaarrendement. 23 miljoen sociaal kapitaal ging naar Qatar en de Crédit Suisse-bankiers. De voormalige sociale huurflats kosten nu bijna 1.000 euro huur per maand, onderhoudsklachten worden laks behandeld, de huurverhoging per 1 juli bedroeg ruim 7 procent.

De architecten van deze constructie, naast wethouder Jansen? Vastgoedcowboy F. Siewertsz van Reesema, lang compagnon van prins Bernhard jr. op de Amsterdamse vastgoedmarkt, oud-PvdA-wethouder van Hilversum Jesse Flink en de corporaties Mitros en Portaal.

Cees Grimbergen, Utrecht

Heet onder de voeten

Het is niet waar van die kikker. Je weet wel, dat je hem in een pan water kan stoppen die je langzaam aan de kook brengt zonder dat deze er uit springt. Zo dom zijn deze beesten nou ook weer niet. De vraag is of wij dat wel zijn, nu wereldwijd de gemiddelde temperaturen in zowel 2015, 2016, 2017 als 2018 de hoogste waren sinds de metingen in 1880. Aanstaande donderdag wordt het misschien 40 graden, warmer dan het ooit werd in Nederland. Het is tijd om te springen, maar het probleem is dat we nergens naar toe kunnen; de maan is alweer vijftig jaar geleden en Mars is nog te ver weg. Het enige dat we kunnen doen is het gas wat lager zetten. Om te weten hoe u en de regering dat moeten doen is een half uurtje googelen genoeg en eigenlijk weten we het allemaal wel. Maar zoals Cruijff al zei: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt.’

Victor Thomasse, Eindhoven

Smeltkroes Suriname

Een mooie familiegeschiedenis in een prachtig land. Het boek van Stanley Raghoebarsing over Indiase contractarbeiders in Suriname (V, 22 juli). Jammer dat in de opsomming van de smeltkroes Suriname de inheemse bevolking wordt vergeten. De Indiaanse stammen horen een (ere)plaats te hebben in deze opsomming. Zij wonen er al tienduizenden jaren, lang voordat de Europeanen een voet aan wal zetten met de ­andere groepen in hun kielzog.

Marianne van Vliet, Hilversum

Huurders

Een interessant artikel over de particuliere huiseigenaren (Ten eerste, 22 juli). Ik lees er alleen weinig in over hoe deze eigenaren omgaan met hun huurders. Ik lees wel dat Ben Mandemakers mikt op een rendement van 12 procent. En dan denk ik zomaar dat zoiets geen goed nieuws is voor die huurders. Want die 12 procent moet ergens vandaan komen.

Peter Nierop, Purmerend

Ontwikkelingsland

Nederland doet met de woningmarkt denken aan een ontwikkelingsland, waarin elke generatie tegen dezelfde problemen aanloopt. In dit geval: een betaalbare woning vinden. Mijn grootouders konden na hun huwelijk (1924, Barneveld) geen geschikte woning vinden. Mijn schoonouders moesten vanaf 1954 noodgedwongen nog jaren bij hun ouders in blijven wonen (Apeldoorn), zelfs toen er al kinderen geboren waren. Voor mijn generatie was evenmin betaalbare woonruimte beschikbaar (1982, Putten). Onze kinderen kunnen nu als starter ook geen betaalbare woning bemachtigen en wonen nog jaren bij hun ouders. Al bijna honderd jaar is er sprake van woningnood onder starters. Ik begrijp niet waar dat voor nodig is in welvarend Nederland.

Ietje Lentink-van Drie, Stroe

Innovatie

Prachtig hoe topman Pieter Elbers probeert groei van vliegbewegingen en innovatie als onontkoombare eenheid te presenteren. Zonder groei is innovatie niet mogelijk, beweert hij.

Natuurlijk kun je innoveren zonder groei, zelfs in een krimpmarkt. De specialisatie van KLM is het vervoer van personen en goederen, en kan investeren in snelle treinen voor korte afstanden. Dat is pas innovatie. Als de luchtvaartlobby wordt ingezet om dat ook belastingvrij te maken, worden de treinkaartjes ook goedkoper.

Corné Smiesing, Utrecht

Oscar-winnaar

Terecht dat Volkskrant Magazine zaterdag scenarioschrijver Gerard Soeteman in de schijnwerpers heeft gezet. Een bescheiden, maar invloedrijk man. Eén kanttekening: het klopt dat hij het scenario schreef voor De aanslag (1987), maar dit is niet ‘de enige Nederlandse speelfilm die ooit een Oscar won’. Daarmee wordt geen recht gedaan aan twee andere winnaars: Antonia (Marleen Gorris, 1995) en Karakter (Mike van Diem, 1997). Ook hier geldt: ere wie ere toekomt.

Jeroen Mirck, Amsterdam

Niet zo genereus

Het lijkt een genereus gebaar: alle nabestaandenpensioenen bestaan uit een bedrag ter grootte van vijf jaarsalarissen. Het zou weleens een goedkope bezuinigingsronde kunnen zijn voor pensioeninstellingen en een heel nadelige regeling voor achterblijvers. Nederland telt ongeveer 120 duizend nabestaanden jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd. Daarnaast ontelbare nabestaanden die ouder zijn of op latere leeftijd verweduwen.

Hoeveel nabestaanden overleven hun partner met beduidend meer dan vijf jaar? Je zal ze de kost moeten geven en pensioeninstellingen willen dit risico niet dragen. Als je vijf jaar-salarissen uitsmeert over vijf jaar, prima. Helaas rekenen specialisten anders. Neem als uitgangspunt de gemiddelde sterfteleeftijd van man of vrouw minus de leeftijd van de achterblijver waarop de partner sterft. Het bedrag van de maximum vijf jaarsalarissen wordt gedeeld door het verschil in verwachte levensjaren en dat kan dus heel lelijk tegenvallen.

J. ten Have, Woerden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden