Media inBrazilië

Voormalig hoofdaanklager van Brazilië: ‘God verlamde mijn vinger aan de trekker’

Waarover winden de media in Brazilië zich op? Over een ex-hoofdaanklager die uit de doeken deed hoe zijn moordplan mislukte, constateert onze correspondent Marjolein van de Water.

Het interview met Veja waarin Janot vertelt over het mislukte plan om opperrechter Mendes neer te schieten.

Rodrigo Janot deed zijn best te glimlachen tijdens de presentatie van zijn boek maandag. De voormalig hoofdaanklager van Brazilië zat aan een lange houten tafel met een pen in de aanslag om zijn werk te signeren. Maar er kwam bijna niemand opdagen. ‘Er waren meer journalisten dan kopers’, stelde de krant Globo dinsdag vast in een met leedvermaak doorspekte reportage.

Twee weken geleden had Janot nog de volle aandacht van de Brazilianen. Hij vertelde in een interview met tijdschrift Veja en de krant Estadão dat hij in 2017 gewapend naar het hooggerechtshof is gegaan met het plan eerst opperrechter Gilmar Mendes en daarna zichzelf neer te schieten. Hij wilde Mendes vermoorden omdat de rechter zich negatief had uitgelaten over zijn dochter.

‘Ik haalde de pistool uit mijn zak en liep naar hem toe’, aldus Janot. ‘Maar toen ik de trekker wilde overhalen, bleek mijn vinger verlamd.’ De toenmalige procureur-generaal nam het wapen in zijn andere hand, maar ook die weigerde dienst. Op dat moment besloot hij af te zien van de moordpartij. Volgens Janot was het ‘de hand van God’ die hem van de misdaad weerhield. ‘Ik zag het echt, een hand.’

Corruptieschandaal

Janot stond van 2013 tot september 2017 aan het hoofd van het Openbaar Ministerie, een periode waarin een immens corruptieschandaal tientallen hooggeplaatste politici en zakenlieden ten val bracht. Janot speelde als procureur-generaal een hoofdrol, en werd om die reden door veel Brazilianen op handen gedragen. Dat deze man met moordplannen het hooggerechtshof zou zijn binnengelopen, leidt dus tot nogal wat ophef.

Opperrechter Mendes raadde Janot in een reactie aan ‘psychiatrische hulp’ te zoeken. Zijn collega’s stuurden de federale politie naar het huis van de jurist, de agenten namen Janots wapen, een telefoon en een tablet in beslag. Janot mag voorlopig ook niet meer in de buurt komen van opperrechters. De Orde van Advocaten buigt zich nog over de vraag of Janot, die tegenwoordig een advocatenkantoor heeft, uit het ambt moet worden gezet.

Heel Brazilië vraagt zich intussen af wat de man in godsnaam bezielde om dit geheim bloot te geven. Op sociale media gingen al snel de meest ingenieuze complottheorieën rond. Sommige columnisten vermoedden een vlaag van verstandsverbijstering, veroorzaakt door Janots welbekende overmatige alcoholgebruik. Dat Janot de ochtend na de publicatie van het interview bier drinkend in een bar is gesignaleerd, zette die theorie kracht bij.

Of was het puur bedoeld als marketingtruc? Het moment van onthullen kwam immers vlak voor de publicatie van het boek Nada menos que tudo (Niets minder dan alles), waarin Janot een boekje opendoet over zijn tijd als hoofd van het OM. Een journalist van website Jota was vorige week zo scherp om de agenda van 2017 erbij te pakken. Daaruit bleek dat Janot zich op de dag van de bijna-moord in Belo Horizonte bevond. Dat is een stad op 750 kilometer van het hooggerechtshof.

Had hij alles dan misschien verzonnen? Maandag bij de presentatie van het boek wilde Janot geen antwoord geven op die vraag. ‘Vandaag gaat het om het geschreven woord’, zei hij. Maar mocht het inderdaad een marketingtruc zijn geweest, dan heeft die slecht gewerkt: de uitgever had 550 boeken meegenomen naar het evenement in São Paulo, er zijn er slechts 43 verkocht. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden