OpinieCommentaar

Voorlopig is Italië zelf het grootste slachtoffer van zijn spendeerdrift

Er is terecht ophef, maar enige relativering is op zijn plaats in de confrontatie tussen Rome en Brussel.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte presenteert samen met onder andere de Minister van Economische Ontwikkeling de landelijke begroting aan de Europese Commissie. Beeld null
De Italiaanse premier Giuseppe Conte presenteert samen met onder andere de Minister van Economische Ontwikkeling de landelijke begroting aan de Europese Commissie.

De Italiaanse regering kiest bewust voor een harde confrontatie met Europa. De nieuwe begroting voldoet op geen enkele manier aan de gemaakte afspraken in het kader van het Stabiliteitspact.

Europa reageert met stevige taal en harde waarschuwingen. Als Italië zo doorgaat, zou de rente voor het land wel eens heel hard kunnen oplopen. En dan kan Europa het land niet redden, zo luidt de waarschuwing, daarvoor is het land eenvoudigweg te groot.

Enige relativering is op zijn plaats. Het Stabiliteitspact is vanaf het begin geschonden. Duitsland en Frankrijk gaven ooit als eerste het slechte voorbeeld. Europa heeft wel gedreigd met boetes, maar die worden nooit opgelegd. In de praktijk komt elk land er tot nu toe mee weg.

Europa voert Griekenland op als afschrikwekkend voorbeeld, maar de situatie is niet vergelijkbaar. Griekenland moest direct geld lenen van Europa, omdat de rente te veel was opgelopen. Italië kan gewoon geld lenen op de kapitaalmarkt en dat zal waarschijnlijk nog wel even zo blijven, zeker zolang de Europese Centrale Bank massaal overheidsobligaties blijft opkopen.

Europa heeft dus niet direct last van de Italiaanse spendeerdrift. Hooguit indirect: als Italië zich niet aan de regels houdt en daarmee wegkomt, zouden ook anderen in de verleiding kunnen komen. Uiteindelijk wordt daarmee de waarde van de euro ondergraven al tonen de VS aan dat je decennialang grote begrotingstekorten kunt hebben en tegelijkertijd een sterke munt.

Voorlopig is Italië zelf het grootste slachtoffer. De rente op 10-jaarsobligaties is het afgelopen jaar al verdubbeld naar 3,5 procent. Dat is overigens nog ver verwijderd van de rentepercentages op het hoogtepunt van de eurocrisis.

Met de harde toon speelt Europa de Italiaanse regering alleen maar in de kaart. Die vergroot de onrust op de financiële markten, waardoor de Italiaanse regering Europa de schuld kan geven van de oplopende rente en niet in de spiegel hoeft te kijken. Europa kan zijn energie beter besteden aan een beter Stabiliteitspact dat de mogelijkheid biedt notoire zondaars die de euro in gevaar brengen tijdelijk uit de euro te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden