OpinieCommentaar

Voorlopig is de vrede nog lang niet uitgebroken

Het resultaat van de top met Kim Jong-un is magerder dan de overeenkomsten onder Trumps voorgangers.

Kim Jong-un en Donald Trump.Beeld EPA

Alleen de geschiedenis kan uitwijzen of de topontmoeting tussen president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Singapore inderdaad ‘historisch’ was, zoals de Amerikaanse president voortdurend beklemtoonde. Maar het lijdt geen twijfel dat de wereld getuige was van een opmerkelijk diplomatiek experiment, waarbij alle gebruikelijke regels van het spel overboord werden gezet.

Als twee parachutisten kwamen Trump en Kim Jong-un uit de hemel gevallen met een vredesboodschap voor de wereld. ‘Het conflict van gisteren hoeft niet de oorlog van morgen te zijn’, vatte president Trump het samen. ‘De geschiedenis heeft keer op keer aangetoond dat tegenstanders inderdaad vrienden kunnen worden.’

Na de onrustbarende serie kernproeven en raketlanceringen door Noord-Korea en Trumps dreigementen met ‘vuur en furie’ was de ontmoeting tussen de twee vijanden een hoopvol teken: in elk geval is de dreiging van een uit de hand gelopen conflict tussen twee heethoofden voorlopig geweken.

President Trump gaat er prat op dat zijn onorthodoxe aanpak meer succes heeft dan alles wat zijn voorgangers hebben geprobeerd en het moet gezegd dat hij er inderdaad in is geslaagd het Noord-Koreaanse regime uit de gebruikelijke anti-Amerikaanse oorlogsretoriek te halen.

Maar voorlopig is de vrede nog lang niet uitgebroken. De slotverklaring die de twee leiders gaven, bevatte weinig meer dan een toezegging van Noord-Korea ‘zich in te zetten voor volledige denuclearisering van het Koreaanse schiereiland’, zonder verdere bijzonderheden.

De verklaring bevatte geen streefdatum, geen tijdschema en zelfs geen verwijzing naar een mechanisme om toe te zien op de ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapenarsenaal, dat president Trump later ‘substantieel’ noemde. Wat dat betreft was het resultaat van de top magerder dan de overeenkomsten die Trumps voorgangers wisten te bereiken met eerdere dictators uit de Kim-dynastie. Die leverden niets op, maar Trump is ervan overtuigd dat het ditmaal wel zal lukken, want ‘dit is een andere tijd en, in alle eerlijkheid, een andere president’.

Het is niet uitgesloten dat Kim Jong-un uit vrees voor Trumps ‘vuur en furie’ inderdaad besloten heeft een ander pad te bewandelen dan zijn vader, maar voorlopig lijkt het erop dat de man van ‘The Art of the Deal’ eenzijdig allerlei wapens uit handen heeft gegeven. Trump overviel Zuid-Korea met de mededeling dat de VS ophouden met de gezamenlijke militaire oefeningen met hun bondgenoot: veel te duur en bovendien ‘provocerend’. Tot schrik van Seoul liep hij zelfs voorzichtig vooruit op de terugtrekking van alle Amerikaanse militairen uit Zuid-Korea.

De vraag is ook of de twee partijen dezelfde voorstelling hebben van het hoofdgerecht van het vredesmenu: de ‘complete denuclearisering van het Koreaanse schiereiland’. Trump ziet dat als de volledige ontmanteling van Kims kernwapenarsenaal, maar voor Noord-Korea houdt dat ook in dat de VS al hun kernwapens uit de regio, inclusief Japan, weghalen.

Of Trumps omgekeerde aanpak − eerst een ronkende verklaring, dan pas de uitwerking -- zal werken, moet de wereld afwachten. Maar een slecht teken is de scepsis waarmee de Internationale Campagne voor het afschaffen van Nucleaire Wapens (Ican), die vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, op de uitkomst van de top reageerde. Volgens de Ican leek de top eerder een ‘welkomstfeestje’ voor het nieuwste lid van de nucleaire club: Noord-Korea. Dat zou een wel heel droevig resultaat zijn van deze poging van Trump om geschiedenis te schrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden