LezersbrievenMaandag 26 augustus

Voorkom Amazonebranden met Agroforestry

De ingezonden lezersbrieven van maandag 26 augustus.

Brandweermannen vechten tegen het vuur bij Porto Velho in het westen van Brazilië. Beeld null
Brandweermannen vechten tegen het vuur bij Porto Velho in het westen van Brazilië.

Brief van de dag: Amazonebranden

De longen van de wereld branden en het is goed dat de media daar veel aandacht aan besteden. Ik heb zestien jaar in Amazonelanden gewoond en ieder jaar had ik rond deze tijd door de rook, maar ook door het verdriet vanwege de branden, tranen in mijn ogen. Dit jaar is het blijkbaar nog extremer.

In mijn ervaring is agro­forestry (gecombineerde land- en bosbouw) een van de meest effectieve strategieën om dit soort rampen in de toekomst te voorkomen. De meest voorkomende landbouwvorm in de Amazone heet ‘slash and burn’, oftewel hakken en branden. Hierdoor komen er plekken vrij in het bos voor landbouw en veeteelt, en de as dient als meststof en pesticide. Fijn voor de boeren, maar een ramp voor het bos als het te grootschalig en niet gecontroleerd gebeurt. Agro­forestry daarentegen hangt vooral af van meerjarige gewassen. In gebieden waar cacao, rubber en cashewnoten worden verbouwd, controleert de bevolking de bosbranden. In gebieden met veeteelt en éénjarige gewassen gebeurt dat veel minder.

Wij kunnen bijdragen aan het verminderen van de bosbranden in de Amazone door eerlijke en duurzame agroforestry-producten te kopen, zoals direct trade chocolade, cashewnoten en vruchten als açai.

Henkjan Laats, Amsterdam

Robotkinderen

Interessant artikel over robothuisdieren (Opinie, 24 augustus). Gewone huisdieren, zoals mijn twee lieve poezen die inderdaad vreselijk lijden als ze ’s nachts bij ons op ons bed liggen, zijn milieuonvriendelijk en bedreigen het klimaat. Misschien is het een goed idee om ook te kiezen voor robotkinderen. Want gewone kinderen vervuilen het milieu nog veel meer (denk aan die poepluiers), kosten bergen energie en later douchewater, kleding, elektriciteit voor smartphones etc. En dan worden ze vaak ook nog eens lastig als ze ouder worden. Nee, robotkinderen (en -huisdieren), dat wordt vast een fijne, leefbare wereld (maar wel schoon natuurlijk).

Dirk Scholten, Tytsjerk

Drakenfruit

Met veel interesse las ik het artikel ‘Hoe Limburg beter wordt’ (Zaterdag, 24 augustus): een bewonderswaardig initiatief om kinderen op school bewust te maken van hun eetgewoonten. Ook ik probeer voor mijn gezin verantwoord en gezond te koken, maar heb mijn kinderen nog nooit kiwano, chioggiabieten, knolselderijstiften, drakenfruit en spaghetti van zwarte winterpeen voorgezet, laat staan kiwibessen in het 10-uurbakje.

Aan het slot volgt de samenvatting, nadat lachend is aangegeven dat scampi’s wel lekker worden gevonden door de kinderen: ‘Ja, ze hebben wel een dure smaak ontwikkeld.’

Zo creëren de onderzoekers een nieuw probleem in de krimpregio Zuid-Limburg, waar men significant minder te besteden heeft: kinderen met een gezonde eetsmaak, maar helaas zonder financiële middelen om die te bekostigen. Ik zie voor me hoe over een jaar of vijftien jongvolwassenen in de schulden zijn geraakt door een overmatig hoog kwalitatief, exclusief eetpatroon. Het lijkt mij daarom verstandig om kinderen met reguliere, betaalbare, lokale ingrediënten te laten kennismaken voor een gezond voedingspatroon.

Petra Schlooz, Wageningen

50 miljard

Het kabinet overweegt een investeringsfonds van 50 miljard euro op te richten vanwege de sterke behoefte aan een investeringsagenda én de budgettaire ruimte die hiervoor is dankzij de gedaalde staatsschuld, een begrotingsoverschot en negatieve rente op staatsleningen. Door economen wordt er terecht op gewezen dat de leningen ter dekking van dit fonds in de toekomst wel moeten kunnen worden afgelost.

Nederland bevindt zich daarbij in een uitzonderlijke situatie ten opzichte van andere EU-landen. Immers, we beschikken over het grootste pensioenvermogen per inwoner. In 2017 bedroeg het pensioenvermogen 194 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Hierover moet nog belasting worden afgedragen. Een conservatieve schatting van deze ‘opgepotte belasting’ is ruim 300 miljard euro. Bovendien stijgt dit pensioenvermogen, en dus ook de ‘opgepotte belasting’ al een aantal jaren sterker dan het bbp. Er is kortom alle reden om over te gaan tot de oprichting van zo’n investeringsfonds.

Ruud van Noort, oud-directeur-generaal van het CBS, Voorburg

Beste Wopke Hoekstra,

In de analyse ‘Lang leve ‘gratis geld voor iedereen’’ (Ten eerste, 24 augustus) lees ik dat een torenhoge staatsschuld geen probleem is zolang de economische groei de rente maar voorblijft. Aangezien u nu tegen negatieve rente kunt lenen, heb ik het volgende voor u bedacht: leen genoeg geld en maak elk Nederlands huishouden miljonair. De negatieve rente levert u meer dan genoeg geld op om een leuke begroting mee op te stellen, iedereen gaat er dit keer in koopkracht op vooruit, u maakt zich in één klap onsterfelijk én u garandeert de herverkiezing van u en uw partij voor de komende generaties. Iedereen wint. Toch?

Fred Kwakman, Volendam

Stiltegebied

‘Daarom heb ik een verdienmodel nodig waarbij de natuur zijn gang kan gaan’, zegt Josje Duijndam in het artikel over haar stiltegebied (Ten eerste, 24 augustus). Als dat model er niet is, zal het gebied waarschijnlijk worden bebouwd.

Ik weet heus wel dat we de Bieslandse polder niet kunnen vergelijken met het Amazonegebied, maar op microniveau ontwaar ik hier toch Bolsonaroaanse (?) beleidsvoering.

Jenet van Lubek, Haarlem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden