Commentaar Rusland

Vooralsnog is er van een dreigende kernoorlog geen sprake, maar Guterres heeft gelijk als hij de ondergang van het rakettenverdrag betreurt

Het verwijt van de VS aan Rusland is terecht, maar het opzeggen van het akkoord is niet het juiste antwoord.

António Guterres Beeld AP

De wereld heeft een rem van onschatbare waarde op een kernoorlog verloren. Dat was de reactie van VN-secretaris-generaal António Guterres op het opzeggen van het INF-akkoord over middellangeafstandsraketten door de Verenigde Staten.

Vooralsnog is er van een dreigende kernoorlog geen sprake, maar Guterres heeft gelijk als hij de ondergang van het rakettenverdrag betreurt. Het INF-akkoord verloste Europa in 1987 van een kernwapenwedloop die de temperatuur gevaarlijk hoog had laten oplopen.

Een hele categorie wapens die Europese hoofdsteden binnen enkele minuten zouden kunnen vernietigen, werd door de Amerikaanse president Reagan en de Russische partijleider Michaïl Gorbatsjov uit de wereld geholpen. Belangrijk was ook dat beide partijen het recht kregen inspecties op elkaars grondgebied uit te voeren.

Het verdrag, dat alle raketten met een bereik tussen 500 en 5.500 kilometer verbood, luidde het einde in van de Koude Oorlog. Maar volgens de regering-Trump had het geen zin het INF-akkoord te handhaven, omdat Rusland een raket, de SSC-8, heeft ontwikkeld die binnen de verboden categorie valt.

Het verwijt van de Amerikanen is terecht, maar het is de vraag of het opzeggen van het akkoord het juiste antwoord is. Nu het INF-akkoord verleden tijd is, krijgt de Russische president Poetin de handen vrij om door te gaan met de ontwikkeling van nieuwe wapens, precies waar hij al geruime tijd op uit was.

Bij het Amerikaanse besluit speelde ook mee dat China erbuiten viel en dus rustig middellangeafstandsraketten kon produceren. Maar het is de vraag of het nodig was het INF-akkoord daarvoor op te blazen. De VS hebben al voldoende kernraketten om China af te schrikken.

Het gevaar van het opzeggen van het INF-akkoord is vooral dat het hele wapenbeheersingssysteem dat de VS en de Sovjet-Unie/Rusland hebben opgebouwd definitief ten grave wordt gedragen.

John Bolton, Trumps geharnaste nationale veiligheidadviseur, heeft al laten weten dat hij niets ziet in het verlengen van het New Start-verdrag dat het aantal strategische kernwapens aan Russische en Amerikaanse kant beperkt. Als ook dat akkoord, dat in 2021 afloopt, eraan gaat, zit de wereld voor het eerst sinds vijftig jaar zonder enige rem op de productie en installatie van kernwapens. Dat is een weinig opwekkend vooruitzicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden