Voor velen is Clinton net zo onaanvaardbaar als Trump

Democraten zijn er zo van overtuigd dat Trump een bedreiging voor de republiek is dat ze niet kunnen zien dat Clinton voor velen net zo onaanvaardbaar is, commentarieert The Wall Street Journal.

Beeld ap

Hillary Clinton en de 'sneue types'

Een verhaal in The Washington Post vrijdag kopte 'Democraten vragen zich bezorgd af: waarom loopt Clinton niet ver voor op Trump?' Democraten hebben zichzelf zo overtuigd dat Trump een bedreiging van de republiek is dat ze niet kunnen zien dat Clinton voor velen net zo onaanvaardbaar is. Kijk naar de reacties op Clintons uitspraak 'om heel generaliserend te spreken, kun je de helft van Trumps aanhangers indelen in wat ik het 'mandje van sneue types' noem; de racistische, seksistische, homofobe, xenofobe, islamofobe noem maar op'.

Haar opmerkingen zijn een echo van Mitt Romneys uitspraak in 2011 over de '47 procent' die van een uitkering leeft en sowieso op Obama zou stemmen. Die uitspraak werd door media opgepijpt als symptomatisch voor een rijkaard die het contact met gewone mensen heeft verloren en speelde waarschijnlijk een rol in zijn nederlaag. Clintons uitspraken waren eigenlijk nog erger, maar de media behandelden ze als een kleine verspreking.

Clinton verontschuldigde zich dit weekend, soort van. Maar de rest van wat ze zei was bijna net zo beledigend. Zij denkt dus dat de helft van de Trump-kiezers verwerpelijke xenofoben zijn en de andere helft losers die Democratisch medelijden verdienen. Dit is dus wat de progressieve elite denkt.

Trump heeft zeker walgelijke uitspraken gedaan, maar Republikeinen en conservatieve media hebben hem daarom ook bekritiseerd. Waar zijn de Democraten die twijfelen aan Clintons gedrag? Ze kwam terug op de belofte voor de Senaat om haar State Departmenttaken niet te mengen met die van de Clinton Foundation door donoren te bevoordelen. Ze gebruikte een privéserver om haar officiële mails te verbergen en loog daarover in het openbaar. Maar geen enkele prominente Democraat heeft deze misleiding veroordeeld en de progressieve mediawaakhonden dagen Clinton evenmin uit.

Terwijl de steun voor Clinton afneemt in de peilingen, komen Democraten erachter dat ze wellicht de enige kandidaat hebben genomineerd die zou kunnen verliezen van Donald Trump.

Clinton gaat nog steeds aan kop en Trump is altijd een bestuurderloze auto waarbij je op een ongeluk kunt wachten. Maar ook is duidelijk dat een meerderheid van de Amerikanen geen verlenging wil van de Clinton-dynastie. Dat zijn geen 'sneue types'. Ze hebben Clinton 25jaar gevolgd in haar publieke leven en ze weten wat ze krijgen als zij wint.

Franse strijd tegen terreur

In het hoofdcommentaar van Le Figaro hekelt de krant het gebrek aan daadkracht van François Hollande in de strijd tegen terreur.

Het ergste kon maar net voorkomen worden. De autobom vlak bij de Notre Dame in Parijs is niet ontploft, dankzij de waakzaamheid van een café-eigenaar. 'Een kans valt altijd onder onbekende factoren', concludeerde zondag Grootzegelbewaarder en minister van Justitie Jean-Jacques Urvoas. Maar waarom waren deze vrouwen die zo'n geduchte daad wilden begaan niet al onschadelijk gemaakt? Waarom zaten ze niet achter de tralies? Drie van hen stonden te boek als een gevaar voor de staatsveiligheid en waren goede bekenden van de politie.

In het licht van de islamistische dreiging zitten Fransen niet te wachten op abstract getheoretiseer, maar ze willen concrete antwoorden op hun vragen. Want wat zien ze na elke aanval in naam van Allah sinds jaar en dag: dat vrijwel al deze criminelen een band hebben met Islamitische Staat, dat ze deel uitmaken van netwerken en dat ze bekend zijn bij de inlichtingendiensten. Mannen, vrouwen, zelfs adolescenten: het zijn er honderden in ons land, klaar om in actie te komen. Velen zijn bekend, we kennen hun intenties, dus waar is men mee bezig? Hij is helemaal vol van zijn kandidaatstelling voor links in 2017 en daarom heeft François Hollande er een voorkeur voor om te leuteren over de rechtsstaat. Hij wijdt uit over het idee dat hij zich van Frankrijk heeft gevormd en speelt de leraar. Juist op een moment dat de urgentie van het probleem hem realistisch en pragmatisch zou moeten maken.

In plaats van zijn onverteerbare nietsdoen goed te praten, zou hij er beter aan doen de stuwende kracht te zijn achter maatregelen die zijn toegesneden op de uitdaging van de islamistische hydra. Hoe kan hij tegenover de grenzeloze verbeelding van de zaaiers van de dood zijn ridicule, eindeloze herhalingen van steeds hetzelfde refrein stellen die hem schuldig en onverantwoordelijk maken.

'We moeten de burgers respecteren', zei Hollande donderdag. Hen respecteren betekent in de allereerste plaats: ze beschermen tegen vijanden van binnenuit die door onze straten wandelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden