Column

'Voor mijn ING-rekening gebruik ik de toegangscode slagbijverdun262308'

Wachtwoorden rouleren links en rechts, dus Erik Jan Harmens moet vaak drie of vier keer proberen voor hij de juiste heeft.

null Beeld anp
Beeld anp

Sinds surfen niet meer synoniem staat voor op een plank op het water wiebelen, worden consumenten voortdurend gewaarschuwd voor online criminaliteit en het belang van het geheim houden van persoonlijke gegevens, waaronder de pincode. En terecht natuurlijk. Je bent niet echt snugger bezig als je je dag in, dag uit helemaal te pletter werkt en dan een of ander lui pukkelig pubertje met z'n plakkerige laptopje je zuurverdiende centjes laat aftroggelen via het internet, gewoon omdat je te krenterig was voor een virusscanner. Of tijdens het intoetsen van je pincode heel hard de vier cijfers opnoemt die je als geheugensteuntje met balpen had neergeschreven op de rug van je hand, alsof je de bingo organiseert voor hardhorende bejaarden.

Ik heb twee rekeningen en de getalreeksen die mij daartoe toegang verschaffen staan op vernuftig versleutelde wijze in mijn adresboek op mijn mobiele telefoon. De pincode van mijn rekening bij de ING staat in de lijst onder de naam 'Inge', met 06 erachter en dan twee keer mijn vier cijfers. Een soortgelijke code voor mijn tweede rekening, bij de Rabobank, verraadt dat ik ook ene 'Rambo' in mijn vriendenkring heb. Wie mijn pas jat krijgt met hem te maken.

Wachtwoorden zijn ook belangrijk. Ik ben als de dood dat die in verkeerde handen vallen, want straks gaat iedereen mijn mail lezen en ik moet zeggen: in elk bericht dat ik schrijf staan wel zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Bovendien gaan boefjes dan al het kapitaal van mijn rekening wegsluizen dat ik met de uiterst lucratieve dichtkunst opstrijk. Via mijn Twitter-account worden door hackers hele racistische of seksistische tweets geplaatst waarvoor ik me dan uitgebreid moet gaan excuseren. En het allermooiste meisje dat maar niet reageert op mijn whatsappbericht of ze een keer 'een kopje koffie (of thee) (of iets anders, hahaha)' met me wil drinken, krijgt via mijn account ineens een ondanks alle inspanningen van medische knappe koppen nog altijd ongeneeslijke ziekte toegewenst.

Even een vraag voor de mama's en papa's die dit lezen: wie van jullie gebruikt qua wachtwoord standaard de voornaam van de zoon of dochter met daarachter het jaar van geboorte? Mijn dochter heet Trudy (dat is niet zo hoor) en ze is geboren in 1999 (eigenlijk een jaar later, maar ik breng jullie op een dwaalspoor), dus ik gebruik voor mijn Twitter en Facebook-account sowieso het wachtwoord 'trudy99' en als die 'om veiligheidsredenen' moet worden geüpdatet dan wordt het 'trudy1999'. En als ie dan nog een keer moet worden geüpdatet heb ik altijd nog een zoon, die heet eh... Lex. En die is twee jaar later geboren dan Trudy, in 2002, ik bedoel 2001. Dus dat wordt lex01. En daarna lex2001.

Die wachtwoorden rouleren links en rechts, dus ik moet heel vaak drie of vier keer proberen voor ik de juiste heb. Voor internetbankieren vind ik trudy99 en lex01 overigens iets te laagdrempelig, dus daarvoor neem ik dan namen van straten waar ik heb gewoond plus het huisnummer. Tot deze column live gaat natuurlijk, dan verzin ik iets anders. Ik dacht zelf aan belangrijke veldslagen in de Eerste Wereldoorlog met daarbij het aantal gevallen doden. Voor mijn ING-rekening gebruik ik nu al de toegangscode slagbijverdun262308. Knappe cybercrimineel die dát raadt!

Erik Jan Harmens is dichter. Zijn nieuwste bundel Open mond verscheen in oktober bij Lebowski.
Twitter @ErikJanHarmens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden