De week van de hoofdredacteurPieter Klok

Voor eindeloos doorspitten is er de journalistiek

null Beeld

Dinsdag openden we de krant met een uitgebreide reconstructie van de ontdekking van het majoranadeeltje of eigenlijk vooral van de ontdekking dat die ontdekking niet deugde. Een pijnlijke geschiedenis want de hoop was dat met dat deeltje een quantumcomputer kon worden gebouwd met een enorme rekenkracht.

Naast veel lof klonk er kritiek van sommige lezers. Hoofdrolspeler Leo Kouwenhoven wilde pas praten nadat de integriteitscommissie die deze zaak ook onderzocht, zijn oordeel had gepubliceerd. Had de Volkskrant daar niet op moeten wachten?

Aanvankelijk was dat inderdaad de bedoeling, maar toen het rapport met een week werd uitgesteld, besloten we toch tot publicatie over te gaan. Er was geen enkele twijfel over de vermelde feiten. De auteur, Stan van Pelt, had uitgebreid gesproken met de jonge klokkenluider-onderzoekers die hadden aangetoond dat het onderzoek niet klopte. Kouwenhoven zelf had eerder al toegeven dat zijn oorspronkelijke ontdekking net zo goed meetruis geweest kan zijn. Er was kortom niets dat door Kouwenhoven zou kunnen worden weersproken. Wat niet wegneemt dat we nog steeds graag zijn kant van het verhaal horen. Sinds mei 2020 – toen Nature voor het eerst waarschuwde dat zijn onderzoek mogelijk onbetrouwbaar was – hebben we verzoeken daartoe bij hem ingediend.

De voorpagina van dinsdag. Beeld
De voorpagina van dinsdag.

Waarom denkt de Volkskrant het beter te weten dan een integriteitscommissie, vroeg een lezer zich af. Dat zouden we niet durven beweren, maar we willen als krant wel ons eigen verhaal schrijven. De belangen zijn groot in deze. Kouwenhoven is in dienst getreden bij Microsoft, dat vele miljoenen investeerde in zijn vondst. Integriteitscommissies moeten vaak vele belangen afwegen, wij hoeven alleen de werkelijkheid zo goed mogelijk te beschrijven en zijn alleen verantwoording verschuldigd aan onze lezers. Uiteindelijk vertrouwen we daarom vooral op onze eigen onafhankelijkheid.

Deze week verscheen ook het resultaat van een ander integriteitsonderzoek. Het Bureau Integriteit (Bing) had onderzoek gedaan naar vermeende seksuele intimidatie binnen D66. De onderzoekers zijn behoedzaam te werk gegaan uit angst iemand onterecht te beschadigen. Dat resulteert in een rapport dat vooral nog veel vragen openlaat. De zaak is op geen enkele manier te vergelijken met de zaak-Kouwenhoven, maar in beide gevallen geldt: wie geïnteresseerd is in de hele waarheid kan niet alleen op integriteitscommissies vertrouwen, maar heeft ook de journalistiek nodig, die eindeloos kan blijven doorspitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden